hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KKTC için ‘Tayvan modeli’ önerisi

    KKTC için ‘Tayvan modeli’ önerisi
    expand

    KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs’ta çözüm bulunamaması halinde ‘Tayvan modeli’nin KKTC için geçerli olabileceğini söyledi.

    Tayvan modelinin karşılarına ekonomik ve siyasi bir model olarak çıktığını ifade eden Denktaş, “kimse oturup kaderimize küsmemizi beklemesin. Elbet bir çıkış yolu bulunacaktır. Tayvan modeli de bu yollardan biridir'' dedi.

     

    Kıbrıs'ta birinci hedefin, Kıbrıs Rumlarıyla ortak bir oluşum yaratmak olduğunu söyleyen Denktaş, ancak Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un Kıbrıs Türklerini muhatap kabul etmek istemediğini belirtti. Denktaş, Papadopulos’un Kıbrıs sorununu dünyaya, Türkiye ile Rumlar arasında bir sorunmuş gibi göstermeye çalıştığını da vurguladı. Denktaş, “Papadopulos bu noktada durduğu müddetçe ve uluslararası camia da onu çözüme zorlamadığı müddetçe bir çözüm bulunması mümkün değil'' dedi.

     

    BM Genel Sekreteri’nin iki tarafta da niyet olmadığı müddetçe yeni bir inisiyatif başlatmayacağını ifade ettiğini dile getiren KKTC Dışişleri Bakanı Denktaş, “bu bir anlamda Kıbrıs Türklerinin cezalandırılmasına devam kararıdır. Bu nedenle ilelebet Papadopulos'un keyfini bekleyemeyiz. Kıbrıs Türkleri belirsizlik altında yaşamaya mahkum edilemez. Papadopulos ikna edilemezse kendi yolumuzu çizmek zorundayız” dedi.

     

    “Talat masada yer alacak”

     

    KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat'ın, 17 nisan seçimlerinde cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda müzakereci olup olmayacağının sorulması üzerine Denktaş, bunun kararını Cumhuriyet Meclisi'nin vereceğini belirtti. Son genel seçimlerde halkın bazı isimleri işaret ettiğini söyleyen Denktaş, bu nedenle Talat'ın görüşme masasında mutlaka olacağını da vurguladı.

     

    “İKÖ ülkeleriyle ikili ilişkiler daha kolay olacak”

     

    KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri bakanı sıfatıyla İslam Konferansı Örgütü'ne  yaptığı ilk ziyaretten umutlu ayrıldığını belirterek, bundan sonra İKÖ'ye üye ülkelerle ikili ilişkileri geliştirmenin daha kolay olabileceğini söyledi.

     

    Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Denktaş,  KKTC Dışişleri Bakanı olarak ilk kez İKÖ'ye resmi ziyaret yapıldığını belirten Denktaş, temasları sırasında İstanbul'da yapılan İKÖ toplantısında alınan kararları hatırlatarak, ikili temaslar kurabilmeleri için İKÖ Genel Sekreteri'nden yardım talep ettiğini belirtti.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow