hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 5 kasım

    Tarihte bugün: 5 kasım
    expand

    Besteci Wolfgang Amadeus Mozart, 1791'de Viyana'da hayatını kaybetti.

    27 ocak 1756'da Avusturya'nın Salzburg şehrinde doğdu. Babası Leopold Mozart, Salzburg Başpiskoposluğu Saray Orkestrası'nda keman çalan, birçok besteler ve keman için metod yazan bir müzikçiydi.
     
    Mozart, üç yaşına geldiği zaman kendisinden beş yaş büyük olan kızkardeşi Maria Anna'nın (Nannerl) çaldığı klavsen parçalarını belleğine yerleştirip kendi kendine çalmaya başlamıştı.
     
    Babası, bir gün minik Wolfgang'ın eline geçirdiği bir nota kağıdına daha kullanmayı bile beceremediği kocaman tüy kalemle konçerto çiziktirdiğini görünce ondaki mucizevi özelliği fark ederek ve ona klavsen dersleri vermeye başladı.
     
    Kulağı, kemanda bir notanın sekizde biri kadar akort düşüklüğünü fark edecek derecede hassastı ve çirkin seslere, gürültülere karşı tepkisi ise baygınlık geçirecek ölçüde şiddetlenebiliyordu.
     
    Çevrede Mozart'a karşı ilginin artması üzerine babası, bu erken doğan güneşten faydalanmak, çocukları sayesinde para ve şöhret sağlayabilmek için oğlunu ve kızını yanına alarak Avrupa kentlerini dolaşmaya, konserler vermeye başladı.
     
    Mozart klavsen, keman ve org çalmadaki ustalığıyla, her şeyden fazla doğaçtan çalışlarıyla dinleyicilerini hayrete düşürüyordu. Aynı zamanda beste de yapıyordu. Beş yaşında menuet, yedi yaşında konçerto ve sekiz yaşında senfoni yazdı.
     
    12 yaşına kadar babası ve kızkardeşi ile birlikte konserler vererek boydan boya dolaştığı Avrupa'da geçtikleri her kentte hayranlık ve ilgi topladı, saraylarda krallar ve kraliçeler önünde çaldı.
     
    Soylular, her defasında yeni bir eserle ortaya çıkan harika çocuk Mozart'ı dinlemek için yarıştı, çağın ünlü ressamları Mozart ailesinin portre ve resimlerini yaptı.
     
    14 yaşında ilk opera eseri 'Lucia Silla' Milano'da çalındığı zaman Mozart kendini opera sahnelerine de, üstelik operanın vatanı İtalya'da kabul ettirmişti. Papa tarafından ustalara layık görülen 'Altın Mahmuz' nişanı ile ödüllendirildi.
     
    25 yaşına kadar o kentten bu kente dolaştı, han köşelerinde barındı, bazen yiyeceksiz kaldı. Kar ve yağmur demeden atlı arabalarla yolculuk etti. Bu yolculuklar esasen sağlıksız ve zayıf olan bünyesini oldukça yıprattı.
     
    Mozart'ın hayret uyandırıcı bir başka yönü de birbiri ardına geçirdiği tifo, çiçek ve mafsal romatizması gibi o zamana göre ölümcül olan hastalıkları atlatması, ama buna rağmen ürün vermeye devam etmesi ve keyfini hiç bozmamasıdır.
     
    Ablası Nannerl onun bu yolculuklarında, "ben ülkesini teftişe çıkan küçük bir kralım" diyerek kendince bir eğlence yarattğını, geçtikleri kasaba ve köylere bir takım uydurma adlar taktığını anlatır anılarında.
     
    Tüm bunlara rağmen maddi durumu hiç düzelmedi. Yaşamı boyunca sonu gelmeyen para sıkıntısı çekti. Ona övgüler yağdıran krallar bile hasis davrandı. Sadece dersler vererek ve halk konserleriyle yetinerek hayatını kazandı.
     
    36 yaşını doldurmadan 5 aralık 1791'de Viyana'da öldü. Cenazesi fakir cenazeler için uygulanan biçimde kaldırıldı. Mezarının nerede olduğu ise bilinmiyor.
     
    Rivayete göre, katedraldeki cenaze törenine sadece altı kişi katıldı. Bu küçük kafile şiddetli yağmur nedeniyle mezarlığa kadar tabuta eşlik edemeyince cenaze aceleye getirilerek dilenciler için ayrılan bir mezara gömüldü.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1638: IV. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu Musul'a girdi.
    1757: Prusya Kralı II. Frederic, Yedi Yıl Savaşları'nda Fransa'yı Rosbach'da yendi.
    1840: Afganistan, İngilizlere teslim oldu.
    1895: New York Rochester'dan George B. Selden, benzinle çalışan otomobil için ilk ABD patentini aldı.
    1914: İngiltere, Türkiye'ye savaş ilan etti.
    1919: Gaziantep, Fransızlar tarafından işgal edildi.
    1921: İsmet Paşa başkanlığındaki TBMM Delegasyonu, Lozan görüşmelerine katılmak üzere, İsviçre'ye hareket etti.
    1925: Ankara Hukuk Fakültesi, Atatürk tarafından açıldı.
    1930: İlk televizyon reklamı Londra'da gösterildi.
    1973: Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Dümbüllü 86 yaşında öldü.
    1988: 1931 yılında Türkiye Güzeli seçilen Naşide Saffet Esen öldü.
    1991: Filipinler'de selde yaklaşık 7 bin kişi öldü.
     
    Tarihte bugün arşivi
     
    Ekim ayı arşivi
    1 kasım
    2 kasım
    3 kasım
    4 kasım
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow