hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran nükleer teknolojide 'kararlı'

    İran nükleer teknolojide kararlı
    expand

    İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi üyesi Ali Laricani, İran halkının nükleer teknolojiyi elde etmede kararlı olduğunu söyledi.

    İran'ın nükleer programı konusunda Avrupa Birliği üçlüsü ve İran, yeni bir plan üzerinde uzlaşma zemini ararken, Laricani, İran'ın nükleer programından vazgeçmeyeceğini bir kez daha vurguladı.
     
    ABD'nin çözüm için engel çıkardığını da savunan Laricani, "Amerika, İran'ın nükleer dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne hemen gönderilmesi için baskı yapıyor. Rusya'nın önerisinin ortadan kalkmasını istiyor'' dedi.
     
    Avrupa Birliği üçlüsü ve İran arasında dün yapılan görüşme sonuçsuz kalınca, Rusya, İran'a kısıtlı oranda uranyum zenginleştirme izni verilmesini öngören bir plan önermişti.
     
    Tartışmalar sürerken, Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi uzmanları, hazırladıkları bir raporla, İran'ın en geç beş yıl içinde nükleer silah üreteceğini belirtti.
     
    Raporda, bu durumun, Rusya’nın güvenliğini tehdit edeceği uyarısı da yapıldı.
     
    Yaptırım çağrısı yapılabilir
     
    Diplomatik kaynaklar, 6 mart günü Viyana'da yapılacak IAEA toplantısına kadar İran'ın 'kabul edilebilir karşı bir öneri getirmemesi halinde' üye ülkelerin BM Güvenlik Konseyi'ne yaptırım uygulama çağrısı yapacağını belirtiyor.
     
    Görüşmelere önümüzdeki pazartesi günü devam edilecek.

    İran BM'ye sevkedilmişti
     
    9 ocakta bir açıklama yapan İran yönetimi, nükleer yakıt çalışmalarına geri döndüğünü bildirmişti.
     
    İran yönetimi, AB üçlüsü ile geçtiğimiz yıl ağustos ayında kopan görüşmelere 21 aralıkta yeniden başlamış ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini gönüllü olarak askıya alacağını taahhüt etmişti.
     
    Viyana'daki Fransa daimi temsilciliğinde yapılan İran-AB görüşmelerinin ilk turunda, tarafların karşılıklı olarak birbirlerinin önerilerini dinledikleri belirtilmiş ve görüşmelerin ikinci turunun 18 ocak 2006'da yapılacağı bildirilmişti.
     
    Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) taraf olan İran, nükleer tesislerinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişlerinin ani denetimler yapmasını öngören NPT ek protokolünü de imzalamıştı.
     
    Ek protokol parlamentoda onaylanmadığı için, İran yönetimi nükleer tesislerindeki ani denetimlere gönüllü olarak izin veriyordu.
     
    İran'ın 9 ocakta nükleer yakıt çalışmalarına geri dönmesinin ardından ABD, AB ve İsrail sert tepki göstermiş ve İran'ın geri adım atmaya yanaşmaması üzerine, İran dosyası 4 şubatta BM Güvenlik Konseyi'ne sevkedilmişti.
     
    Uranyum zenginleştirme de başladı
     
    Bu gelişmelerin ardından Tahran, 14 şubatta uranyum zenginleştirme çalışmalarına geri döndüğünü duyurdu.
     
    İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenme Anlaşması'ndan da çekilebileceklerini söyledi.
     
    Washington, İran'ı nükleer başlık üretimi için nükleer yakıt üretmek istemekle suçluyor. Tahran ise nükleer programının barışçıl amaçlara dönük olduğunun altını çiziyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow