hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Erivan Büyükelçi adayı 'ılımlı'

    ABD Erivan Büyükelçi adayı ılımlı
    expand

    ABD Başkanı George Bush'un Erivan Büyükelçiliği için aday gösterdiği Richard Hoagland, 'soykırım' dediği için görevinden alınan selefinden farklı olarak, 'kelimelere takılmadan, iki tarafı biraraya getirmeye çalışacağını' söyledi.

    Bush, Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren ABD'nin Erivan Büyükelçisi John Evans'ı geçtiğimiz ay görevden almıştı.

    Hoagland, 'tarihi ve trajik' diye nitelendirdiği 1915 olaylarının nasıl adlandırılması gerektiği konusunda Bush'un politikasını uygulayacağını söyledi.
     
    Büyükelçi adayı Hoagland, görevinin Senato'da onaylanması halinde, Erivan ve Ankara'da üst düzey yetkililerle görüşerek, ikili ilişkilerin normalleşmesi için çalışacağını belirtti.
     
    ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde aday gösterildiği göreve ilişkin bir sunum yapan Hoagland'ın konuşması sırasında 1915 olaylarına 'soykırım' denmesi gerektiğini savunan senatörler Bush yönetiminin soykırım iddialarıyla ilgili tutumunu eleştirdi.
     
    Oturumu yöneten senatör George Allen ise, 'Ermeni soykırımı'nın tanınması ve bundan ders alınması gerektiğini', ancak Osmanlı döneminde yaşanmış olaylar sebebiyle Türkiye'nin suçlanamayacağını vurguladı.
     
    Evans neden görevinden oldu?
     
    Büyükelçi Evans, şubat 2005'te ABD'de bir Ermeni kuruluşunda yaptığı konuşmada, ABD'nin resmi dış politikasına aykırı olarak Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak değerlendirmişti.

    ABD Başkanı George W. Bush da Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren ABD'nin Erivan Büyükelçisi'ni görevden almıştı.
     
    Beyaz Saray, ABD'nin Erivan Büyükelçisi John Evans'ın yerine, hala Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de ABD Büyükelçiliği'ni yürüten Richard Hoagland'in bu görev için aday gösterildiğini duyurmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow