hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mey İçki'yi devletten bire aldı, ABD'liye üçe sattı

    Mey İçkiyi devletten bire aldı, ABDliye üçe sattı
    expand

    Tekel'in içki bölümünü iki yıl önceki özelleştirme ihalesinde 292 milyon dolara satın alan Mey İçki, hisselerinin yüzde 90'ını ABD'li Texas Pacific Group'a sattı.

    Mey İçki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Doğan, devir işleminin gerçekleştiğini ve şirketin toplam değerinin 900 milyon dolar olarak tespit edildiğini söyledi.

    Doğan düzenledikleri basın toplantısında, şu ifadeleri kullandı:
     
    "İmzalanmış olan anlaşmayla ilgili Rekabet Kurulu ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'nun onayları alınmış ve hisse devri gerçekleşmiştir. Yeni dönemde Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab konsorsiyumuun payı yüzde 10 olacaktır"

    "Yepyeni bir seviyeye taşınacağız"
     
    Doğan, Türkiye'ye daha fazla yabancı sermaye yatırımları çekebilmek için yoğun çaba harcanan bu dönemde, ülke açısından çok önemli bir anlaşmayı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Doğan, şöyle devam etti:
     
    ''Yaptığımız anlaşmayla uluslararası yatırımcılara 'Türkiye güvenilir, yatırım yapılabilir bir ülkedir' mesajını güçlü bir şekilde verdiğimize inanıyoruz. Bu yatırımı başkaları izleyecektir. Ülkemizin yabancı sermaye yatırımlarından daha fazla pay almasında öncü bir adım attığımız için sevinçliyiz.'' 

     
    TPG HAKKINDA
    1992'de kurulan özel bir yatırım fonu olan TPG'nin yönetimindeki portföyünün aktif büyüklüğü 15 milyar doların üzerinde bulunuyor. San Francisco ve Londra'da ofisleri bulunan TPG, kaldıraçlı satın almalar (leveraged buyout), sermaye artırımları, şirket bölünmeleri, ortak girişimler ve yeniden yapılanma faaliyetleri yoluyla kamu ve özel sektör yatırımları konusunda geniş bir tecrübeye sahip.
    TPG'nin elinde senet ve tahvillerini bulundurduğu bazı şirketler şöyle:
    "Burger King, Ducati, Punch Taverns, Spirit Group, MGM, Oxford Health Plans, Lenovo, Seagate, Endurance Specialty Holdings, Continental, America West."
    Doğan, eski ortakların Mey'in küçük hissedarı olarak yönetim kurulundaki varlığını sürdüreceklerini, Mey'in TPG ile dünya ölçeğinde yepyeni bir seviyeye taşınacağını belirtti.
     
    TPG: Büyümeyi hızlandıracağız
     
    TPG Yönetici Ortağı Stephen Peel de, yapılan anlaşma uyarınca Mey'in hisse yapısının yeniden düzenlendiğini ve TPG'nin Mey İçki A.Ş'nin referans hissedarı konumunu kazanmış bulunduğunu söyledi. Anlaşmayla TPG'nin Türkiye pazarındaki ilk yatırımını oluşturduğunu ifade eden Peel, Türkiye pazarındaki ilk kaldıraçlı satın almayı, (Leveraged Buy-out) gerçekleştirmiş olmaktan ve Mey'in ortakları arasında bulunmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.
     
    Peel, anlaşmayla Mey'in dünya pazarlarındaki büyümesini daha da hızlandıracağına ve Türkiye'nin ekonomik gelişimi içinde de önemli bir dönüm noktası oluşturacağına inandıklarını kaydetti.
     
    Pell, ''Mey'in ürünlerinin Türk kimliğini yitirmeden dünya çapında markalar geliştirebileceğine inanıyoruz ve bu stratejiye yatırım yapacağız. Bu yatırım, TPG'nin genel olarak Türk ekonomisi ve özellikle de Mey'e duyduğu güveni tescil etmektedir' diye konuştu.
     
    Değerini iki yılda üçe katladı
     
     
    CEO DEĞİŞMEDİ
    Toplantıda verilen bilgiye göre, Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu yeni dönemde de görevine devam edecek. Şu anda yedi kişiden oluşan yönetim kurulu altı kişiye düşerken, dört kurul üyesi TPG'den, iki kurul üyesi ise konsorsiyumdan olacak.
    Yorgancıoğlu, Mey İçki'nin yeni rakı ve diğer markalarını dünya markası yapma stratejisinin devam ettiğini belirterek, "Yeni hissedarlarımız bizim şirket yönetimi olarak koyduğumuz vizyonu destekliyor" diye konuştu.
    Nurol, Limak, Özaltın ve Tütsab şirketlerinin ortaklığında kurulan Mey İçki, şubat 2004'te Tekel'in 17 fabrika ve çeşitli mal varlıklarından oluşan alkollü içki bölümünü 292 milyon dolarlık bir bedelle Özelleştirme İdaresi'nden satın almıştı. Mey İçki'de Nurol, Limak ve Özaltın'ın yüzde 29'ar, Tütsab'ın da yüzde 13 hissesi bulunuyordu.
     
    Mey, kuruluşundan bu yana geçen iki yıl içinde alkollü içki pazarına 13 yeni marka kazandırdı, 8 markayı da etiket, içerik ve ambalajını yenileyerek yeniden pazara sundu.
     
    Yıllık 130 milyon litre içki üretme kapasitesine sahip olan Mey’in portföyünde halen 9 farklı ürün kategorisinde 100’ün üzerinde marka yer alıyor.
     
    Yüzde 80’lik pazar payına sahip olduğu rakıda ve diğer yüksek alkollü içkilerde Türkiye’nin lider üreticisi olan Mey, aynı zamanda şarapta da Türkiye’nin en büyük üreticileri arasında yer alıyor. Anlaşma ile Mey'in Avrupa'nın en büyük yüksek alkollü içki üreticileri arasındaki yerini daha da sağlamlaştırması bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow