hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamilelik horlamaya neden oluyor

    Hamilelik horlamaya neden oluyor
    expand

    Yapılan araştırmalar hamilelik öncesinde horlama şikayeti olmayan kadınların yüzde 11.7'sinin hamilelik döneminde horlamaya başladıklarını ortaya koydu.

    Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nca yapılan araştırmada, hamilelik dönemindeki horlama şikayetleri incelendi.
     
    Araştırma çerçevesinde Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi'ne başvuran 469'u hamile olan toplam 677 kadın takibe alındı.
     
    Hamile olmayan kadınlara genel sağlık durumları, uyku alışkanlıkları, horlama, uyku apnesi ve gündüz uykululuk haliyle ilgili anketin uygulandığı araştırmada, hamile kadınlarda ise bu bilgilerin yanı sıra gebeliğe bağlı hipertansiyon, preeklampsi (gebelik döneminde ortaya çıkan, gebeliğin normaldışı seyrettiği durum) gibi sorunlar ile bebeğin doğum ağırlığı incelendi.
     
    Araştırmada, horlama sorunu bulunan hamile kadınların yüzde 2.5'inin gebelik öncesinde de aynı sorunu yaşadığı tespit edildi.
     
    Hamile olmayanlarda yüzde 1.9 olarak saptanan horlama oranının, hamilelikten önce şikayeti olmayan anne adaylarında 11.7 olarak belirlendiği araştırmada, horlayan hamile kadınların yüzde 20'sinde gebeliğe bağlı hipeartansiyon sorunu olduğu, bu oranın horlamayan hamilelerde yüzde 11'e düştüğü saptandı.
     
    Yine horlayan hamilelerin yüzde 10.9'unda, horlamayan hamilelerin ise yüzde 5.8'inde preeklampsi tespit edildi. Horlayan hamilelerin yüzde 1.81'inde, horlamayanların yüzde 1.7'sinde ise hamilelikte şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) olduğu belirlendi.
     
    Prof. Dr. Mehmet Karadağ, horlamanın üst solunum yolu daralması ve uyku apne sendromunun belirtisi olduğunu hatırlattı ve ''araştırma sonucunda horlamanın hamilelerde, gebelik öncesi döneme ve hamile olmayanlara göre anlamlı derecede fazla olduğu ve horlamanın gebelik hipertansiyonu için risk faktörü olduğu sonucuna vardık. Ancak horlama ile preeklampsi, gestasyonel diyabet, bebeklerin genel sağlık durumları ve doğum ağırlıkları arasında anlamlı ilişki saptamadık'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow