hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Canlı bomba saldırısı ders konusu oldu

    Canlı bomba saldırısı ders konusu oldu
    expand

    Emniyet Genel Müdürlüğü, DHKP-C üyesi Eyüp Beyaz'ın geçtiğimiz yıl Adalet Bakanlığı'na düzenlediği canlı bomba eylemi girişimini ders haline getirildi.

    Ankara'da verilen derste, ilk olarak, 1 temmuz 2005'te Adalet Bakanlığı'na canlı bomba saldırısı düzenleyen Beyaz'ın eylemine yapılan müdahale tartışıldı. 

    Derste, Adalet Bakanlığı'ndaki polisin Beyaz'ın bakanlığa girişine müdahalesi başarılı bulunurken, üzerinde bomba olduğunu anladığında uyguladığı müdahale hatalı bulundu.
     
    Beyaz'ın Adalet Bakanlığı girişinden geri çevrilmesi ve ellerinin kelepçelenmesi başarılı bir müdahale olarak görüldü. Ancak daha sonra bombanın fünyesinin patlamasıyla meydana gelen kargaşada eylemcinin kaçmayı başarması hata olarak görüldü.

    Kursta, polislere yakın koruma konusunda da uzmanlık eğitimi veriliyor. Ayrıca kritik noktalarda görev alacak  polislere nasıl hareket etmeleri gerektiği de anlatılıyor.
     
    Genel müdürlük, önemli tesis ve VIP koruma görevlileri kursunda 10 bin polise bu görüntülerle ders verecek.
     
    Bu eğitim önümüzdeki günlerde başka illerde de verilecek. Ankara'daki programı tamamlayan eğitimciler Batman'a gönderildi. Bu yıl içinde 10 bin polisten 3 bini bu eğitimden geçirilecek.
     
    Adalet Bakanlığı'na saldırı
     
    Ankara'da 1 temmuz günü Adalet Bakanlığı önünde bir canlı bomba polis tarafından vuruldu. Adalet Bakanlığı'nı hedeflediği belirtilen saldırganın yasadışı DHKP-C örgütü üyesi olduğu ortaya çıktı.
     
    Sabah saat 09.15 sıralarında 25-30 yaşlarında, üzerinde bomba taşıyan bir erkek Adalet Bakanlığı'na personel girişinden girmek istedi.
     
    Saldırgan, X-Ray'den geçişi sırasında cihazın sinyal vermesi üzerine bir polis tarafından durduruldu ve üzeri aranmak istendi. Canlı bombanın buna karşı koyması üzerine diğer polislerin de müdahalesiyle şahıs yere yatırıldı.
     
    Canlı bomba elleri kelepçelenmek istediği sırada fünyeyi çekti ancak üzerindeki bombaları patlatamadı. Fünyelerden birinin patlamasının yarattığı gerginlikten yararlanan şahıs dışarı çıkmayı başardı.
     
    Koşmaya başlayan saldırgan, 'dur' ihtarına uymayınca güvenlik güçleri tarafından vuruldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow