hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye ile ABD aynı çizgide değil"

    Türkiye ile ABD aynı çizgide değil
    expand

    Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütü PKK konusunda Türkiye ile ABD’nin hala aynı çizgide olmadığını söyledi.

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından 30 ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Gazi Orduevi’nde verilen resepsiyonda terörle mücadele gündemdeydi.
     
    Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, terörün bıçak gibi kesilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
     
    Terör örgütüne başarı şansının olmadığının gösterilmesi ve mücadelede kararlılık sergilenmesi gerektiğini belirten Başbuğ, örgüte katılımın da azaltılması gerektiğini vurguladı.
     
    Başbuğ, teröristlere genel af çıkartılmasına da karşı olduğunu belirtti.
     
    PKK konusunda Türkiye ile ABD’nin hala aynı çizgide olmadığını söyleyen Başbuğ, PKK’ya karşı atanan koordinatör için de "her girişimi baştan öldürmemek lazım" açıklamasını yaptı.
     
    Başbuğ, Kerkük konusunun Türkiye için hala önemli olduğunu vurguladı, 2007 yılında yapılacak anayasa referandumunun bölgedeki Kürt gruplar tarafından genel bir referanduma dönüştürülmek istendiğine dikkat çekti.
     
    ABD Büyükelçisi: "PKK'nın tamamen yok olmasını istiyoruz" 
     
    Resepsiyonda ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da koordinatör olarak atanan emekli Orgeneral Ralston'un, PKK ile mücadele konusunda ABD’deki kurumların iç koordinasyonunun yanı sıra Türkiye, ABD ve Irak arasında da koordinasyon sağlayacağını belirtti.
     
    Koordinatörün Dışişleri Bakanlığı'na rapor vereceğini söyleyen Wilson, ‘PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini ve muhatap almalarının söz konusu olmadığını’ ifade etti.
     
    ABD’nin Ankara Büyükelçisi Wilson, “PKK terör örgütüdür, hiçbir zeminde hiçbir beklentimiz yok. Siyasi zeminde muhatap almamız söz konusu olamaz. Bizim için de teröristtirler ve Kürtleri de temsil etmiyorlar. Tamamen yok olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
     
    Ege'de yaşanan kaza
     
    30 ağustos resepsiyonunda gazetecilerin sorularına cevap veren Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Türkiye'nin alımına karar verdiği 30 yeni F-16 tipi savaş uçağı için kaynak arayışı olduğunu söyledi.
     
    Cömert, uçakların 2011 yılına kadar envantere girmesinin hedeflendiğini belirtti.

    Orgeneral Cömert, Türk ve Yunan savaş uçakları arasında Ege'de yaşanan kaza konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
     
    Kazaya ilişkin teknik ve hukuki bilgiler içeren raporun bir süre önce Dışişleri Bakanlığı’na gönderildiğini belirten Cömert, dava açılıp açılmamasının siyasi bir karar olduğunu belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow