hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milletvekili seçilme yaşına Köşk onayı

    Milletvekili seçilme yaşına Köşk onayı
    expand

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesini öngören kanunu onayladı.

    Kanunla ayrıca, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun, seçim döneminin 3 temmuzda başlamasını ve ekim ayının ikinci pazar günü seçimin yapılmasını öngören hükmü, ''her seçim döneminin son toplantı yılının 20 temmuz günü seçimin başlangıç tarihidir ve kasım ayının birinci pazar günü oy verilir'' şeklinde değiştiriliyor.
     
    Genel seçimlerin yapılacağı 2007 yılının kasım ayının ilk pazar günü 4 kasım 2007 tarihine denk geliyor. Buna göre, erken seçim kararı alınmaması durumunda seçimler 4 kasım 2007'de yapılacak.
     
    Kanuna göre, bağımsız adaylara seçim pusulasında, son sıradaki siyasi partiden sonra yer verilecek. Bir seçim çevresinde birden fazla bağımsız aday varsa, sıra, aralarında çekilecek kurayla belirlenecek.
     
    Meclis uyum yasasını da kabul etti
     
    Milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin ardından Meclis, Anayasa’ya uyum yasasını da kabul etti. Milletvekili seçim yasasında da, milletvekili seçilme yaşı 25'e indirildi.
     
    AKP, CHP ve Anavatan partisinin uzlaşmasıyla kabul edilen düzenlemenin görüşmeleri sırasında, CHP'li üyeler, bu değişikliğin gençlerin siyasete atılması ve milletvekili olması için yeterli olmayacağını vurguladılar.
     
    CHP’li üyeler "Bu hakkın kullanılması için gerekli olan düzenlemeler de yapılmalı. Yasanın altı doldurulmalıdır. Bu düzenleme sadece parası ve arkasında siyasi gücü olan gençlerin yolunu açacaktır" görüşünü savundular.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow