hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Dışişleri'nden ziyaret öncesi mesaj

    ABD Dışişlerinden ziyaret öncesi mesaj
    expand

    ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üç numaralı ismi Nicholas Burns, gelecek hafta başlayacağı İstanbul ve Ankara'yı kapsayan Türkiye ziyareti öncesi, Türkiye'nin Ortadoğu'da 'daha katılımcı' olması çağrısı yaptı. Burns, Gül ve Erdoğan için "Güvenilir isimler. Bize verdikleri sözleri tuttular" dedi.

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, Atlantic Konseyi düşünce kuruluşunun düzenlediği toplantıda, "Türkiye ile ilişkilerimizde önemli bir zaman. Türkiye, yeni hükümetini seçti. İlişkilerde yeni bir dönem başlıyor" dedi.
     
    "Türkiye, bizim Geniş Ortadoğu'daki çıkarlarımız için kritik önemde" diyen Burns, Türkiye'nin "tarihi" olarak nitelediği seçimleri tamamladığını ve bu seçimlerle Türk demokrasisinin ne kadar güçlü olduğunu sergilediğini, Müslüman dünyasındaki en etkili demokrasisi olduğunu ifade etti.
     
    "Seçim sonuçlarının belirleyici olduğuna" işaret eden Burns, "Türkiye'nin şimdi içeride yenilenme ve büyüme dönemine girdiğini, dış politikada daha büyük sorumluluklar üstleneceği bir dönemin başladığını" belirtti.
     
    Burns, "ABD, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile mükemmel ilişkilerin devam etmesini bekliyor" dedi.
     
    "Bush ve Rice'ın, Gül ve Erdoğan'ı yakından tanıdığını ve birlikte çalıştıklarını" kaydeden Burns, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan için, "Güvenilir isimler. Bize verdikleri sözleri tuttular. Daima ABD'nin iyi müttefikleri oldular. Bu ilişkileri geliştirmek için çok çalıştık" diye konuştu.
     
    ORTADOĞU:
     
    Burns, "Ortadoğu'da barış ve güvenliğin geleceği, başta Türkiye ve ABD olmak üzere diğer ülkelerin vereceği doğru kararlara dayanıyor" ifadesini kullandı.
     
    Nicholas Burns, "Türkiye, Ortadoğu'daki olayları daha derin bir şekilde anlamamıza yardım edebilir. Biz iyi dinliyoruz. Ancak Türk yetkililerinin, dünyanın bu bölgesindeki stratejik zorluklara cevap verilmesinde katılımcı olmasına ihtiyacımız var" diye konuştu.
     
    "Türkiye'nin, bölgede her ülkeyle çalışabildiğini, eşsiz derecede nüfuz sahibi olduğunu" belirten Burns, "Türkiye ile Ortadoğu'da vazgeçilmez ortaklar olarak çalışmamız çok önemli" dedi, "Türkiye'nin bölgesel liderlik rolünü üstlenebileceğini" belirtti.
     
    "İlişkilerde, 2002-2005 yılları arasında, Irak Savaşı'ndan kaynaklanan zorluklar, yanlış anlamalar ve iletişim güçlükleriyle karşılaşıldığına" işaret eden Burns, "Ancak artık virajı aldık. Dengemizi yeniden kazandık. Bu seçimlerle beraber, daha güçlü bağlara sahip olma fırsatı var" ifadesini kullandı.
     
    TERÖR ÖRGÜTÜ PKK:
     
    "ABD'nin PKK'yı terörist bir örgüt olarak tanıma pozisyonunun, eski başkanlardan baba George Bush döneminden bu yana değişmediğini" vurgulayan Burns, "Türklerin teröre verdikleri kurbanlar için yas tuttuklarını" söyledi.
     
    "ABD'nin, PKK ile savaşta Türkiye ve Irak'a yardım ettiğini" belirten Burns, "Yavaş olmakla birlikte emin bir ilerleme sağlıyoruz" dedi.
     
    "PKK'ya karşı atılacak somut adımlara ilişkin bir mekanizmanın oluşturulduğunu" kaydeden Burns, "Bundan 6 ay sonra Türk halkı, PKK'ya karşı somut adımlar atıldığını görmüş olacak mı?" sorusu üzerine de "Kesinlikle öyle umuyorum" diye konuştu.
     
    "Umarım bizim iyi niyetimizi sorgulamıyorsunuz" diyen Burns, "PKK'nın başı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasına ABD'nin yardım ettiğini" hatırlattı.
     
    ENERJİ:
     
    Türkiye'nin enerji koridoru olarak önemine değinen Burns, "İran ile Türkiye arasında imzalanan gaz anlaşmasından rahatsızlık duyduklarını" belirtti ve "dünyanın kesinlikle İran'ı desteklememesi, yaptırım uygulaması gerektiğini" söyledi.
     
    Burns, "İran'ın, Türkiye'nin komşusu ve ticaret ortağı olduğunu anladıklarını" belirtmekle birlikte, "İran ile her zaman olduğu gibi iş yapmanın zamanı değil. Bunu, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Pakistan gibi İran ile iş yapan diğer müttefiklerimize de söylüyoruz" dedi.
     
    AB ÜYELİĞİ:
     
    ABD Başkanı George Bush'un, Türkiye'nin AB üyeliğinin belki de en büyük destekçisi olduğunu" belirten Burns, "Türkiye, Avrupa'nın geleceğinde hak ettiği yeri ve sesi bulmalı" dedi.
     
    Burns, "Avrupa'nın da sosyal ve dini problemlerle uğraşırken, hoşgörü ve bir arada yaşamayla ilgili Türkiye'den bazı şeyler öğrenebileceğini" ifade etti.
     
    ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER:
     
    Ermenistan'ın Washington Büyükelçisi Tatul Markaryan'ın da katıldığı toplantıda Burns, "Türkiye ile Ermenistan'ın ilişkilerinin normalleştirilmesine ve Türk-Ermeni sınırının açılmasına önem verdiklerini" söyledi.
     
    Burns, "ABD Kongresi'nde bekleyen 106 sayılı, 1915 olayları ile ilgili tasarının kabul edilmesini desteklemediklerini" belirtti.
     
    "AK Parti'nin seçimleri kazanmasının ardından, Türkiye'nin Ermenistan'a el uzatmasını ve Ermenistan'ın da aynı ruhla bu çağrıya yanıt vermesini umduklarını" ifade eden Burns, "Ermenistan ile sınırın açılmasını talep ediyorsunuz, ama Ermenistan o sınırı tanımıyor ki?" denilmesi üzerine "ABD, Türkiye ile Ermenistan arasına giremez" dedi.
     
    KIBRIS SORUNU:
     
    Burns, Kıbrıs ile ilgili olarak da KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos'un görüşmesinden memnun olduklarını ifade etti ve bu görüşmelerin ilerletilmesini cesaretlendirdiklerini belirtti.
     
    Burns, sonbaharda Kıbrıs'a gitmeyi planladığını, ABD'nin Kıbrıs'taki çözüm çabalarına desteğinin sürdüğünü söyledi.
     
    Burns konuşmasında, Türkiye'de reformların ilerletilmesinden bahsederken, "Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin kaldırılmasını ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasını" tavsiye etti.
     
    Toplantıya Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'li emekli General Brent Scowcroft, ABD'nin eski Ankara Büyükelçilerinden Morton Abramowitz ve Mark Parris de katıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow