hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ruhban okulu yeniden gündemde

    Ruhban okulu yeniden gündemde
    expand

    ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, "Türkiye'nin, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açma yönünde kendi sistemi içinde bir yol bulmasını umduğunu" söyledi.

    Nicholas Burns, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Avrupa alt komitesinde ABD-Yunanistan ilişkilerinin değerlendirildiği bir oturumda konuştu.
     
    Burns, iki ay önce Türkiye'ye yaptığı ziyareti, İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Ankara'da Türk liderlerle yaptığı görüşmelerini hatırlattı.
     
    ABD'li Burns, "Biz Türkiye'nin, kendi sistemi ve yasal yapısı içinde çalışarak bir yol bulmasını ve Heybeliada Ruhban Okulu'nu yeniden açmasını, patrikhanenin kendi içinde hareket etme özgürlüğüne izin verecek tedbirlerin alınmasını ümit ediyoruz. Bu meseleyi sürekli gündeme getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz" dedi.
     
    Burns, "Heybeliada Ruhban Okulu yeniden açılırsa bu çok önemli dini kurumun gelecekte kendini büyütme imkanı bulacağını, ABD'nin, bunun er ya da geç olacağına inandığını" söyledi. Burns, "bu konuda Türk hükümetiyle birlikte çalışmak istediklerini" de belirtti.
     
    Kıbrıs Rum kesiminde şubatta yapılacak "başkanlık" seçimlerine de işaret eden Burns, "bu seçimi takiben ABD'nin, Kıbrıs sorununa çözüm yönünde BM'nin yenilediği çabalarını kuvvetle desteklediğinin görüleceğini" ifade etti.
     
    "Bizzat kendisinin birkaç ay içinde Ada'ya gitmeye niyetli olduğunu" belirten Burns, "ABD'nin yıllardır bölgeye üst düzey bir yetkili göndermediğini" kaydetti ve "Kıbrıs'ta daha fazla Amerikan sesine ihtiyacımız var" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow