hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aygün ve Kamhi'nin KKTC vatandaşlığı iptal

    Aygün ve Kamhinin KKTC vatandaşlığı iptal
    expand

    KKTC lideri Mehmet Ali Talat'ın 4 yıl önce muhalefet lideriyken açtığı çok tartışılan vatandaşlık davası sonuçlandı. ATO Başkanı Sinan Aygün ile işadamı Jak Kamhi'nin de aralarında bulunduğu 156 kişinin KKTC vatandaşlığı iptal edildi.

    Yüksek İdare Mahkemesi, KKTC Bakanlar Kurulu’nun 2002-2003 döneminde verdiği vatandaşlıklarda usulsüzlük yapıldığını hükme bağladı.
     
    KKTC lideri Talat, 2003 yılında muhalefet lideriyken,  2002 ve 2003 yılları arasında 15 ayrı Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilen çoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 223 kişi aleyhine dava açtı.
     
    Hala iktidarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi de (CTP), o dönemdeki liderleri Talat’a katılarak davacılar arasında yer aldı. 5 Şubat 2003 tarihinde açılan dava 4 yıl sürdü ve mahkeme geçtiğimiz çarşamba günü haklarında dava açılan 223 kişiden 156’sının vatandaşlığını iptal etti.
     
    Talat’ın avukatı Emine Erk'e göre, Sinan Aygün’ün KKTC kimliğinde gösterdiği adres sahte çıktı. Davalılar arasında yer alan NET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk’un vatandaşlığı ise geçerliliğini korudu.
     
    Tetiği Sinan Aygün çekti
     
    Talat’ın avukatı Erk dava açmalarına, ATO Başkanı Sinan Aygün’ün KKTC’de bir konferansta, KKTC kimliğini göstererek "Yarım saat içinde vatandaş oldum" demesinin neden olduğunu belirterek, "Kendisinden Allah razı olsun, bu sonucu almamıza yol açtı" dedi.
     
    Annan Planı referandumu öncesinde Kıbrıs sorununda ‘Denktaş çizgisi’ takip eden Sinan Aygün, Talat ve CTP’nin büyük tepkisine yol açıyordu. Avukat Emine Erk, Sinan Aygün’ün adres olarak gösterdiği adresinin de sahte çıktığını belirterek, "Noter huzurunda yapılan yoklamada, bu kişinin bu adreste oturmadığı da tespit edildi" diye konuştu.
     
    Kamhi ailesi de atıldı
     
    Sinan Aygün, 29 Şubat 2003 tarihinde iktidarda bulunan Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP ve Serdar Denktaş liderliğindeki koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapılmıştı.
     
    Vatandaşlıktan çıkarılanlar arasında birçok ünlü isim bulunuyor. Sinan Aygün ile aynı Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık hakkı kazanan ünlü işadamı Jak Kamhi, Tüli Kamhi, Şinasi Kerim Kamhi ve Hayati Kamhi de vatandaşlıktan çıkarılanlar arasında yer aldı.
     
    21 Ağustos 2002 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla gerçek ismi yerine sahne ismi vatandaşlık verilen ses sanatçısı Murat Göğebakan da vatandaşlıktan atıldı.
     
    Besim Tibuk kurtuldu
     
    KKTC’de turizm ve otelcilik alanında büyük yatırımlar yapan NET Holding’in sahibi Besim Tibuk da dava edilenler arasında yer aldı. Ancak CTP ve Talat 2 yıl önce Tibuk’un da aralarında bulunduğu 67 kişi hakkında açtıkları davayı geri çekti.
     
    Bu nedenle Tibuk’un KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla verilen vatandaşlığı geçerliliğini korudu. Talat’ın avukatı Emine Erk, vatandaşlıkları iptal edilenlerden bir çoğunun başvuru dahi yapmadığını, adreslerin yanlış olduğunu, vatandaşlık başvurusu için gerekli olan sabıka kaydı gibi belgelerin de bulunmadığı ve bir çoğunun adının Resmi Gazete’de bile yayımlanmadığına dikkat çekti.
     
    Aygün: "Şık olmadı"
     
    ATO Başkanı Sinan Aygün ise, vatandaşlıktan çıkarılmasına tepki göstererek, "Şık olmamıştır, yakışık almamıştır" dedi. Aygün, bu "onur vatandaşlığı" için, KKTC'de ikamet etme ya da orada bir adresinin olması gerekmediğini belirtti.
     
    Kendisinin vatandaşlık hakkının elinden alınsa bile bu onuru kimsenin silemeyeceğini ifade eden Aygün, "Ben, Kıbrıs bayrağı rozetimi yakamdan asla çıkarmam" dedi.
     
    ATO Başkanı Aygün, "Ancak, neden bu yapıldı ona bakmak lazım. Bu girişim Denktaş dönemi ile hesaplaşma, Denktaş'ın bütün izlerini silme girişimidir. Çünkü Denktaş, Kıbrıs davasının sembolüdür. (Denktaş'ın izleri silinirse, Kıbrıs davası da silinir) zannediyor. Korkarım bu zihniyet, Kıbrıs'taki şehitliğe bile apartman dikmeye kalkar" diye konuştu.
     
    "Eğer, Talat KKTC lideri olmasaydı, çok ağır sözler söyleyebilirdim" diyen Aygün, "Ancak benim Kıbrıs Cumhurbaşkanı'na saygım var. Çünkü Kıbrıs'a saygım var. O nedenle polemiğe girmek istemiyorum" dedi.
     
    Devletin kişilerle kaim olmadığını ifade eden Aygün, Talat'ın da o makamdan gidebileceğini, kendisi için de "redd-i sabık" yapılabileceğini belirtti. Aygün, "Sinan Aygün'ün, Jak Kamhi'nin kağıt üzerinde vatandaşlığı olsa ne olur, olmasa ne olur. Ancak bir Cumhurbaşkanı'na redd-i sabık yakışmadı" dedi.
     
    "Kimsenin kişisel tutumu hedef alınmadı"
     
    KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, önceki hükümetler döneminde verilen bazı KKTC vatandaşlıklarının iptali için açılan davada, "Kimsenin kişisel tutumunu, şahsiyetini hedef alan bir tutumun söz konusu olmadığını" söyledi.
     
    Erçakıca, iş çevreleriyle, bütün dünyayla ilişki kurmalarına yardımcı olacak çevrelerle ilişkilerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Jak Kamhi Bey'i de veya Kamhi ailesini de bu kapsamda değerlendiriyoruz" dedi.
     
    Erçakıca, Cumhurbaşkanı Talat'ın, "Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı olarak, yurttaşlık dağıtımlarındaki keyfiliklere dikkat çekmek için dava açtığını" anımsattı.
     
    Dün gece KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in aranarak bilgi verildiğini kaydeden Erçakıca, "Başbakan, bu konuyla ilgileneceğini, bu grubun (vatandaşlıkları iptal edilenlerin) içerisinde Jak Kamhi Bey gibi saygın kişilerin rencide olmasını önleyici tedbirler alacağının sözünü verdi" dedi.
     
    Denktaş: "Kamhi ve Aygün’ün büyük hizmetlerini gördük"
     
    KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise, Jak Kamhi ve ATO Başkanı Sinan Aygün gibi isimlerin KKTC vatandaşlıklarının iptal edilmesini, "Çok ayıp ettiler. Bu kişiler Kıbrıs davasına büyük katkıları olmuş ve olmaya devam eden isimler. Türkiye’den gelen kardeşlerimizin vatandaş yapılmasını sindiremiyorlar, üzülerek izliyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor" dedi.
     
    Denktaş, geçmiş dönemde Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilen Türkiyeliler arasında büyük hizmetler yapan şahsiyetler bulunduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
     
    "Örneğin Sinan Aygün. Bir başka örnek ise Kamhi ailesi. Kamhi ailesi sadece Kıbrıs sorununa değil, Türkiye’nin tüm meselelerinde Yahudi lobisini harekete geçiren, onlara baskı yapan, Türkiye’ye hizmet eden bir aile. Cumhurbaşkanlığım döneminde bir çok konuda yardımlarını gördük. Hala da Kamhi ailesiyle görüşüyorum, mektuplaşıp, bayramlarda konuşuyoruz."
     
    Denktaş, CTP işbaşına geldikten sonra da yine Bakanlar Kurulu kararıyla çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının KKTC vatandaşlığından çıkarıldığına dikkat çekti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow