hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Madra karikatürleri Sanal Müze'de

    Madra karikatürleri Sanal Müzede
    expand

    Eczacıbaşı Sanal Müzesi, 10'uncu karikatür sergisinde Piyale Madra'nın 'Piknik' ve 'Ademler ve Havvalar' karikatürlerini konuk ediyor.

    90 dijital imgeden oluşan sergiye Enis Batur'un 'Piyale Madra'nın Romanı', Burcu Pelvanoğlu'nun 'Ademler ve Havvalar: Hermeneutik Bir Yorum Denemesi' ve Levent Cantek'in 'Hikmet'in Dramı' başlıklı metinleri eşlik ediyor.
     
    Piyale Madra, Sanal Müze'nin karikatür bölümünde yer alan ilk kadın çizer.
    Sanatçı önce 'Piknik' karikatürleriyle tanındı. 'Piknik', 1982'de Milliyet'te başladı.
     
    Ardından yaklaşık 10 yıl boyunca Cumhuriyet'te yayımlandı. 1992'de ise Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştı. Piyale Madra 'Ademler ve Havvalar'ına ise 1994'te Yeni Yüzyıl gazetesinde başladı. Gazetenin 1998'de yayın yaşamına son vermesi ile Radikal'e geçen 'Ademler ve Havvalar'ın ilk kitabı aynı yıl Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı ve daha sonra bu serinin 2, 3 ve 4'üncü kitapları da çıktı.
     
    'Piknik' de 'Ademler ve Havvalar' da çizgi film oldu.
     

     
    Enis Batur'un "Poetik bir yapıt. Etik ve politik de" sözleri 'Piknik'in özünü yansıtırken, Burcu Pelvanoğlu 'Ademler ve Havvalar' karikatürleri üzerine odaklanan metninde şöyle yazıyor:
     
    "Piyale Madra'nın 'Ademler ve Havvalar'ı, insanoğlunun temel sorunlarının, uygarlık tarihinin her aşamasında, belki farklı tarihsel dönemler ve farklı toplumsal koşullar nedeniyle farklı biçimlere bürünerek de olsa aynı sorunlar olduğunu hatırlatmalıdır bize."
     
    Sergi, sanalmuze.org internet adresinde gezilebilir
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow