hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Organ bulabilmek için bağış şart"

    Organ bulabilmek için bağış şart
    expand

    Sağlık Bakanlığı Böbrek Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, ''Çocuğunuz siroz iken karaciğer nakli olmasını istiyorsanız, çocuğunuz vefat ettiğinde de onun organlarını bağışlayabilmelisiniz'' dedi.

    Böbrek Bilim Kurulu Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye'de binlerce insanın böbrek beklediğini, birçoğunun da böbrek beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.
     
    Böbrek nakillerinde organ bağışının önemine işaret eden Demirbaş, insanların organlarını bağışlama kararı vermede kendilerine 6 önemli soru sorması gerektiğine değindi.
     
    Kişinin kendine sorması gerekenler 
     
    Demirbaş, ilk üç soruyu “Kendi organlarımı bağışlayabilir miyim? Eşimin organlarını bağışlayabilir miyim? Çocuklarımın organlarını bağışlayabilir miyim?” diye sıraladı.
     
    Bunların dışında Demirbaş, “Eğer siroz hastası olsam, diyaliz hastası olsam, böbrek nakli olmak ister miyim? Eşim veya ailemden birinin böbrek nakliyle hayata dönmesini ister miyim? Çocuğum siroz ya da böbrek hastası olsa, böbrek ya da karaciğer nakli olmasını ister miyim?” sorularının da sorulması gerektiğini söyledi.
     
    Prof. Dr. Alper Demirbaş “Çocuğunuz siroz iken karaciğer nakli olmasını istiyorsanız, çocuğunuz vefat ettiğinde de onun organlarını bağışlayabilmelisiniz”şeklinde konuştu.
     
    Alper Demirbaş, organ bağışında bulunmamanın da ''saygıdeğer bir karar olduğunu'', herkesin organlarını bağışlamada kendisini rahat hissetmeyebileceğini dile getirdi.
     
    “Bakan Şahin’in kararı kişisel”
     
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, eşi Saniye Şahin bağışlanan bir böbrekle hayata dönmüş olmasına rağmen henüz organlarını bağışlamaya cesaret edemediği şeklindeki gazetelerde yer alan açıklamasını da değerlendiren Demirbaş, ''Bu kişisel bir karardır, saygıdeğerdir. Daha önce Meclis Başkanı Bülent Arınç da böyle bir açıklama yapmıştı. Sayın Bakanın kendi kararıdır, ama ben böyle düşünmüyorum. Türkiye'de on binlerce hasta var. Biri de kendi eşiymiş. Her halde zaman içinde doğru bir karara varacaktır'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow