hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye'nin nüfusu sanılandan az"

    Türkiyenin nüfusu sanılandan az
    expand

    Türkiye nüfusu söylendiği gibi 73 milyon değil. İlk kez ev hapsi olmaksızın yapılan sayımda, elde edilen öncü göstergeler, nüfusun bilinenin aksine 73 milyonun altında olacağını gösteriyor.

    Nüfusun azalması şimdiye kadar yapılan birçok hesaplamayı da değiştirecek. Kişi başına  milli gelir, işsizlik, okullaşma ve kişi başına sağlık harcaması artacak.
     
    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir “Şu anki 73 - 74 milyonluk nüfus projeksiyonunun biraz altında kalabileceği tahminimiz var” açıklamasını yaptı.

    Nüfusun ne kadar düştüğünü söylemek için ağustos ayını beklemek gerekecek, ancak neden düştüğü sorusuna şimdiden yanıt hazırlanıyor.
     
    Eskiden yapılan nüfus sayımlarında, yakaladığını sayan TÜİK, artık ikamet yerini dikkate alarak sayım yapıyor. Yani artık TC Kimlik Numarası olduğu halde, yurtdışında yaşayanlar, yaşadıkları ülkenin nüfusuna, Türkiye’de yaşayan yabancılar da Türkiye nüfusuna dahil.
     
    "Kırsal kesimde nüfus azalıyor"
     
    TÜİK Başkanı Demir, kırsal kesimdeki nüfusun, daha önceki nüfus sayımlarına göre daha düşük olduğunun tespit edildiğini belirtti.
     
    “Kırda yaşayanlar kente göç ettiği için mi kırın nüfusu azaldı?” sorusunun yanıtı için de sayımın bitmesi beklenecek. Çünkü MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) sisteminde Türkiye'de doğmuş 75 milyon kişi kayıtlı, ancak TÜİK'e göre, öldüğü halde kayıtlardan silinmeyen kişi sayısı da dikkate değer boyutta.
     
    TÜİK, kesin sonuca ulaşmak için, elindeki kayıtları tapu, sağlık, vergi, sosyal güvenlikle ilgili toplam 23 kurumdan aldığı kayıtlar ile karşılaştırıyor.
     
    "Sayımlar bu kez hatasız"
     
    Kurum, geçmiş yıllarda 'tutarlılığı ' sorgulanan sayımların bu kez 'hatasız' olduğunu savunuyor.
     
    “Zerre kadar bir tartışma yok” diyen Demir “İnce bir işçilik yapacağız. Kişi bazında herkesin tek tek kaydı girildiği ve MERNİS’te kontrol yapıldığı için burada maddi hata imkanı söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
     
    Türkiye nüfusunun bilinenden az çıkması bir çok artıyı da beraberinde getirecek.
     
    Türkiye birden daha zengin, daha okur yazar, daha sağlıklı bir ülke olacak. Kişi
    başına düşen gelir, istihdam oranı, kişi başına sağlık harcaması bir anda artacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow