hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Polisin silahını almak istedi"

    Polisin silahını almak istedi
    expand

    İstanbul Beyoğlu Emniyeti'nde polisin silahından çıkan kurşunla ölen Nijeryalı Festus Okey'le ilgili ilk resmi açıklama İstanbul Valisi Muammer Güler'den geldi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de, Okey'in, bir polis memurunun silahını almak isterken çıkan arbedede omuzundan vurularak yaralandığını ve öldüğünü bildirdi.

    CNN TÜRK'e konuşan Güler, olayın nasıl meydana geldiğini anlattı. İstanbul Valisi, Nijeryalı Okey'in gözaltında, polis kurşunuyla ölümünden 17 gün sonra ilk kez konuştu.
     
    Valinin ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü de internet sitesinden bir açıklama yaptı.
     
    İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Nijerya uyruklu Festus Okey'in, üzerinde kokain bulunduğu için götürüldüğü Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde, bir polis memurunun silahını almak isterken çıkan arbedede omuzundan vurularak yaralandığını ve kaldırıldığı hastanede öldüğünü bildirdi.
     
    İnternet sitesindeki açıklamada,  20 Ağustos 2007 günü Taksim'de polisleri fark eden 2 yabancının tedirgin davranışlar göstermesi ve içlerinden birinin elindeki poşeti cebine sokması üzerine durumundan şüphelenilerek üzerlerinin arandığı ifade edildi.
     
    Okey'le birlikte gözaltına alındığı arkadaşının, üzerlerinde ince arama yapılmak üzere beşinci kattaki Asayiş Büro Amirliği'ne çıkarılarak ayrı ayrı odalara alındığı, olayın bu sırada meydana geldiği belirtildi.
     
    Kontrolde, bu kişilerden M.O.'nun kimliğini ispat edecek herhangi bir belge ibraz edemediği belirtilen açıklamada, Okey'in üzerinde küçük bir naylon poşet içerisinde, satışa hazır vaziyette "taş" tabir edilen kokain maddesi bulunduğu bildirildi.
     
    Kamera kayıtları tartışma konusu
     
    Soruşturmayla ilgili tartışılan konulardan biri de kamera kayıtları. Beyoğlu Savcılığı olay anını gösteren kamera kayıtlarını istedi ancak karşılık bulamadı.
     
    Emniyet açıklamasında da "İlgili mevzuat gereğince sadece nezarethaneleri izlemek üzere kamera bulunmakta,  diğer kısımlarda kameralı izleme gerekliliği bulunmamaktadır " denildi.
     
    Beyoğlu Savcılığı, başka bölümlerdeki 4 kameranın kaydını istedi, ancak Emniyet "Kameralar kayıtta değildi" cevabını verdi.
     
    Müfettiş görevlendirildi
     
    Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasında, konuya ilişkin Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütüldüğü, idari soruşturma için de İçişleri Bakanlığı'nca birer Mülkiye Müfettişi ve Polis Müfettişi görevlendirildiği bildirildi.
     
    M.M.'nin ikametinde yapılan aramada ele geçirilen bazı belgelerde internet sitesinde yayınlandı.
     
    Esnaftan polise destek yürüyüşü
     
    Beyoğlu'nda toplanan bir grup esnaf ise, polise destek yürüyüşü düzenledi. Taksim Meydanı'nda toplanan ve kendilerini "Beyoğlu esnafı ile sakinleri" olarak tanımlayan gruptakiler, ellerindeki Türk bayrakları ile dövizler taşıdı.
     
    Gruptakiler adına basın açıklaması yapan Nizam Hışım adlı esnaf, "bir süre önce üzerinde kokain maddesi bulunan Nijeryalı Festus Okey'in, İlçe Asayiş Büro Amirliği'nde polisle giriştiği mücadelede yaralanarak kaldırıldığı hastanede ölmesinin son derece üzücü olduğunu" söyledi.
     
    Hışım, bu olay ön plana çıkarılarak "polise yargısız infaz yapılmasının kabul edilecek bir unsur olmadığını, Beyoğlu Emniyeti'nin kıt imkanlar ve sayıca yetersiz personelle gece-gündüz hizmet verdiğini belirterek, ilçe sakinleri olarak can güvenliklerini sağlayan ilçe emniyetine desteklerinin süreceğini" kaydetti.
     
    Gruptakiler, Taksim'den Galatasaray'a kadar yürüdükten sonra dağıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow