hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Gül KKTC'ye gitti

    Cumhurbaşkanı Gül KKTCye gitti
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk resmi dış ziyareti kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gitti. Cumhurbaşkanı Gül'e eşi Hayrünnisa Gül de eşlik ediyor.

    Ankara'dan ayrılmadan önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, anayasa ile ilgili tartışmaları ve 'bir partinin anayasası oluyor' şeklindeki eleştirileri hatırlatması üzerine, "anayasa çalışmalarının açık ve şeffaf şekilde yapıldığı"nı söyledi.
     
    "Bir çalışmanın başlatılması lazımdı. Bu çalışmanın başlatıldığını görüyoruz" diyen Gül, Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığında çalışmaların sürdüğünü ve bunun henüz taslak olduğunu kaydetti.
     
    Bu taslağın, kendisi dahil herkesin önüne geleceğini ifade eden Gül, taslağın bütün kurumlara dağıtılması ile en geniş bir şekilde katılımın temin edilmesinin sağlanacağını dile getirdi.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, "Tüm siyasi partilerimizin, herkesin belgelerine bakarsanız anayasanın değiştirilmesini arzu ediyorlar. 'Bu anayasa hiç ellenmesin' diyen yok. Bütün siyasi partilerin bütün beyanatlarında, belgelerinde bu var. Dolayısıyla böyle bir işi olgunluk içerisinde, açık şeffaf bir şekilde tartışarak ama bu tartışmaların yapıcı bir üslup içinde olması çok önemlidir. Sonunda en geniş uzlaşma ile böyle bir anayasa TBMM'nin huzuruna gelir" dedi.

    Türban:
    Uçakta da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin "iş türbana dayandı gibi birşey var" sözü üzerine, "Eğer anayasa bir cümle içinse o zaman yeni anayasa yapmaya gerek yok. Bir maddeyle o değişir. Ona indirgememek gerekir" dedi.
     
    Rum basını:
    Cumhurbaşkanı Gül, KKTC gezisinin Rum basınında "yasa dışı ve tahrik edici" olarak nitelendirildiğinin hatırlatılması üzerine de, "Oradan tahrik edeci söylemler bir süredir geliyor. Türk ordusuna, ordumuza yönelik tahrik edici söylemler de geliyor. Bunlara kulak asmıyoruz. Biz yolumuza devam ediyoruz" ifadesini kullandı.
     
    Abdullah Gül, Kıbrıs'ta çözüm için Türk tarafının her zaman iyi niyet gösterdiğini belirterek, "Eğer karşı taraf da iyi niyet gösterirse kapsamlı, kalıcı ve eşitliğe dayalı yeni bir ortaklık ortaya çıkabilir" dedi.


     
    Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, "Eşiniz Hayrünnisa Gül'ü KKTC'ye götürüyorsunuz. Bundan sonraki gezilerinizde yanınızda olacak mı?"sorusuna, "Onun gideceği yerler olacaktır, gitmeyeceği yerler olacaktır. Her yerde yanımda olacak diye bir şey yoktur" dedi.
     
    Esenboğa Havalimanı'ndan askeri törenle uğurlanan Gül, özel uçak "ANA" ile saat 14.20'de KKTC'ye hareket etti.
     
    Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in yanı sıra çok sayıda Dışişleri Bakanlığı bürokratı ve basın mensubu da KKTC'ye gitti.
     
    Cumhurbaşkanı Gül ve eşini, Ercan Havaalanı'nda KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçi Türkekul Kurttekin karşıladı.
     
    Karşılamada KKTC Cumhurbaşkanı'nın eşi Oya Talat, Hayrünnisa Gül'e bir demet çiçek verdi.
     
    Farklı protokol...
     
    KKTC'de ziyaret öncesi farklı protokol düzenlemeleri yapıldı. Eşiyle adaya giden Cumhurbaşkanı Gül için karşılama havaalanında değil, Başkanlık Sarayı'nda yapılacak.
     
    Gül ziyareti sırasında, Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili olarak başta KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile olmak üzere çeşitli görüşmeler yapacak.
     
    Gül, ilk olarak, Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesi önderi Dr. Fazıl Küçük'ün Anıttepe'deki mezarını ziyaret edecek.
     
    Gül, daha sonra Cumhurbaşkanlığı'na giderek Cumhurbaşkanı Talat'la görüşecek. Bu görüşmenin ardından KKTC hükümet üyeleri Gül tarafından kabul edilecek.
     
    Cumhurbaşkanı Talat, akşam da, Gül'ün onuruna Cumhurbaşkanlığı’nda akşam
    yemeği verecek. 
     
    Cumhurbaşkanı Gül, çarşamba günü de önce Boğaz Şehitliği'ni, ardından da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanlığı’nı ziyaret edecek.
     
    KKTC'nin 1’inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da ziyaret edecek olan Gül,
    daha sonra Cumhuriyet Meclisi'ne gidecek.
     
    Cumhurbaşkanı Gül, burada meclisteki siyasi parti yetkilileriyle bir araya gelecek ve Meclis Genel Kuruluna hitap edecek. Gül'ün meclis ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Talat'ın da mecliste olması bekleniyor.
     
    Gül, meclisteki temaslarını tamamlamasının ardından KKTC'den ayrılacak.
     
    Gül' ve Talat'dan ortak basın toplantısı
     
    Cumhurbaşkanı Gül ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet AliTalat, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
     
    KKTC'nin büyük bir ekonomik gelişme gösterdiğine dikkat çeken Gül, bu durumun memnuniyet verici olduğunu ve Türkiye'nin desteğinin devam edeceğini bildirdi.
     
    Bir gün Ada'da barışın hakim olacağına inandığını kaydeden Gül, barışın gerçekleşmesi halinde Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz'de büyük bir işbirliği merkezi oluşturabileceğini yineledi.
     
    "Papadopulos kaçmak zorunda kalmıştı"
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Kıbrıs'a ve Güney Kıbrıs'a barış getirdiğini" kaydederek, "Türk Silahlı Kuvvetleri Ada'da barışın sembolüdür. Bunun ötesinde herhangi bir niyetimiz yoktur" dedi.
     
    Gül, "Türk Silahlı Kuvvetleri Ada'ya geldiğinde o gün Ada'da neler olduğu hatırlanırsa, bugünkü Cumhurbaşkanı (Papadopulos) bile Ada'dan kaçmak durumunda kalmıştı" dedi.
     
    KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Gül'ün Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasından kısa süre sonra ilk ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirmesinin kendileri için büyük bir jest olduğunu söyledi.
     
    Talat, "Kıbrıs'ta varlığını sonsuza dek sürdürecek bir halk olarak sorunu bir an önce çözmek için elinden gelen her türlü çabayı ortaya koyan bir halk olarak, yolumuzun doğru bir yol olduğunu ve çabalarımızı bundan sonra da göstermeye devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamamıza fırsat verdiği için kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz" dedi.

    RUMLAR ZİYARETE TEPKİLİ
     
    Bu arada Kıbrıs Rum yönetimi, ilk resmi ziyaretini bugün KKTC'ye yapacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretine tepki göstererek, ziyareti "yasadışı" ve "tahrik" olarak niteledi.
     
    Rum basın haberlerine göre, Rum Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rum kesimi aleyhine faaliyetlerini sürdürmesi halinde Türkiye'nin, AB'ye katılım müzakereleri sahasında, Rum tarafını karşısında bulacağı" kaydedildi.
     
    Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretini "yasadışı" olarak nitelendiren Rum Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin, AB üyesi bir ülkenin, AB'nin ve uluslararası toplumun aleyhine dönen "ciddi bir tahrik" olduğunu ileri sürdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow