hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP'nin 'dokunulmazlık' teklifi AKP ve CHP'de

    MHPnin dokunulmazlık teklifi AKP ve CHPde
    expand

    Milliyetçi Hareket Partisi, "Vatanın bölünmez bütünlüğünü" ilgilendiren suçlarda, milletvekilerinin dokunulmazlığının kaldırılması için hazırladığı anayasa değişiklik teklifini AK Parti ve CHP'ye gönderdi.

    MHP Meclis Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural, TBMM'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, hazırladıkları "Anayasada Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi" hakkında bilgi verdiler.
     
    MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, anayasanın 83'üncü maddesinde yer alan hükümle, "siyasi linçin" Meclis kararı ile alınabileceğine imkan tanındığını iddia ederek, "Biz bunu yargıya taşımayı teklif ediyoruz. Yargı karar vermedikçe hiç kimsenin tutuklanamayacağını, bir temel hak ve özgürlük olarak anayasaya değişikliği teklifimizle gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.
     
    Mehmet Şandır, değişiklik teklifinde, anayasanın 83'üncü maddesinin 2'inci  fıkrasındaki "seçimden önce soruşturması başlanılmış olmak kaydıyla" ibaresinin madde metninden çıkarıldığını söyledi.
     
    Şandır, "Böylece anayasanın 14'üncü maddesine yönelik durumlar seçim öncesi ve sonrasına bakılmaksızın dokunulmazlık dışına çıkarılmıştır. Ayrıca bu değişiklikle beraber 83'üncü maddenin 2'inci fıkrasının 2'inci cümlesi ile oluşacak yargı kararının uygulanmasının önündeki engel kaldırılmış olacaktır. Böylece yargı kararının Meclis kararına gerek olmadan doğrudan uygulanması mümkün kılınmıştır" diye konuştu.
     
    Şandır, anayasanın şu andaki 83'üncü maddesinin, "Seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz, yargıya sevk edilemez. Meclis kararı olursa tutuklanır demektir" anlamını taşıdığını iddia etti.
     
    Mehmet Şandır, "Siyasi linç; Meclis'in kararıyla bir milletvekilinin tutuklanabileceğine amir olan bugünkü durumdur. Biz bunu yargıya taşımayı teklif ediyoruz. Yargı karar vermedikçe hiç kimsenin tutuklanamayacağının bir temel hak ve özgürlük olarak anayasa değişiklik teklifimizle gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.
     
    Mehmet Şandır, tekliflerine, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü üzerine yemin eden tüm milletvekillerinin destek olmasını istedi.
     
    "Timsah gözyaşlarına gerek yok"
     
    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise tekliflerinin, dokunulmazlığın kaldırılmasını öngördüğünü ancak milletvekillerinin kendisini savunma hakkını belirlenen süreçte kullanacağını söyledi.
     
    Vural, teklif üzerinde henüz bir mutabakat sağlanamadığını bildirdi.
     
    Teklifin kesinlikle bir "siyasi linç" anlamanına gelmediğini ifade eden Vural, "Bence bir parlamenterin yemin ettiği bir konuda yargının önünü açmasını istemesi, o parlamenter için bir fırsattır" diye konuştu.
     
    Vural, DTP hakkında açılan kapatma davası ile ilgili olarak, "timsah gözyaşları"na gerek olmadığını söyleyerek, parti kapatılmasının kendi dönemlerinde zorlaştırıldığını ifade etti.
     
    "Parti kapatılmasını istemeyenler varsa hodri meydan" diyen Oktay Vural, "Anayasa değişikliği önerisini versinler, siyasi partiler temelli kapatılamaz diye. Bu konuda iradelerini samimi bir şekilde ortaya koysunlar" dedi.
     
    MHP olarak parlamenter sistemin çalışması için tavır ortaya koyduklarını ifade eden Vural, yargının önünün açık olmasını ve kimsenin siyasi lince uğramasını istemediğini söyledi.
     
    Vural, "Parlamenter sistemde milletvekilliği sıfatını korumak için ön adım atıyoruz. Gerçekten partilerin kapatılmasını istemiyorlarsa getirsinler tekliflerini topluma sunsunlar. Bunu açıkça söylesinler" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow