hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sırp Başbakanı Koştunitza istifasını açıkladı

    Sırp Başbakanı Koştunitza istifasını açıkladı
    expand

    Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından çıkan hükümet krizi nedeniyle istifa etme kararı aldı ve erken seçim çağrısında bulundu. Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç de, erken genel seçim çağrısında bulunacağını açıkladı.

    Koştunitsa, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Sırbistan'ın geleceğine ilişkin önemli bir konu olan Kosova ile ilgili artık tek bir siyasete sahip olmadığını belirtti.
     
    "Böyle bir hükümetin artık görev yapamayacağını" söyleyen Koştunitsa, parlamentonun feshine ve 11 Mayıs'ta yerel seçimlerin yapılmasına karar vermek için hükümeti toplantıya çağırdığını söyledi.
     
    Toplantının pazartesi günü yapılmasının öngörüldüğünü belirten Koştunitsa, hükümetin seçimlere kadar sınırlı bir yetkiyle çalışacağını da sözlerine ekledi.
     
    Koştunitsa, dün yaptığı açıklamada, Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesinin ardından hükümetin krize sürüklendiğini belirterek, koalisyon hükümetinde Kosova yüzünden çıkan sorunu derinleştirecek "hükümetindeki AB yanlısı bakanlara artık güvenmediği" söylemişti.
     
    Kabinedeki AB yanlısı bakanları, kendisinin Kosova'yı Sırbistan'ın bir parçası olarak koruma çabalarını destelememekle suçlayan Koştunitsa, AB üyesi ülkelerin Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanını tanıma kararını iptal etmemesi durumunda Sırbistan'ın birliğe üye olmaması gerektiği görüşünü yinelemişti.
     
    AB yanlısı koalisyon ortaklarıysa Sırbistan'ın AB içindeki geleceğinin Kosova sorununa bağlı olmaması gerektiğini savunuyor.
     
    Koştunitsa'nın koalisyon hükümetinde önemli bir güce sahip olan Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in Demokratik Partisi (DP) ile Ekonomi Bakanı Mladjan Dinkiç'in G17 Artı Partisi, ülkenin AB politikasının vazgeçilmez olduğunu kaydediyor.
     
    Tadiç de yaptığı yazılı açıklamada, "krizi çözmenin demokratik yolunun"seçimler olduğunu belirtti.
     
    Kosova artık bağımsız
     
    Kosova Meclisi, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen olağanüstü oturumla Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.
     
    Sırbistan ve Rusya ise bağımsızlığa karşı çıkmayı sürdürüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow