hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yoksul sayısı hızla artıyor

    Yoksul sayısı hızla artıyor
    expand

    Yiyecek ve petrol fiyatlarındaki hızlı artış dünyada yoksul sayısını artırıyor. BM Dünya Gıda Programı son 30 yılın en düşük yiyecek stoğuna sahip olduğunu açıkladı.

    Kurumun 2008 yılı bütçesi daha yılın ilk aylarında açık veriyor. Acil 500 milyon dolar yardım bulunmazsa milyonlarca insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
     
    Dünya çapında yoksul sayısı giderek artıyor. Artan yiyecek fiyatları yüksek petrol fiyatları ile birleşti, bunlara bir de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri eklendi. Sonuç: Açlık tehkikesiyle boğuşan milyonlarca insan. Üstelik bu kez, bu insanların yardımına koşacak kurumlar da mali krizde.
     
    Dünya Gıda Fonu yaklaşık 80 ülkede 70 milyon insana gıda sağlıyor. Kurum, ek 500 milyon dolar bulunmazsa yiyecek yardımında büyük sıkıntılar yaşanacağı uyarısında bulundu.
     
    BM Dünya Gıda Fonu'ndan Bettina Lueescher "Vakit kaybetmeden önlemler alınmalı" dedi.
     
    Luesscher, "Biz son 30 yılın en düşük gıda stoklarına sahibiz. Fiyatlar inanılmaz arttı, iklim değişikliğinin getirdiği kuraklık, sel tehlikeleri var. Sonuç olarak durumumuz gerçekten kritik. Şu an harekete geçmeliyiz. Zaman kaybedemeyiz" diye konuştu.
     
    Gıda Fonu ihtiyaç duyulan ek 500 milon doların  375 milyonunun yüksek yiyecek fiyatlarına 125 milyon dolarının da yüksek petrol fiyatlarına harcanacağını bildiriyor.
     
    Gıda Fonu halen ihtiyacın yüzde 60'ını karşılayabildiklerini belirtiyor ve bu oranın da giderek düştüğüne dikkat çekiyor.
     
    Gıda Fonu yetkilileri, "Böyle giderse şiddetten kaçıp mülteciler kampına sığınanlara gereken yardımı yapamayacağız. Onlara özür diliyoruz ama artık sadece yarım porsiyon yiyebileceksiniz diyeceğiz. Ya da yardıma muhtaçlar arasında seçim yapacağız" diyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow