hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül: "Soykırım konusu ima bile edilmedi"

    Gül: Soykırım konusu ima bile edilmedi
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, tarihi Ermenistan ziyareti gerçekleşti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Gül, Türkiye'nin 2- 0 üstünlüğü ile sonuçlanan milli maçı birlikte izledi. Gül, ziyaret sonrası herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı: "Soykırım konusu ima bile edilmedi"

    Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Avrupa elemeleri grup maçını izlemek üzere Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetlisi olarak Ermenistan'ın başkenti Erivan'a giden Cumhurbaşkanı Gül, Sarkisyan'la bir araya geldi.

    Abdullah Gül, Erivan'dan dönüşünde, Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

    Ziyaretini çok olumlu duygu ve düşüncelerle tamamladığını belirten Gül, milli takımı, gösterdiği sportmenlik, yüksek performans ve bunun sonucunda elde ettiği başarıdan dolayı kutladı.

    Ziyaret sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile ikili ilişkiler, başta Gürcistan'daki gelişmeler olmak üzere bölgesel konular üzerine yapıcı ve samimi bir görüşme yaptıklarını ifade eden Gül, bölgedeki endişe verici gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

    Ermenistan'ın, Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisine kuvvetle destek verdiğini açıklamasının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Gül, "Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkelerinin işbirliği içinde çalışmaları gerektiği, ülkeler arasındaki güven ortamının tesis edilmesinin öncelik arz ettiği konusunda da görüşlerimiz farklı değildir" diye konuştu.

    Görüşmede bölgesel gelişmelerin yanısıra, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ile Yukarı Karabağ sorununun, bu bağlamda Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin de gündeme geldiğini belirten Gül, bu konuda Türkiye'nin görüşlerini de aktardığını kaydetti.

    Gül, şöyle devam etti:
    "Temaslarımda, konuşularak halledilemeyecek sorun olmadığını, bölge ülkeleri arasında mevcut olan derin güven eksikliğinin de diyalog yoluyla hafifletilebilecek bir husus olduğunu, diyalog tesis edilebildiği takdirde bunun üzerine güven inşa edilmesinin daha kolay olduğunu vurguladım.

    İkili ilişkilerimizin gelişmesinin önündeki engellerin de karşılıklı diyalog yoluyla ortadan kaldırılmasının sağlanması gerektiği konusunda Ermenistan tarafıyla görüş birliği içinde olduğumuzu gördüm.

    Kısaca özetlemek gerekirse, ziyaretimin verimli geçtiğini, ileriye dönük olarak umut vadettiğini ve Türkiye'nin bölgedeki önem ve ağırlığını bir kez daha ortaya koyduğunu düşünüyorum."

    Gül, gelecek yıl Türkiye'de yapılacak olan Türkiye-Ermenistan milli maçına Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı davet ettiğini de sözlerine ekledi.

    "Ziyaretim psikolojik duvarı kırdı"


    Gül, Ermenistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Türkiye'ye dönerken kendisine eşlik eden gazetecilerle özel "ANA" uçağında sohbet etti.

    Ziyaretten ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın kendisine gösterdiği yakın ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Sarkisyan'ın aylar önce kendisine maçı birlikte izleme daveti yaptığını anımsattı.

    Cumhurbaşkanı Gül, "Bizim sahamızda bir top vardı. Top bizim sahamızda kalmamalıydı. Böylece olumlu bir görüntü sergiledik, dünya gözünde olumlu bir imaj çizdik. Bu ziyaretim takdirle karşılanacak ve cesaret olarak görülecektir. Türkiye negatif imajı hak etmiyor. Ben Türkiye'nin imajına çok önem veriyorum" diye konuştu.

    Türkiye'nin bölgesel konularda oynadığı aktif rollere değinen Gül, Kafkaslar'da bugünlerde yaşanan somut konjonktürün de Türkiye'nin inisiyatif almasına imkan verdiğini kaydetti.

    Türkiye için Kafkaslar'ın en önemli meselesinin Yukarı Karabağ olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'daki görüşmelerinde bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldıklarını belirtti.

    Gül, Karabağ konusunu Sarkisyan'ın açtığını ifade ederek, "Konuyu bu kadar ayrıntılı konuşacağımızı beklemiyordum" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretinin Karabağ sorununun çözümüne katkısı olabileceğini kaydetti.

    Gül, bir gazetecinin, Ermenistan'ın "1915 olaylarına ilişkin iddiaları" konusundaki sorusuna yanıtlarken, "Görüşmelerde sözde soykırımı ne ağızlarına aldılar ne de ima ettiler" diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine de, Ermenistan kara sınırının görüşmelerde gündeme gelmediğini belirterek, "Bu iklim devam ederse her şey yoluna girer, normalleşir ama şu anda böyle bir şey yok" dedi.

    Kafkasya'da yaşanan gelişmeler ve içinde bulunulan konjonktürün herkesi yakın işbirliğine mecbur ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Ziyaretimin Kafkaslar'daki psikolojik duvarı kırdığına inanıyorum" diye konuştu.

    Ziyaretinden önce güvenlik konusunda bütün önlemlerin alındığını ve Ermenistan makamlarının yakın işbirliği gösterdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Biz buraya gözü kapalı gelmedik. Kendi arabam ve özel timlerimiz de buradaydı. Teknik aletlerimiz, teçhizatımız her şeyimiz vardı. Aslında biz bu ziyarete daha önce karar vermiştik ama gelmeden iki gün önce açıkladık. Ermeniler samimi işbirliği yaptılar ve bize verdikleri sözleri tuttular" dedi.

    "Maç fırsatını güzel bir şekilde değerlendirdik"


    Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Gül'ü, Erivan'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın girişinde karşıladı ve her iki Cumhurbaşkanı burada tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

    Daha sonra Gül ve Sarkisyan bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katıldı.

    Görüşmenin ardından her iki Cumhurbaşkanı gazetecilere açıklama yaptı.

    Cumhurbaşkanı Gül, Sarkisyan'ın davetine icabetle Erivan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Milli maç fırsatını güzel bir şekilde değerlendirdik" dedi.

    Görüşmede, Kafkasya'nın genel durumunu ele aldıklarını anlatan Gül, bölgenin huzur, istikrar ve barışa kavuşması için görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

    Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların giderilmesinde iklim oluşturulması için irade ortaya koyduklarını belirterek, "Ümit ederim ki bu ziyaret, iki ülke arasındaki problemlerin
    çözümünde yeni bir başlangıç olur" diye konuştu.

    Gül, Sarkisyan'ın, Türkiye'nin gündeme getirdiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na destek verdiğini de açıklayarak, bu desteğe teşekkür etti.

    Sarkisyan: "İyi bir başlangıç"

    Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da davetini kabul ettiği için Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti.

    Gül'ün, kendisini İstanbul'daki Türkiye-Ermenistan maçına davet ettiğini bildiren Sarkisyan, "Ben bunu iyi bir başlangıç olarak değerlendiriyorum" dedi.

    Sarkisyan, iki ülke arasındaki sorunların çözümü konusunda ortak irade gösterdiklerini belirterek, "Bu sorunları biz çözeceğiz ve gelecek nesillere bırakmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'de istikrar ve iş birliği arzusu görmekten memnunum" diye konuştu.

    Görüşmenin ardından Gül ve Sarkisyan başkanlığındaki heyetler akşam yemeğine geçti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki yemek basına kapalı gerçekleşti.

    Cumhurbaşkanı Gül ve Sarkisyan, görüşmeden sonra akşam yemeği yedi ve daha sonra Türkiye-Ermenistan maçını izlemek üzere maçın oynanacağı Hrazdan stadına gitti.

    "Temennilerin gerçekleşmesi için fırsat..."

    Gül, "tarihi" olarak nitelendirilen Ermenistan ziyaretiyle ilgili Erivan'a giderken "ANA" uçağında gazetecilerle sohbet etti.

    Abdullah Gül, Türkiye-Ermenistan milli maçının yarattığı fırsatla Ermenistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke ilişkilerindeki sorunların giderilmesi ve diyalog sürecinin başlamasına vesile olmasını beklediğini söyledi.

    Gül, ziyaretini değerlendirmeden önce bugün Küba'nın başkenti Havana'da Küba ve ABD futbol milli takımlarının 61 yıl sonra ilk kez maç yaptıklarını belirtti.

    Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretine karar verme sürecini anlatırken, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı, göreve seçildiğinde kutladığını ve ilişkilerin önündeki engellerin kalkmasına yönelik ümidini dile getirdiğini ifade etti.

    Sarkisyan'ın da aynı temennilerde bulunduğunu anlatan Gül, Dünya Kupası grup elemeleri kuralarında Türkiye ile Ermenistan'ın aynı gruba düşmesinin bu temennilerin gerçekleşmesi için fırsat doğurduğunu kaydetti.

    Sarkisyan'ın, birlikte maç izleme davetini değerlendirerek ziyareti gerçekleştirmeye karar verdiğini anlatan Gül, "Bu fırsat, ümit ediyorum ki iyi neticeler doğurur" dedi.

    "Kafkaslar'da istikrarın önemi"


    Gül, Kafkasya'nın küçük bir bölge olmasına karşın büyük sorunlar barındırdığına işaret ederek, "O kadar ki küçük bir olay küresel boyutlara varabiliyor. Gürcistan'daki gelişmeler de bunu gösteriyor. Bir sorun iç savaşa dönüştüğünde bölgenin ne kadar kırılgan olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

    Kafkasların istikrarına vurgu yaparak, bölge ülkelerinin ilişkilerini geliştirmesinin Orta Asya'ya kadar uzanacak istikrarlı bir bölge yaratacağını söyleyen Gül, "İstikrarsızsa bu bölge bir duvardır, istikrarlıysa otobandır" değerlendirmesinde bulundu.

    Gül, bu kapsamda bir Kafkasya ülkesi olan Ermenistan ile istikrar ve iş birliği konusunu birinci elden konuşmanın yararlı olacağını belirtti.

    "Benim yapacağım şey bu iklimi oluşturmak" diyen Gül, "Problemler belli. Bu iklimi oluşturursak problemler ortadan kalkabilir. Bugünkü dünyada gayet ölçülü ve bilinçli bir şekilde aktif olacaksınız. Türkiye büyük bir ülke ve bölgesinin en önemli ülkesi. Sadece kendi iç meselelerine değil bölgedeki sorunların çözümüne katkıda bulunabilen bir ülkedir. Bunları iyi niyetle konuşmak, Türkiye ve bölge ülkelerinin lehinedir. Balkanlar, Türkiye için ne kadar önemliyse Kafkaslar da Türkiye'nin istikrarı için o kadar önemli. Bizim de inisiyatif başlatacak güç ve itibarımız var. Bu iklim oluşturulursa bundan herkes kazançlı çıkar" dedi.

    Türkiye'nin, Ermenistan'ı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu anımsatan Gül, "Ben şuna çok önemi veriyorum: Önemli sorunlar ünümüze geldiğinde 'uğraşıp yıpranırız' deyip sorunları süpürüp kapının arkasına koyma siyasetini izlemeyeceğim" diye konuştu.

    Gül, sorunların durdukça kronikleştiğini ve gelecekte çok daha büyük boyutlarda sonraki yöneticiler ve nesillere daha ağır yük olacağını söyledi.

    Türkiye-Ermenistan arasındaki spesifik sorunlara ilişkin soruları yanıtlamayan Gül, bu konuların teknik olduğunu ve zaman zaman müzakere edildiğini söyledi.

    Gül, "Ben Ermenistan'a risk alıp herhangi bir anlaşma yapmaya, herhangi bir teklifte bulunmaya gitmiyorum" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, başka bir soru üzerine Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı 14 Ekim'de Türkiye'de oynanacak Türkiye-Ermenistan rövanş maçına davet edeceğini bildirdi.

    Gül Sarkisyan'ın verdiği kokteyle katıldı

    Abdullah Gül, Ermenistan-Türkiye maçını izledikten sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın verdiği kokteyle katıldı.

    Abdullah Gül, Ermenistan ile Türkiye arasındaki maçı, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile birlikte protokol tribününde izledi.

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan da protokol tribünündeki yerini aldı.  Maç sırasında protokol tribünü ve stat çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

    Maçın ardından Gül ve beraberindeki heyet, Hrazdan Stadı'nda Sarkisyan tarafından verilen kokteyle katıldı. Sarkisyan, Gül'e, maçı izleme çağrısını kabul etmesinden dolayı bir kez daha teşekkür ederek, "Biz, İstanbul'a rövanş duygularıyla gelmeyeceğiz" dedi.

    Kokteyle, Dışişleri Bakanı Babacan ile eşi Zeynep Babacan da katıldı.

    Gül'ün maçın ardından ayrıldı

    Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ile Türkiye (A) milli futbol takımları arasındaki maçı izlediği Ermenistan'ın başkenti Erivan'dan, özel "ANA" uçağıyla TSİ 22.00'de Ankara'ya hareket etti.

    Gül'ü, Erivan Havaalanı'ndan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ve diğer yetkililer uğurladı.

    Gül ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan da Ermenistan'dan ayrıldılar.

    Uras da Erivan'a gitti

    ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da, Türkiye'nin Ermenistan ile oynayacağı maçı izlemek üzere Erivan'a gitti.

    Uras'ın TBMM'deki makamından yapılan yazılı açıklamada, Uras'ın, 2010 Dünya Kupası Eleme Grubu maçını, Ermenistan vatandaşları ve Türkiye'den giden Ermeni vatandaşlarıyla birlikte izleyeceği belirtildi.

    Erivan'da yoğun güvenlik önlemleri

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün Ermenistan'ın başkenti Erivan'a yapacağı ziyaret nedeniyle Erivan'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

    Havalanından kent merkezine giden yol üzerinde polis ve özel güvenlik birimlerinin sıkı önlemleri göze çarparken, Daşnak Sütyun (Ermenistan Devrimci Federasyonu) yanlısı gruplar sessiz protesto eyleminde bulunmak üzere yol kenarında toplandı.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan ziyaretini ve Türkiye'nin bu ülkeye yönelik politikasını protesto etmek üzere pankart açarak sessiz eylem yapmaya çalışan bu grupların polis ve güvenlik güçleri tarafından kontrol altında tutulduğu dikkati çekiyor.

    Gül'ün Erivan'daki temaslarını izleyecek gazeteciler, akreditasyon işlemlerinde büyük zorlukla karşılaştı. Akreditasyon kartı alan gazetecilerin havaalanına girişlerinde de ciddi sıkıntılar yaşandı.

    Gül A Milli Futbol Takımı kafilesini ziyaret etti

    Bu arada Gül, maç başlamadan önce A Milli Futbol Takımı kafilesini ziyaret etti.

    Cumhurbaşkanı Gül, Erivan'a indikten sonra ilk olarak Milli Takım kafilesinin kaldığı Golden Palace Otel'e geçti. Kafileyi ziyaret eden ve Ermenistan karşısında başarılar dileyen Gül'ün ziyareti, yaklaşık 40 dakika
    sürdü.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün konvoyunun geçtiği güzergahta toplanan bazı Ermenistan vatandaşları, çeşitli pankartlar açarak protestolarda bulundu.

    Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı güzergahta, herhangi bir taşkınlık gözlenmedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow