hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Saat Kaç" zamanı sorguluyor

    Saat Kaç zamanı sorguluyor
    expand

    Kâzım Taşkent Sanat Galerisi’nde René Block küratörlüğünde süregelen güncel sanat sergileri dizisi “İstiklâl Serüveni”nin yedincisi Cengiz Çekil’e ayrıldı.

    Çekil, “Saat Kaç” başlıklı yeni çalışmasıyla sanatseverleri “zaman” üzerine düşünmeye davet ediyor. 1970’lerden beri Türkiye’nin yakın tarihinin yanı sıra evrensel temaları ele alan Cengiz Çekil güncel sanatın çarpıcı örneklerini vermeyi sürdürüyor.
     
    Cengiz Çekil bu yeni sergisinde de izleyicileri zengin bir görselliğin yanı sıra işitsel ögelerle beslenen bir enstalasyonun içine çekiyor ve sorularını izleyicilerin cevaplaması için açık bırakıyor. Sergisine dair yazdığı kendi kısa metnini şu soruyla bitiriyor:

    “Akan zamandan bir “an”ı koparıp paranteze almak ise sanat, o halde saat kaç?”

     René Block editörlüğünde yayımlanan “Türkiye’de Güncel Sanat” monografi dizisindeki Cengiz Çekil – Bir Tanık kitabına imza atan Necmi Sönmez’in ifadesiyle  “Kırk yılı aşan sıra dışı çalışmalarıyla, giriştiği görsel deneylerle, 1970’lerden itibaren Türkiye’nin yakın tarihini imgelere dayanarak büyüteç altına almayı başarmasına rağmen Çağdaş Türk Sanatı’nın en az tanınan, çok iyi bilinmeyen, saklı sanatçısı” Cengiz Çekil, “çağdaşı öncü sanatçılarla (Christian Boltanski, Reiner Ruthenbeck, Paul Thek, Robert Smithson vb.) örtüşen görsel bir dile sahip.

    Çekil’i bir sanatçı olarak ilginç kılan, bu örtüşmelerin (formlar, malzemeler, sanatçı duruşları) ötesinde Anadolu kültürünün gelenek, töre, din, inanç katmanlarından güç alan belli damarları kendisine beslenme kaynağı olarak seçmesidir.”

    Sergi, Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde 18 Aralık 2008 - 31 Ocak 2009 tarihleri arasında izlenebilir.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow