hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kara harekatı başlatıldı

    Kara harekatı başlatıldı
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı, dün saat 19.00 itibarıyla terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında Kuzey Irak'a sınır ötesi kara harekatının başlatıldığını açıkladı. Teröristlerle yer yer sıcak temas sağlanıyor.

    Genelkurmay, kara harekatıyla ilgili 8 fotoğrafı internet sitesinde yayımladı.
     
    Fotoğraflarda, intikal yapan, mayın arayan Türk askerleri ile operasyona katılan helikopterlerin görüntüleri bulunuyor.
     
    Harekatın ilk görüntüleri için tıklayın
     
    3 bin asker sınırı geçti

    CNN TÜRK muhabiri Orkun Yazgan'ın güvenlik kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre; kara operasyonuna özel harekata bağlı, eğitimli ve özel seçilmiş 3 bin asker katılıyor.
     
    10 generalin komuta ettiği operasyon, Malatya'daki 2'nci Ordu Komutanlığı'nın sorumluluğu altında gerçekleşiyor. Sevk ve idareyi ise Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı yürütüyor.
     
    Genelkurmay, "Türk Silahlı Kuvvetleri, planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurtiçine dönecektir" açıklamasında bulundu.

    Genelkurmay yetkilileri, operasyona ilişkin bilgilerin periyodik olarak kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu. Bunun dışında bölgedeki yerel kaynaklardan gelen haberlere itibar edilmemesi istendi.
     
    Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgilere göre kara harekatının 15 gün sürmesi bekleniyor.
     
    Peşmergelerde hareketlilik
     
    Hava kuvvetleri ile desteklenen kara harekatında, teröristlerin kullandığı çok sayıda barınağın imha edildiği belirtilirken, peşmergelerde de hareketlilik gözleniyor.
     
    Çok sayıda peşmerge, Türkiye-Irak sınırındaki Zaho, Amediye, Sersing, Kanimasi bölgelerine kaydırıldı.
     
    Sınıra kaydırılan, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik direnişte bulunmayan peşmergeler, gazetecilerin görüntü almasına izin vermiyor.
     
    Bölgeye gazetecilerin girmesinin yasak olduğunu belirten peşmerge sorumluları, bir AA muhabirinin çektiği görüntü ve fotoğrafları sildi.
     
    Sınıra birlikler

    Diyarbakır Askeri Havaalanı'ndan bugün havalanan savaş uçakları, Irak sınırına yöneldi.
     
    Kara operasyonu nedeniyle Irak'taki teröristlerin Türkiye'ye sızmasını engellemek amacıyla da Irak sınırına yakın bölgelere çok sayıda birlik yerleştirildi.
     
    Savaş uçakları ile helikopterler Irak sınırı boyunca keşif uçuşunu sürdürüyor. Harekata 50'ye yakın Skorsky ve Cobra tipi helikopter de destek veriyor.
     
    Çukurca'da hareketlilik
     
    Hakkari'nin Çukurca ilçesinde dün yaşanan hareketlilik, bugün öğlen saatlerinden itibaren tekrar başladı. Yoğun hava trafiğinin yaşandığı ve savaş uçaklarının Kuzey Irak sınırına doğru uçuş yaptığı ilçede, Çukurca'dan kalkan helikopterler de sınır bölgesine hareket etti.
     
    Bu arada, kar yağışının etkili olduğu ve metrelerce karın bulunduğu sınıra yakın yüksek kesimlere, TIR'lara yüklenen paletli kar araçlarının sevk edildiği gözlenirken, askeri araçların geçiş güzergahındaki karayolunda askerler mayın taraması yaptı.

    Habur'da tank trafiği
     
    Kara operasyonu başlatılmasıyla dün akşam saatlerinde Şırnak'ın Silopi ilçesindeki birliklerinden çıkarak Irak'ın kuzeyine hareket eden tankların Habur'daki giriş çıkış trafiği bugün de sürdü.
     
    Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Habur Sınır Kapısı'nda önceliğin askeri araçlarda olduğunu söyledi.
     
    Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki PKK yuvalarına düzenlediği kara operasyonu sürerken Malatya ve Kayseri'deki birliklerden sınıra asker ve mühimmat taşındı.
     
    Elazığ kent merkezinden gecen konvoyda sivil komyonlarla gıda ve çeşitli ihtiyaç malzemesi, sivil otobüslerler de askerler olduğu görüldü. Konvoyun Şırnak'ın sınır birliklerine gideceği belirtildi.
     
    Şırnak'ın Silopi ilçesi'nde ise PKK terör örgütü üyesi 1 kişi güvenlik güçlerine teslim oldu.
     
    ABD'den 'sonuçlandırın' çağrısı
     
    ABD cephesinden ise kara harekatının bir an önce sonuçlandırıması yönünde Türkiye'ye telkinde bulunuldu.
     
    ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Bryan Whitman, gazetecilere açıklamasında, Türk hükümetinden bu harekatı sonuçlandırmasını istediklerini söyledi.
     
    Dışileri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack da, ABD'nin Türkiye'den harekatı mümkün olduğu kadar çabuk sona erdirmesi ve harekatı terör örgütü PKK hedefleriyle sınırlaması tavsiyesinde bulunduklarını belirtti.
     
    Genelkurmay: "Arşiv görüntüleri yanlış mesajlar veriyor"
     
    Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik kara harekatıyla ilgili olarak, "bazı görsel basın organlarında, harekatın maksadı, katılan birliklerin miktarı dahil kapsamı ve nitelikleri ile bağdaşmayan haber ve arşiv görüntülerine yer verildiğine; bu görüntülere istinaden yorumlar yapıldığına" dikkati çekerek, bu uygulamaların iç ve dış kamuoyuna yanlış mesajlar verdiğini ve bazı durumlarda gereksiz gerginliklere ve beklentilere yol açma tehlikesini taşıdığını bildirdi.
     
    Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:
     
    "Bazı görsel basın organlarında, devam eden sınır ötesi harekatın maksadı, katılan birliklerin miktarı dahil kapsamı ve nitelikleri ile bağdaşmayan haber ve arşiv görüntülerine yer verilmekte; bu görüntülere istinaden yorumlar yapılmaktadır.
     
    Bu uygulamaların iç ve dış kamuoyuna yanlış mesajlar verdiği ve bazı durumlarda gereksiz gerginliklere ve beklentilere yol açma tehlikesini taşıdığı muhakkaktır.
     
    Sınır ötesi kara harekatı ile ilgili bilgiler Genelkurmay Başkanlığı'nın 14 No'lu basın açıklamasında yer almıştır. Bunun dışındaki bilgilere itibar edilmemesi gerekmektedir.
     
    Ayrıca terör örgütünün, haber ajansı kisvesinde yayımladığı ve tamamen örgüt propagandası amacı taşıyan açıklamalara rağbet edilmemesi, yürüttüğümüz mücadele açısından büyük önem taşımaktadır.
     
    Harekatın gelişimi hakkında tamamlayıcı bilgiler, gerektiğinde Genelkurmay Başkanlığı'nca verilecektir."
     
    Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan bir diğer açıklamada ise sınır ötesi operasyon kapsamında, basın ve yayın organlarında "Genelkurmay üst düzey yöneticilerine" atfen verilen tüm haber ve yorumların, haberi veren bilgi kaynağını açıklamadığı sürece "yalan" haber olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek,"Halkımızın isim zikretmeksizin askeri yetkililer kaynak gösterilerek verilen haberlere itibar etmemesi ve bunlara ihtiyatla yaklaşması önem taşımaktadır" denildi.
     
    Erdoğan: "Tutarlı gitmek lazım"
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TSK'nın sınır ötesi harekatına ilişkin, "Bu konuda ikide bir yapılan açıklamalar doğru olmaz. Tutarlı gitmemiz lazım" dedi.
     
    Erdoğan, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde, Atatürk Havalimanında'n ayrılmadan önce gazetecilerin TSK'nın kara harekatındaki son duruma ilişkin sorusu üzerine "Ben bugün açıklamalarımı en geniş manada yaptım. Teknik bilgiler de aynı şekilde Genelkurmay Başkanlığı'mızın internet sitesinde yayınlandı. Tüm bilgiler bu çerçeve içerisinde sizler tarafından da kamuya açıklanırsa çok daha isabetli olur. Bu konuda ikide bir yapılan açıklamalar doğru olmaz. Tutarlı gitmemiz lazım" dedi.
     
    Mesud Barzani: "Askeri çözümden yana değiliz"
     
    Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani ise, Türkiye sınırındaki Dohuk'a giderek üst düzey idari ve askeri yetkililerle olağanüstü toplantı yaparken, kaos ve askeri çözüm yollarından yana olmadıklarını söyledi.
    Peyanmer adlı internet sitesine göre Barzani, Kürt yönetimi olarak hiç bir şekilde savaştan yana olmadığını anlatırken Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği operasyona ilişkin, "Kürt halkına büyük haksızlık yapıldı. Biz kaos ve sorunların askeri çözümünden yana değiliz" dedi.
     
    Bu arada Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK varlığına yönelik olarak düzenlediği sınır ötesi kara harekatı ile ilgili görüntüler Kürt televizyonlarına da yansıdı. Görüntülerde bombalanan dağ, yol ve köprülere yer verildi.
     
    Ankara ABD-Irak'ı bilgilendirdi

    Ankara, kara harekatı konusunda Irak ve ABD'yi de bilgilendirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün akşam Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'yi arayarak, "Hedefimiz Kürt halkı değil, PKK" dedi. Gül, Talabani'yi Türkiye'ye davet etti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi aradı. Maliki, sivillerin operasyondan zarar görmemesini istedi.
     
    Ancak Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, "Operasyondan haberimiz yok" dedi.

    TEPKİLER
     
    Barzani operasyon bölgesinde
     
    Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi, IKDP lideri Mesud Barzani'nin sınırdaki operasyon bölgesine gittiğini söyledi.
     
    Dizayi, "Bu sabah sınırdan sivillerin bulunmadığı bölgelere Türk askerinin giriş yaptığını öğrendik. Ama bu bölgeler çok uzak yerler olduğu için şu ana kadar net bilgi alamadık. Barzani de sınırdaki operasyon bölgesine gitti. Peşmergeye Türk askeri ile çatışma emri kesinlikle verilmemiştir. Kendi vatandaşlarını koruma emri verilmiştir. Biz diyalog çağrımızı yineliyoruz" dedi.

    Beyaz Saray: "Bilgilendirildik"
     
    Beyaz Saray, kara operasyonuna ilişkin olarak ABD'nin önceden bilgilendirildiğini açıkladı.
     
    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin operasyonu terör örgütü PKK hedefleriyle sınırlandırılmasının istendiği belirtildi.
     
    Türkiye'nin operasyonuna Amerikan haber televizyonları CNN, MSNBC ve Fox News'ın bültenlerinde yer verildi.

    ABD Dışişleri: "En iyi haber değil"

    Brüksel'de bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Yardımcılığı üst düzey yetkilisi Matt Bryza ise, "Alınacak en iyi haber değil. Yeni bir aşamaya geçildi" açıklamasında bulundu.

    Bryza, Washington'un, Türk Hava Kuvvetleri'nin sivil kayıplara imkan vermemek için tam hedefi vurmasına imkan sağlamak için, geçen kasımdan bu yana Irak'ın kuzeyindeki PKK mevzileriyle ilgili istihbaratın sağlanması konusunda Türkiye ile tam işbirliği yaptığını hatırlattı.
     
    ABD ordusu: "Türkiye güvence verdi"

    ABD ordusu da, Türkiye'nin sivillerin ölmemesi ve Irak'ın altyapının zarar görmemesi için mümkün olan herşeyi yapacağına dair güvence verdiğini bildirdi.

    Irak'ın başkenti Bağdat'taki ordu sözcüsü Tuğamiral Gregory Smith, operasyonun "sınırlı bir sürede" yapılacağının anlaşıldığını söyledi.

    Sözcü, Türkiye'nin kendini PKK'nın terörist faaliyetlerine karşı savunma hakkını desteklemeyi sürdüreceğini bildirdi.

    AB aşırı güç kullanımına karşı
     
    Avrupa Birliği'nden de, "Kendini savunmak Türkiye'nin hakkı ama aşırı güç kullanılmamalı" açıklamasında bulundu.
     
    AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Christina Nagy, terörle mücadelede orantısız güç kullanımından kaçınılmasını, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı gösterilmesini beklediklerini ifade etti.
     
    AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, kara harekatının, Ankara'nın güvenlikle ilgili kaygılarını gidermek için en iyi yol olmadığını söyledi.
     
    AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in ofisinden de, "Orantısız güç kullanımından kaçınılmalı" mesajı geldi. Rehn'in sözcüsü, Türkiye'yi uluslararası muhataplarıyla diyalogu sürdürmeye çağırdı.

    İngiltere: "En kısa sürede çıkılsın"
     
    İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türk askerinin Irak topraklarını mümkün olan en kısa sürede terketmesi gerektiğini bildirdi.
     
    İngiltere'nin PKK terör örgütüne Türkiye'nin yanıt verme arzusunu anladığını belirten sözcü, Türkiye'nin sivil halka zarar gelmemesi için azami çabayı göstermesini istedi.

    Almanya endişeli
    Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Jaeger, operasyonu "büyük endişeyle" izlediklerini belirterek, Türk birliklerinin Irak'ta bulunmasının "büyük bir istikrarsızlık riski" oluşturduğunu söyledi.
     
    Türk hükümetinin, teröre karşı mücadele kapsamında faaliyetlerini sadece kendi halkının korunmasına yönelik adımlarla sınırlamasını isteyen Jaeger, "Her şart altında uluslararası hukuka uyulması, her tür tutum için ölçüt olmalıdır" dedi.

    BBC'den yorum
     
    Bunun büyük çaplı bir operasyon olmadığını kaydeden İngiliz BBC televizyonu ise, "Eğer asker sayısı bazı Türk televizyonlarının söylediği gibi 10 bin ise, Bağdat bunu PKK'ya karşı değil, Irak'a karşı bir operasyon olarak görecektir ve bu durumda sınırı geçen Türk askeri ile Iraklı güçler arasında çatışma çıkması kaçınılmaz olacak" yorumunda bulundu.
     
    Birleşmiş Milletler:
     
    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, "Türkiye'nin endişelerinin farkındayız, ancak Irak'ın sınırlarına saygı gösterilmeli" dedi. Irak ve Türkiye'yi barış için beraber çalışmaya çağırdı.
     
    Moon, "Her iki tarafta da sivillerin korunması birinci önceliğimiz" diye konuştu ve PKK'ya "Saldırılara sona verin" çağrısını tekrarladı.
     
    Ankara'da hareketlilik

    Irak'ın Ankara Büyükelçisi Sabah Ümran, öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı'na gelerek, temaslarda bulundu. Büyükelçi Ümran, Türkiye'nin Irak Özel Temsilci Yardımcısı Murat Özçelik ile görüştü.
     
    Dışişleri kaynakları, yaklaşık 15 dakika süren kısa görüşmede, harekata ilişkin genel görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.
     
    Bu arada TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Türk ordusu kış koşullarında sınırı geçti. TBMM'nin vermiş olduğu sınır ötesi harekat, görevlendirmesini ve yetkisini Türk Silahlı Kuvvetleri büyük bir başarıyla şimdiye kadar yerine getirdi. Bundan sonra da kara harekatıyla yerine getirecektir. İşin sonuçlandırılması bakımından böyle bir ihtiyaç hissedildiğine göre bunun gereği yapılıyor demektir" dedi.

    Genelkurmay: "En kısa zamanda dönülecek"

    Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada; Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekatının başladığı kamuoyuna duyuruldu.
     
    Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri, 21 Şubat 2008 günü saat 10.00-18.00 arasında, belirlenen hedefleri karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri'ne mensup uçaklar ile etkili bir şekilde vurmuştur. Başarıyla icra edilen ateşle taarruzdan sonra, aynı gün saat 19.00’dan itibaren Hava Kuvvetleri ile desteklenen bir sınır ötesi kara harekatı başlatılmıştır" denildi.

    Genelkurmay, hava operasyonlarının devamı niteliğindeki kara harekatının hedefinin PKK olduğunun altını çizdi ve sivillerin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne düşmanca harekette bulunmayan "yerel unsur"ların harekattan olumsuz etkilenmemeleri için gerekli hassasiyetin gösterileceğini kaydetti.

    Açıklamada, "Irak’ın toprak bütünlüğüne ve istikrarına özel bir önem veren Türk Silahlı Kuvvetleri, planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurt içine dönecektir" ifadesi kullanıldı.

    Harekatın amacı; bölgenin teröristler için kalıcı ve güvenli bir üs bölgesi olarak kullanılmasının önlenmesi olduğunun altı çizildi. Bunun, Irak’ın istikrar ve iç barışına katkı sağlayacağının değerlendirildiği bildirildi.
     
    Genelkurmay, basın mensuplarına da operasyon bölgelerine girmemeleri çağrısında bulundu.
     
    TSK'nın operasyonları
     
    1 Aralık 2007: Terörle mücadele kapsamında sınır ötesinde ilk nokta operasyon yapıldı. Genelkurmay, 'Irak sınırları içinde 50-60 kişilik PKK'lı terörist gruba müdahale edildiğini duyurdu.
     
    16 Aralık 2007: Sınır ötesi ikinci operasyon (hava harekatı) yapıldı. Genelkurmay, TSK'nın Kandil Dağı'nı bombaladığını açıkladı.
     
    17-18 Aralık 2007: Türkiye-Irak sınırını geçmeye çalışan teröristlere müdahale edildi. Bölgede konuşlu kara birlikleriyle sıcak takip yapıldı. Operasyon, Şemdinli Yeşilova bölgesinde sınırdan birkaç kilometre derinlikte gerçekleştirildi.
     
    22 Aralık 2007: Türk savaş uçakları, Kuzey Irak'taki terör örgütü hedeflerine yönelik operasyonda Amediye çevresindeki kampları hedef aldı.
     
    Operasyonda hedef, Kandil'den sonra en büyük terörist kampının bulunduğu Zap ile Cemço bölgeleri oldu. Operasyonda ayrıca Amediye bölgesindeki Metina, Hakurk, Zap ve Haftanin kampları vuruldu.
     
    26 Aralık 2007: Sabah erken saatlerde Kuzey Irak'taki Zap bölgesinde savaş uçaklarıyla operasyon düzenlendi. 8 mağaranın vurulduğu harekatta, büyük bir terörist grup etkisiz hale getirildi.

     
    15 Ocak 2008: Kuzey Irak'taki Zap-Şivi, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen PKK'ya ait hedefler vuruldu. Genelkurmay, hava operasyonunda PKK'ya ait 60 hedefin tam isabet vurulduğunu açıkladı.

    4 Şubat 2008: Genelkurmay, Türk savaş uçaklarının Irak'ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerindeki 70 PKK hedefini vurduğunu bildirdi.

    21 Şubat 2008: Saat 10.00-18.00 arasında K. Irak'ta belirlenen hedefler karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri'ne mensup uçaklar ile vuruldu. Saat 19.00 itibarıyla da Kuzey Irak'a sınır ötesi kara harekatı başlatıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow