hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wilson: "Korkakça ve acımasız bir saldırı"

    Wilson: Korkakça ve acımasız bir saldırı
    expand

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İstanbul'da Amerikan Başkonsolosluğu yakınındaki silahlı saldırının "bir terör eylemi" olduğunu, Türk ve Amerikalı güvenlik yetkililerinin saldırıyla ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmak için birlikte çalıştıklarını söyledi.

    Wilson, Büyükelçilik bahçesinde yaptığı açıklamada, saldırıda yaşamını yitiren 3 Türk polisinin ailelerine, kendisinin ve Amerikan hükümetinin başsağlığı dileklerini iletti.

    Ellerindeki verileri göre, saat 11.00 civarında başkonsolosluk ana girişinde bulunan Türk polis noktasına ateş açıldığını ve üç saldırganın öldürüldüğünü ifade eden Wilson, "Polis hızla ve etkin şekilde müdahale etti. Polisin ABD resmi binalarını korumak için yaptığı tüm çalışmaları için gönülden minnettarız. Onlarla yakın işbirliği yapıyoruz" dedi.

    Saldırıdan kısa süre sonra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile görüştüğünü belirten Wilson, "Türkiye'nin acı kaybı için kendimin ve ABD hükümetinin üzüntüsünü dile getirdim" dedi.

    Kısa süre önce İstanbul'daki başkonsolosla görüştüğünü belirten Wilson, konsolosluktaki tüm personelin emniyette olduğunu öğrendiğini kaydetti.

    Şu an için saldırıyı kimin, hangi amaçla yaptığına dair spekülasyonda bulunmanın uygun düşmeyeceğini belirten Wilson, "Bu elbette bir terör eylemidir. Ülkelerimiz geçmişte olduğu gibi bu olay karşısında da birlikte hareket edeceklerdir ve bununla birlikte yüzleşeceklerdir" diye konuştu.

    "Bildiğim kadarıyla tehdit yok"

    Wilson, bir soru üzerine, olay öncesinde bildiği kadarıyla herhangi bir tehdit almadıklarını belirtirken, "Bu saldırıyı kimin hangi amaçla yaptığına dair tahmin yürütecek bir konumda değilim, ama elbette polisin koruması altında diplomatik binaya yapılan saldırı terör eylemi tanımına girer" dedi.

    "Saldırının Ergenekon süreciyle bağlantısı olup olmadığına" yönelik bir soru üzerine Wilson, bu iki olayı birbirine bağlayan herhangi bir bilginin ellerinde olmadığını ifade etti.

    Saldırının hedefine ilişkin soru üzerine de Wilson, uluslararası terörle mücadele konusunda Türkiye ile ABD'nin birlikte hareket ettiğini, bu saldırının Türkiye'deki bir Amerikan binasını hedef aldığını söyledi.
     
    Wilson, bu terörist saldırının ABD konsolosluğuna ve Türk polislerine karşı yapılan "korkakça ve acımasız" bir saldırı olduğunu kaydetti.
     
    Olayı araştırmak üzere Ankara ve İstanbul'daki ABD güvenlik görevlilerinin Türk emniyet teşkilatı personeliyle birlikte çalıştığını, ancak esas sorumlu makamın Emniyet Genel Müdürlüğü olduğunu kaydeden Wilson, sahip oldukları tüm bilgileri Türk yetkililerle paylaşacaklarını, aynı şeyi Türk makamlarından da beklediklerini ifade etti.
     
    Saldırı sonrası ek güvenlik önlemleri

    Saldırı sonrası İstanbul başta olmak üzere Ankara ve Adana'daki Amerikan diplomatik misyonlarında ek güvenlik önlemleri talep ettiklerini söyleyen Wilson, Türk yetkililerin hepsine bir kez daha müteşekkir olduklarını belirtti.

    Wilson, bir soru üzerine, ABD'nin Türkiye'nin yakın bir dostu ve müttefiki olmaya devam edeceğini belirterek, terör saldırıları yüzünden ilişkilerin zarar görmeyeceğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow