hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Demirden ipekyolu"nun temeli atıldı

    Demirden ipekyolunun temeli atıldı
    expand

    Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin Türkiye ayağının temeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili veAzerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atıldı.

    "Demirden ipekyolu" olarak nitelenen BTK, doğuda Hazar üzerinden Çin ile Kazakistan'ın Aktau Limanı arasında inşa edilecek demiryolu hattıyla batıda ise Boğaz geçişli Marmaray tüp geçidi üzerinden Avrupa demiryolu ağıyla birlikte, Asya ile Avrupa arasında önemli bağlantılardan birini oluşturacak.
     
    BTK demir yolu hattı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den, Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek kentlerinden geçerek, Kars'a kadar ulaşacak.

    BTK projesi, Türkiye-Gürcistan arasında yapılacak hattın, Azerbaycan'da onarılacak mevcut hatta bağlanmasıyla tamamlanacak.
     
    Tören
     
    Kars Garı'nda düzenlenen temel atma töreninde üç Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım birer konuşma yaptı.
     
    Konuşmaların ardından sahneye gelen üç Cumhurbaşkanı, sahnede yer alan harita üzerine, demiryolunun projesinin tamamlanmasını simgeleyen rayları yerleştirerek temel atma törenini gerçekleştirdi.
     
    Daha sonra tören alanında bulunan tren, Cumhurbaşkanı Gül'ün isteği üzerine düdüğünü çaldı.
     
    Gül'den Ermenistan'a mesaj
     
    Cumhurbaşkanı Gül, BTK Projesi ile tarihi İpekyolu'nun tekrar canlandığını belirtti ve "Proje, Kafkaslar'daki bütün ülkelere açık. Bölgenin istikrarına, barışına, refahına katkı sağlayan, iyi komşuluk ilişkilerinde olma arzusu gösteren herkese açıktır" diye konuştu.

    Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili de, BTK Projesi'nin sadece bir demiryolu projesi olmadığını, ekonomik, kültürel ve tarihi anlamlar taşıdığını vurguladı.
     
    Projenin Gürcistan'ın Türkiye ile ilişkilerine çok büyük katkı yapacağını belirten Saakaşvili, böylece Türkiye ile yeni ulaşım kanalları ve sınır kapıları açıldığını kaydetti.
     
    Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunu, Gürcistan ile ilişkilerinin de memnuniyet verici şekilde seyrettiğini kaydetti.
     
    Aliyev, "Üç ülke arasındaki bu işbirliğinin dünyada örneği yok" dedi.

    Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise, "Projenin bitmesiyle birlikte ilk etapta, ilk yılda 1 milyon yolcu, 6.5 milyon ton yük taşınmasının gerçekleştirileceği hesaplanıyor. Orta vadede yolcu sayısı 3 milyona yük miktarı da 18 milyon tona ulaşabilecektir" dedi.

    Londra'dan kalkan tren Çin'e kesintisiz ulaşacak
     
    Dünyanın yeni petrol ve doğalgaz merkezi konumundaki Orta Asya cumhuriyetleri ile kesintisiz demiryolu bağlantısının sağlanmasına imkan sağlayacak projenin hayata geçirilmesiyle Londra'dan kalkacak bir tren kesintisiz olarak Çin'e ulaşabilecek.

    Geçen yıl eylül ayında ihalesi yapılan projede, yaklaşık 290 milyon YTL ile teklif veren Çelikler-Özgün Yapı Grubu ile sözleşme imzalandı ve firmaya yer teslimi yapıldı.

    Tarihi İpek Yolu'nu "Demir İpek Yolu"na dönüştürecek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 3 etaptan oluşuyor. Türkiye, hattın 76 kilometrelik bölümünün yapımını gerçekleştirecek. Bu bölüm çift altyapıya uygun, tek üstyapı şeklinde yapılacak.

    Türkiye sınırından Ahılkelek'e kadar olan 29 kilometrelik hattın yapımını ise Gürcistan gerçekleştirecek. Gürcistan, ayrıca Ahılkelek'ten Tiflis yakınlarına uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu tamamlayacak.

    Projenin tümünün 2011 yılında tamamlanması hedefleniyor.



    İstanbul Boğazı'nda sürdürülen Marmaray Projesi'nin de tamamlanmasına paralel olarak, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması planlanıyor.

    Bakü-Tiflis-Kars Demir yolu hizmete girdiğinde, orta vadede yıllık 30 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Hattın stratejik öneminin yanı sıra TCDD'nin yıllık 19,5 milyon ton yük taşıdığı dikkate alındığında, hattın Türkiye açısından önemli bir gelir kalemi oluşturacağı öngörülüyor.
     
    Demiryolunun toplam maliyeti 450 milyon dolar. Demiryolu hattının tamamı yaklaşık 180 km olup, 76 km'si Türkiye'den, 29 km'si Gürcistan'dan, 80 km'si ise Azerbaycan'dan geçecek.

    Projenin 2011 yılında tamamlanması öngörülürken, ilk aşamada bu güzergahtan yılda 1 milyon yolcu ve 6 milyon 500 bin ton yük taşınması, 2034'de ise bu rakamların 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük düzeyine ulaşması bekleniyor.

    Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının Gürcistan bölümünün temeli, Tiflis'in 15 kilometre dışındaki Marabda istasyonunda 21 Kasım 2007'de atıldı.

    Enerji

    Bu hatla Avrasya açılımını sağlamak isteyen Türkiye, Azerbaycan ve diğer Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini bu şekilde geliştirmek istiyor.

    Türkiye kaynak çeşitliliğinde yaşadığı sıkıntıyı, geniş enerji sahalarına sahip bu ülkelerle ortadan kaldırma arayışında.

    Hazar gazını Avrupa'ya taşıması öngörülen Nabucco projesine alternatif projelerde Orta Asya ülkeleri kilit rol oynayacak.
     
    Erivan'la ilişkiler

    Demiryolunun uzanacağı rota, Türkiye'nin sorunlu komşusu Ermenistan'la ilişkileri açısından da önemli. Bu hatla Türkiye Avrasya açılımını tamamlarken Ermenistan'ı by pass etmiş oluyor.

    Türkiye, Karabağ işgali gerekçesiyle Ermenistan sınırını kapalı tutuyor ve ikili ilişkilerde bu hamleyi baskı unsuru olarak kullanıyor ve Bakü-Tiflis-Kars demiryoluyla birlikte "sınırın açılmasına bizim değil, sizin ihtiyacınız var" mesajını veriyor.


    Göksel Özköylü / CNN TÜRK

    CNN TÜRK muhabiri Göksel Göksu, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattının Kars sokaklarında estirdiği havayı gözlemledi:
     
    Kars'ın düne kadar sıradan bir garı vardı, bugün ise kentin kaderini değiştirecek rayların temeli burada atılacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, kent için yeni, yepyeni bir başlangıç demek...
     
    Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, "Bu demiryolu bizim tarihten gelen ipekyolu anlayışımızın raylarda yeşermesi olacak. Hem Kars'ı hem de Doğu Anadolu'yu Kafkaslara birleştirecek. Altın gerdanlığı taktık" diyor.

    Demiryolu hattı, Çin'den Avrupa'ya uzanan kesintisiz demiryolu hattının ikinci adımı. İlk adım, 2007'de Gürcistan'da atılmıştı. Marmaray'ın tamamlanmasıyla, Asya ve Avrupa demir bir köprüyle bağlanacak.

    Karslılar ise şimdiden bu köprüye sahip çıkıyor ve stratejik önemi bir yana "Kars bu sayede nasıl kalkınır" sorusuna cevap arıyor:
     
    - "Bize hattın faydası, bir sürü işsiz insanlar işe girecek, iş imkanı olacak, istihdam olacak"
     
    - "Bizim istediğimiz şey sadece geçiş değil. En azından deposunun, antreposunun Kars'ta olmasını istiyoruz. Sadece hat geçerse Kars'a bir faydası olmaz ki."
     
    - "Bu demiryolunun Kars'a çok faydası var. Önce göçü durduruyor, göçten sonra ambarlar depolar yapılıyor. Burada sanayi gelişecek, bir sürü işsiz insanlarımız var, hepsi iş sahibi olacak. İş sahibi olduğu zaman Batı'ya göç duracak"
     
    Kars, Cumhurbaşkanı Gül'ün karşısına bu talepleri karşılayacak bir listeyle çıkıyor. Öne çıkan üç talep var:
     
    1. Gümrük Müdürlüğü ve İhracatçılar Birliği'nin çevre illerde değil, Kars'ta kurulması.
     
    2. Kentin yalnızca bir transit geçiş noktası olmaktan çıkarılması ve kente depo ve antrepoların kurulması.
     
    3. Kente serbest bölge kurulması.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow