hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÜAK toplantısı sona erdi

    ÜAK toplantısı sona erdi
    expand

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan başkanlığındaki Üniversitelerarası Kurul toplantısı sona erdi.

    Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi Morfoloji Binası'nda gerçekleştirilen toplantı 2.5 saat sürdü.

    Yeni rektörlerin tanıştırıldığı toplantıda, komisyon çalışmaları gündeme geldi. Toplantıda fen edebiyat fakülteleri ile eğitim fakültelerinin ilişkilerinin güçlendirilmesi ve bu konunun ayrıca ele alınması kararlaştırıldı.

    Kurul Başkanı Ceylan, sonraki toplantının Kasım başında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi.

    Prof. Dr. Hasan Ceylan, rektörlere "Birlikte gönüllü çalışırsak ve birbirimize kenetlenirsek bütün engelleri aşacağımıza inanıyorum" diye seslendi.

    Toplantının açılışında konuşan Ceylan, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın, üniversitelerin kuruluş tarihine göre sırası gelen rektörler tarafından bir yıl süreyle yürütüldüğünü belirterek, kurul başkanlığının 1 Ağustos 2008'den itibaren Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne geçtiğini kaydetti.

    Üniversitelerarası Kurul'un eski başkanı Akdeniz Üniversitesi eski rektörü Mustafa Akaydın'a çalışmaları dolayısıyla teşekkür eden Ceylan, "Umarım bu bir yıllık görev süresini başarılı bir şekilde tamamlarım. Bu konuda en büyük destekçim sizlersiniz" dedi.

    Toplantıda, yeni kurulan üniversitelerin rektörlerinin de bulunduğuna işaret eden Ceylan, rektörlere "Birlikte gönüllü çalışırsak ve birbirimize kenetlenirsek bütün engelleri aşacağımıza inanıyorum" diye seslendi.

    Özcan da konuştu

    Toplantıya katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da bir konuşma yaptı.

    YÖK Başkanı Özcan, yükseköğretime ilişkin pek çok hayali olduğunu belirterek, "En büyük idealim bu ülkedeki herkesin yükseköğretim hakkını kullanabilmesidir" dedi.

    Prof. Dr. Özcan, konuşmasına başlarken,"ABD'de de özgürlükçü vaziyet alışıyla tanınan Martin Luter King 1963 yılında yaptığı bir konuşmaya, çok veciz bir ifadeyle başlar. 'I have dream' der. Şimdi ben de bugün, Yükseköğretim sistemiyle ilgili rüyalarımı paylaşmak istiyorum" dedi.

    Özcan, dile getireceği idealleri "1-2 yıl içinde görmek istediğini" söyledi. En büyük idealinin ülkedeki herkesin yükseköğretim hakkını kullanabilmesi olduğunu ifade eden Özcan, sistemde 1,2 milyon öğrenci fazlası bulunduğunu, liselerden her yıl yaklaşık 730-740 bin öğrencinin mezun olduğunu,1,2 milyon öğrenciyle birlikte bu sayının yaklaşık 2 milyona ulaştığını belirtti.

    Özcan, bunun sistemin en acil, en önemli çözülmesi gereken sorununolduğunu vurgulayarak, "Bu çocuklara derhal üniversitelerde yer bulmak zorundayız. Bu sene yükseköğretim sisteminde görülmeyen bir şekilde 1 milyondan fazla lise öğrencisine yer bulduk. Bunun 630 bini örgün eğitim, geri kalanı da açıköğretimde. Neredeyse iki kişiden biri üniversiteye girer duruma geldi. Ümit ediyorum, bir dahaki yıl daha da iyi bir durumda olacağız" dedi.

    Öğretim üyelerinin özlük hakları


    Bir diğer arzusunun ise bütün bu gelişmeleri sağlayacak öğretim üyeleri ve elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi olduğunu belirten Özcan, bununiçin girişimlerde bulunduklarını, küçük bir artış sağlandığını anımsattı.

    Özcan, "Zannediyorum, 2009 yılının ilk 6 ayı içinde benzer bir artışdaha yapılacak. Ama bence yeterli değildir. Artık böyle yüzde 3, yüzde 5'lerle değil, katlarla düşünmek gerekir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu üniversitelerinde çalışacak elemanlar için 2-3 misli gibi terimlerle bu meseleye yaklaşmak dahadoğru olacaktır" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow