hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 19 Nisan

    Tarihte bugün: 19 Nisan
    expand

    Monaco Prensi III. Rainer ile Amerikalı sinema oyuncusu Grace Kelly, 19 Nisan 1956’da Monte Carlo'da evlendi. Tören için 25 ülkenin temsilcileri Monaco'ya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    12 Kasım 1929’da Philadelphia doğan Grace Kelly’nin babası John Kelly, Philadelphia’nın önde gelen ailelerinden biri geliyordu ve kendi başına milyoner olabilmiş başarılı bir işadımıydı.

     

    Bunun yanı sıra baba John Kelly, kürek yarışlarında Olimpiyat madalyaları kazanmış bir sporcuydu. 1956 Yaz Olimpiyatları’nda kazandığı bronz madalyasını kızkardeşine düğün hediyesi olarak armağan etmişti.

     

    Starlığa Doğru

     

    Grace Kelly’nin çocukluğu müreffeh bir ortamda geçti, akrabaları arasında sanatla uğraşan bir çok ünlü kişi vardı. Ama Grace, oyuncu olmak istediğinde ailesi buna izin vermedi. 22 yaşında güzel bir genç kız olan Grace de fotomodel olmayı tercih etti. Ailesi istememiş olsa da güzelliği ve fotojenik oluşu Hollywood’un dikkatini çekti.

     

    22 yaşında ilk filmi olan “Fourteen Hours”u (1951) ve ardından da onu starlık kademesine taşıyan “High Noon” (1952) izledi. “High Noon”da başrolleri Gary Cooper ile paylaşıyorlardı ve aralarında duygusal bir ilişki yaşandığı dedikoduları çıktı. Oyunculuk kariyerinin üçüncü yılında Clark Gable and Ava Gardner ile “Mogambo”da rol aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Film Kenya’da geçiyordu ve bir aşk üçgeni üzerine kuruluydu. Bulvar basını Grace’in bu kez Clark Gable ile aşk yaşadığını yazdılar. Yıllar sonra Grace Kelly, bu ilişkiyi “Afrika’nın ortasında bir çadırda Clark Gable ile yalnızsanız başka ne olabilirdi ki” diyerek doğruladı. “Mogambo” Grace Kelly’i En İyi Kadın Oyuncu Oscar adaylığına taşıdı ama Oscar’ı Donna Reed’e kaptırdı.

     

    Grace Kelly, Alfred Hitchcock sinemasında da önemli bir kariyer edindi. Hitchcock’un “Dial M for Murder”, “Rear Window” ve “To Catch a Thief”inde başrol oynadı. 22 yaşında girdiği Hollywood sineması, girişinden 4 yıl sonra Bing Crosby ile oynadığı “The Country Girl” filmiyle onu En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ı ile ödüllendirdi. Ama bu kez dedikodular Grace ile Bing arasında bir aşk yaşandığı yolundaydı.

     

    Rainer'le tanışma

     

    Grace Kelly bir komedi filmi olan “High Society”de oynadığında sinema dünyasına adım atalı henüz 5 yıl olmuştu ki, Monaco Prensi Rainer ile tanıştı ve ilişkileri hızla bir evliliğe doğru gitmeye başladı. “High Society”, Grace Kelly’nin oynadığı son film oldu ve isteksizce de olsa evliliği için sinemadan ve Amerikan vatandaşlığından vazgeçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Grace Kelly ile Monaco Prensi Rainer’in evliliklerinin yıllar boyu gerçek bir aşktan doğup doğmadığı tartışılmıştır. Zira Grace’den önce Monaco Prensi Rainer, Fransız yıldız Gisèle Pascal ile birlikteydi. Prens Rainer, Gisèle Pascal ile evlenmeyi planlıyordu ki Gisèle Pascal’ın bir sağlık kontrolü sonucunda kısır olduğu anlaşıldı ve Prens Rainer 6 yıllık ilişkisine son vermek durumunda kaldı. (Gerçi Gisèle Pascal, Prens Rainer’dan sonra evlendi ve bir de çocuğu oldu.)

     

    Monaco Prensesi'ni Arıyor

     

    Küçük bir ülke olan Monaco, Fransa’dan farklı olarak monarşi yöneteminde idare edilen bir ülkeydi ve Fransa ile olan anlaşması gereği tahtın varissiz kalması halinde Monaco, Fransa’ya dahil edilecekti.

     

    Bu gerçek Monaco Kraliyeti’nin yıllar boyu korkulu rüyası oldu. Hatta 1882’de bu korku neredeyse gerçeğe dönüşecekti ki, soylu evliliğinden bir çocuk edinemeyen Prince Louis II, evlilik dışı ilişkisinden doğan kızı Charlotte Louvet’yi kabul ederek onu Monaco Prensesi olarak ilan etti. Charlotte Louvet de ümitleri boşa çıkarmadı ve evlenerek Prens Rainer’ı doğurdu. Aynı durumun bir daha yaşanmaması önemliydi ve saray Prens Rainer’den bu konuda dikkatli olmasını istiyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Dedikodulara göre Prens Rainer’ın Grace Kelly’yi kendisine eş olarak seçmesinde en önemli iki faktör, Grace Kelly’nin katolik olması ve çocuklara aşırı düşkünlüğü idi. Güzelliği, iyi bir aileden gelişi, yıpranmamış şöhreti, çocuk sahibi olmaya istekli oluşu ve katolik dinine mensup olması Grace Kelly’yi asalet dolu bir evliliğin ideal gelini yaptı.

     

    Üç çocuk

     

    Prens Rainer ile evlenerek Monaco Prensesi olan Grace Kelly, tahtını üç çocukla ile taçlandırdı; büyük kızı Prenses Caroline (1957), oğlu Prens Albert II (1958), büyük kızı Prenses Stéphanie (1965).

     

    Grace Kelly, Monaco Sarayı’nın istediğinden fazlasını vermiş bir prenses oldu. 3 çocuğu ile tahtın zürriyet korkusunu ortadan kaldırdı, Hollywood yıldızı olması sebebi ile Monaco’nun turistik imajında ciddi bir katkı sağladı. Kocası Prens Rainer’ın çocukluğunda önemli bir ülke izlenimi vermeyen Monaco, tam da Prens Rainer’ın Grace Kelly ile evlendiği günlerde hızla kumar turizminde yıldızı parlayan bir ülke olmaya doğru ilerliyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Her şey zamanını beklemeden önce

     

    Grace Kelly’nin hayatında her şey hızlı olmuştu. Oyunculuğu, genç yaşta şöhret oluşu, Monaco Prensesi olması... Ne yazık ki iyi şeyler gibi ölüm de çabuk geldi ve 1982 yılında Grace Kelly kızı Stephanie ile Monaco’da araba sürerken geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

     

    Dedikodulara göre Grace Kelly, yıllar önce Monaco’da bir sahneleri çekilen ve bir Hitchcock filmi olan To Catch a Thief’indeki hızlı araba kullanma sahnesini kızına canlandırmaya çalışırken kaza olmuştu. Saray, Grace Kelly’yi “dikkatsiz bir anne” ve “yıldızlık kariyerine özlemi bitmemiş bir prenses” olarak gösterebilecek bu dedikoduyu yalanladı. Kazada Grace Kelly ölürken kızı Stephanie küçük yaralarla kazayı atlattı.

     

    Yine bir dedikoduya göre arabayı Grace Kelly değil Prenses Stephanie kullanıyordu, ama polis soruşturması sonucunda genç prensesin adının lekelenmemesi için kazanın açıklaması farklılaştırılmıştı.

     

    Başka neler oldu:

     

    1925: 29 Ekim'in "Ulusal Bayram" olarak kabulü hakkındaki kanun benimsendi.

     

    1926: Türk karasularında her türlü denizcilik işlerini Türk vatandaşlarına tahsis eden ve ecnebilerin kabotaj hakkına son veren Kabotaj Kanunu kabul edildi.

     

    1938: Kırşehir ve çevresindeki 6.6 büyüklüğündeki depremde 149 kişi öldü.

     

    1947: Hindistan'da Kongre Partisi, ülkenin Hindistan ve Pakistan olarak iki ayrı devlete bölünmesini kabul etti.

     

    1948: ABD yeni bir atom silahını Marshall Adası'nda denedi.

     

    1971: Sovyetler Birliği, dünyanın ilk uzay istasyonu "Salyut I"I uzaya gönderdi. 15 metre uzunluğundaki istasyon, bilimsel bir laboratuvardı.

     

    1984: Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'nü Dostlar Tiyatrosu "Galileo Galilei" adlı oyunla aldı. Yıldız Kenter "en iyi kadın oyuncu", Müşfik Kenter "en iyi erkek oyuncu" seçildi.

     

    1993: Şair, öykü ve oyun yazarı Sabahattin Kudret Aksal öldü. 1920 yılında doğan Aksal, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdi. Öğretmenlik, konservatuvarda ve şehir tiyatrolarında müdürlük yaptı.

     

    1994: Sinema sanatçısı Turgut Boralı 71 yaşında öldü.

     

    1995: ABD'nin Oklahoma kentinde bir resmi binaya konulan bombanın patlaması sonucunda 100'den fazla kişi öldü. Bombayı eski bir asker olan 28 yaşındaki Timothy McVeigh'in yerleştirdiği ortaya çıkarıldı.

     

    1995: Çelik harekatında terör örgütü PKK'nın kullandığı mağaralarda 4.5 ton uyuşturucu ele geçirildi

     

    1999: Ünlü karikatürist Tekin Aral, İstanbul'da öldü. 1941'de doğan Aral, ağabeyi Oğuz Aral ile Gırgır ve Fırt dergilerini, mizah dünyasına kazandırdı.

     

    2007: Çankaya Köşkü'nden önce Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan "Atatürk Müze Köşkü" restorasyonu tamamlandıktan sonar törenle ziyarete açıldı.

     

    Tarihte bugün arşivi

    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    Mart ayı arşivi
    Nisan ayı arşivi
    Mayıs ayı arşivi
    Haziran ayı arşivi
    Temmuz ayı arşivi
    Ağustos ayı arşivi
    Eylül ayı arşivi
    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow