hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moody's Türkiye'nin notunu indirim için izlemeye aldı

    Moodys Türkiyenin notunu indirim için izlemeye aldı
    expand

    Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen haftaki darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye aldı. Gözden geçirmede darbe girişiminin ekonomik büyüme, politika üreten kurumlar ve dış tamponlara yönelik orta vadeli etkileri değerlendirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye sadece iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir düzeyde kredi notu aldığı için Moody's gözden geçirmesi yakından izlenecek.

    Dış finansman açığı görece yüksek olan Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yabancı kurumsal fonların bir bölümü kendilerini sadece yatırım yapılabilir nota sahip ülkelere yatırımla sınırlıyor. Bu fonlar ülkelerin başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşunun en az ikisinden yatırım yapılabilir not almasını istiyor.

    Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük düzey olan Baa3 seviyesinde derecelendiriyor. Türkiye'nin diğer yatırım yapılabilir notu Fitch'ten geliyor.

    Moody's tarafından dün gece saatlerinde yayımlanan açıklamada, darbe girişiminin başarısız olduğu ancak "gerçekleşebilmesinin geniş çaplı siyasi sorunları" yansıttığı belirtildi.
    Turizme "darbe girişimi" darbesi
    Açıklamada siyasi sorunların yanı sıra hükümetin ekonomik reformları beklenenden daha yavaş ele alması nedeniyle kredi notu görünümünün "negatif"te tutulduğu da hatırlatıldı.

    Yapılan açıklamaya göre; gözden geçirme, darbe girişimi sonrasında hükümet ve devlet politikalarının öngörülebilirliği ve etkinliğinde meydana gelmesi olası yavaşlamayı, yurtdışından finansmana erişimin azalma ihtimalini ve gelecek 2-3 yılda ekonomik büyümede yavaşlamaya yol açabilecek iç talep gerilemesini ele alacak.

    Artan siyasi risklere rağmen bu üç alanda ortaya çıkan baskıların göğüslenebilmesi halinde kredi notunun aynı düzeyde tutulması söz konusu olabilecek.

    Ancak yeni politikalar üretilmesinde ivmenin kaybolduğu görülürse kredi notunun "yüksek ihtimalle" bir kademe indirilebileceği belirtilerek, "Dış dengesizlikleri azaltacak; ekonomik, mali ve kurumsal gücü korumak için gerekli yapısal reformlarda gecikmeye yol açacak bir ivme oluştuğuna dair kanaat oluşması ve/veya yatırımcıların riskten kaçışı dolayısıyla... ülkenin dış finansmanında baskıların artması olasılığı artarsa... notu düşürülebilir" denildi.

    Kuruluşun internet sitesinde yer alan bilgiye göre gözden geçirmenin ne zaman sonuçlanacağına dair bir kural bulunmuyor, ancak çoğunlukla 30 ile 180 gün arasında sonuçlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow