hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seyrantepe ihalesi iptal edildi

    Seyrantepe ihalesi iptal edildi
    expand

    Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Galatasaray kulübüne Seyrantepe Spor Kompleksi yapımı için açılan ihalede, ihale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle Eren Talu Mimarlık A.Ş. - Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi ile yapılan sözleşmenin feshi kararını aldı.

    CNN TÜRK'e konuşan Galatasaray yöneticisi Işın Çelebi, Seyrantepe projesinde sözleşmenin feshi kararını değerlendirdi.

    Projeyle ilgili endişeleri olmadığının altını çizen Çelebi, "Ağustos 2010'da sezonu yeni statta açacağımızı düşünüyoruz. Stadın biteceğini herkes görüyor. Doğru süreç izleniyor pazar konusunda. Projenin hayata geçmesi konusunda endişemiz yok" dedi.

    Galatasaray Kulübü de
    , sözleşme feshiyle ilgili internet sitesinden kısa bir açıklama yaptı.

    Açıklamada, "Türk Telekom Arena inşaatı hakkında Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bugün tam metnini yayınladığımız basın duyurusunu yapmıştır. Galatasaray Spor Kulübü, çok taraflı protokol gereği haklarının korunması konusundaki kararlığını sürdürecektir" denildi.

    TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada ise
    , spor kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında yükleniciye noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderildiği belirtildi.

    Açıklamada, "İhale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu noktadan sonra idaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için ihale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır" denildi.

    Açıklamada, inşaatın yüklenicisinin, söz konusu işi ihale şartları doğrultusunda bitirmekle yükümlü olduğu halde, inşaatı yürütmekte zorlandığı ve idareden hisse devri talebinde bulunduğu kaydedildi.

    Bu talep üzerine TOKİ'nin, hisse devrine izin vererek yüklenicinin yeni bir ortak edinmesini kabul ettiği belirtilen açıklamada, buna rağmen yüklenicinin inşaatı iş programına uygun yürütemediğinin ve işçi alacaklarını zamanında ödemediğinin tespiti üzerine, yüklenicinin idare tarafından sözlü olarak defalarca uyarıldığı ve birinci fesih ihtarnamesinin 19 Haziran 2008 tarihinde çekildiği hatırlatıldı.

    Açıklamada, yüklenici projenin yürütebilmesi için kredi kullanılmasından dolayı idarenin kefil olmasını talep ettiğini ve idarenin de kefalet vermeyi kabul ettiği ifade edildi ve şöyle devam edildi:

    "Türk sporu ve Galatasaray camiasının hassasiyeti, spor kompleksinin İstanbul'a kazandıracağı vizyon ile Türk ekonomisine olan katkısı dikkate alınarak, spor kompleksi inşaatının sağlıklı bir biçimde yürütülerek tamamlanması için idaremiz, bugüne kadar projeye ve yükleniciye gerekli her türlü kolaylığı ve desteği sağlamıştır.

    Ancak tüm bunlara rağmen; spor kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında yükleniciye Noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderilmiştir.

    İhale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde ,ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu noktadan sonra İdaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için İhale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır."

    İHALENİN İPTAL SÜRECİ


    Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili daha önce bir TV programında yaptığı açıklamada, "İhtarnameyi çektikten sonra, sözleşmedeki bekleme süremiz 30 gün. Yoksa benim elimden gelse bugün feshederim o işi, hemen feshederim" demişti.

    "Eğer siz sağlamsanız, işinizi iyi yapıyorsanız, kriz hangi dönemde olursa olsun para bulunur. Bana göre en kolay şey para bulmak. Zor olan şey beceri, zor olan şey adam bulmak" diye konuşan Bayraktar, Seyrantepe projesini Türkiye'de bu işi yapabilecek 5-7 firmaya ihale edilebileceklerini veya gerekirse TOKİ'nin tamamlayabileceğini kaydetmişti.

    TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş da AA muhabirine yaptığı açıklamada, şantiyenin 1 aydır durduğunu belirterek, artık daha fazla gecikmeyi göze alamayacaklarını ifade etmişti.

    TOKİ tarafından 2007 Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi inşaatının 25 Ekim 2007 tarihinde yer teslimi gerçekleştirilmiş, iş bitim tarihi olarak da 13 Ekim 2009 tarihi belirlenmişti.

    Projenin gerçekleştirilmesinde yaşanan gecikme nedeniyle, yüklenici firma, geçen yıl haziran ayında da uyarılmıştı.

    Eren Talu Mimarlık Turizm Taşımacılık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişimi 777 milyon 777 bin 777 YTL gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 YTL gelir payı önermişti.

    Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de pazarlıklar sonucu kabul edilmişti.

    Seyrantepe projesi, Ali Sami Yen ile birlikte inşaat açısından yüzde 25 düzeyinde. Sadece Seyrantepe stadı açısından ise kaba inşaatın yüzde 75'i tamamlanmış durumda. Yüklenici firmaya ikinci ihtarın verilmesinden sonra, bazı çevrelerin, özellikle son günlerde, Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesi gerektiği yönünde değerlendirmeleri olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow