hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok"

    Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok
    expand

    62. Uluslarası Cannes Film Festivali yine cesur seçimleriyle adından söz ettiriyor. Bu filmlerden biri de, "Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok"... Film, İran'daki yasaklı müzisyenlerin hayatını ve rejimin müzisyenler üzerindeki baskılarını anlatıyor. Film, Cannes'da da şimdiden gündemde...

    "No One Knows About Persian Cats" yani "Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok"  Cannes Film Festivali'nin en dikkat çekici filmlerinden biri oldu.

    Bu ilginin en önemli nedeni senaristlerinden birinin İranlı gazeteci Roksana Saberi olması... Kısa bir süre önce İran'da Amerikan ajanı olduğu gerekçesiyle 8 yıl hapse mahkum edilen Saberi, Obama'nın ricası ve uluslararası baskılar sonucu serbest bırakılmıştı.

    Saberi senaryoyu nişanlısı olan ünlü yönetmen Bahman Ghobadi'yle birlikte yazdı.

    Film, İran hükümetinden izin alınmadan, 17 günde çekildi. Ghobadi, "17 günde 17 ay yaşlandım" diyerek İran'da film çekmenin ne kadar zor bir şey olduğunu vurguladı.

    Filmin konusu  İran'da yasak olan rap ve rock müziğiyle "yeraltı"nda uğraşan müzisyenlerin öyküsü üzerine kurulmuş. Yasaklı müzisyenler aynı zamanda filmin de oyuncuları...

    Evlerin çatılarında, derme çatma kulübülerde sevdikleri müziği yapmaya çalışıyorlar.

    İran Devrim Muhafızları, ileri teknolojiyi kullanan, bilgisayar ve internet aracılığıyla müzik yapıp yayan siber müzisyenlerle başa çıkamıyor.

    Gazeteci Saberi ve Yönetmen Ghobadi'nin işbirliğiyle beyaz perdeye aktarılan film, Tahran'da 2007 yılında tutuklanan 200 rock severin tutuklanması konusunu da aydınlatıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow