hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Robot iCub ODTÜ için çalışacak

    Robot iCub ODTÜ için çalışacak
    expand

    AB Komisyonu tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen 200 bin euro değerindeki "Asimo" benzeri "çocuksu" robot, Haziranda ODTÜ laboratuvarlarında olacak.

    ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insansı robot çalışmalarının, dünyada robotik konusunda yapılan en ileri düzeydeki araştırma konuları arasında yer aldığını belirtti.

    İnsansı robot alanındaki araştırmaların daha çok Japonya'da yapıldığını anımsatan Şahin, AB ve ABD'nin ise son 5 yıldır bu alandaki araştırmalara ağırlık verdiğini anlattı.

    Dünya genelinde pek çok insansı robotun geliştirilmesine rağmen bu süreçteki bilgi birikiminin başka araştırmalarda kullanılamadığını ifade eden Şahin, "Bu robotların en ünlüsü bilindiği gibi Asimo. Ancak bu tür robotların her birinin farklı tasarımlara sahip olması ve robotlar üzerinde geliştirilen donanım ve kontrol metotlarının kapalı tutulması nedeniyle bu tasarımların sırlarını kimse bilmiyor" diye konuştu.

    AB 6'ncı Çerçeve Programı kapsamında yürütülen "RobotCub" projesinde 3,5 yaşındaki bir çocuğun hareket yeteneklerine sahip olacak "iCub" adlı insansı robot platformunun geliştirildiğini, ilk aşamada "iCub" robotlarından 6 tanesinin üretilerek değişik laboratuvarlara dağıtılması için dünya genelinde çağrıya çıkıldığını belirten Şahin, bu çağrıya 11 ülkeden 31 proje önerisinin geldiğini kaydetti.

    ODTÜ'nün, önerdiği projeyle ilk 6'ya girerek, her biri yaklaşık 200 bin euro değerindeki bu robotlardan birini almaya hak kazandığını bildiren Şahin, robotun Haziranda Türkiye'ye getirileceğini bildirdi.

    Laboratuvarlar robotların peşinde

    Şahin, "iCub" robotunun bütün donanım ve yazılımının "açık kaynaklı" olacağını, robot üzerindeki tüm geliştirmelerin gelecekte de açık kalmasının bir lisans anlaşmasıyla garanti edildiğini vurguladı.

    Projede, 6 robotun dünyanın değişik laboratuvarlarına dağıtılarak "iCub"in bu konudaki referans araştırma platformu haline getirilmesinin planlandığını dile getiren Şahin, dağıtılan bu robotların dışında, yürütülecek diğer AB projeleri için 7 robotun daha planlandığını ve pek çok laboratuvarın bu robotları elde etmek istediğini söyledi.

    İnsansı robotlar üzerindeki tüm sorunların tek bir laboratuvardaki çalışmalarla çözülemeyeceğine değinen Şahin, "iCub'in standart bir robot platformu olması sayesinde, değişik laboratuvarlar, değişik problemlere odaklanabilecekler ve elde ettikleri gelişmeler doğrudan ya da çok az bir emekle diğer laboratuvarlardaki robotlarda uygulanabilecek" dedi.

    Projede, ODTÜ'nün öğrenme algoritmaları üzerinde çalışacağını ve bunun sonuçlarının "iCub" sahibi diğer laboratuvarlar tarafından doğrudan kullanılabileceğini belirten Şahin, benzer şekilde "iCub"in yürümesi konusunda başka bir laboratuvarda elde edilen sonuçların da ODTÜ'deki robotta uygulanabileceğini kaydetti.

    Şahin, iCub'lardan birinin Türkiye'ye getirilmesinin önemini "Bu robotun ODTÜ'ye verilmesi, üniversitenin robotik konusunda sahip olduğu yeteneğin ve potansiyelin göstergesi. Bu robotun gelmesiyle ODTÜ, insansı robotlar üzerinde araştırmaların yapıldığı en önemli merkezlerden biri olma yolunda önemli adım atmış olacak" sözleriyle dile getirdi.

    Şahin'in verdiği bilgiye göre, "iCub" üzerinde yapılacak çalışmalar, ODTÜ'deki KOVAN Araştırma Laboratuvarında süren "ROSSI" adlı AB Projesi ile yürütülecek.

    ODTÜ, bu çerçevede, Japonya'daki ATR Ensitüsündeki İnsansı Robotlar Laboratuvarında çalışan Dr. Erhan Öztop ve İsveç'ten Prof. Tom Ziemke ile ortak çalışacak. İnsanların isim ve fiillerle ifade ettikleri temel kavramların gelişmesinin sağlanacağı "iCub"un insanlarla iletişim kurmasını kolaylaştırılacak algoritmalar geliştirilecek.

    Projede, maymun ve insanların beyinlerinde bu kavramların nasıl geliştirildiği ve kullanıldığının modelleri çıkarılacak ve bu modeller "iCub" üzerinde uygulanacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow