hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara'da doğalgaz faciası: 7 ölü

    Ankarada doğalgaz faciası: 7 ölü
    expand

    Ankara'nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde, 7 üniversite öğrencisi,karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybetti. Faciaya kombiden bacaya gazı taşıyan borunun delinmesinin neden olduğu açıklandı.

    Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde yeni yıl kutlamasına katılan 7 üniversite öğrencisi, karbonmonoksit gazından zehirlenerek, yaşamını yitirdi.

    Birlik Mahallesi 409'uncu Sokak'ta oturan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Özgür Turan Atila (18), evinde, aynı üniversiteden 6 arkadaşına yeni yıl partisi verdi.

    Evin kombisinden çıkan ve bacadaki tıkanma nedeniyle geri tepen karbonmonoksit gazından zehirlenen 7 öğrenci, yaşamını yitirdi.

    Özgür Turan Atila'nın halası Gonca Arıkök, Atila'nın telefonuna cevap vermemesi nedeniyle durumdan şüphelenerek, eve geldi. Kapısı, polisler eşliğinde çilingire açtırılarak girilen evin salon ve odalarında öğrencilerin cesetleri bulundu.

    Yaşamını yitiren öğrencilerin isimleri ise Büşra Bek, Elif Koyuncuoğlu, Oğuzhan Tozburun, Ceren Okkalı, Erol Can Özdokumacı, Turan Attila ve Tarık Şükrü Yılmaz olarak açıklandı.

    Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekipleri evde çalışma başlattı.

    Çankaya Birlik Mahallesi'ndeki 7 öğrencinin kombiden sızan atık gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiği dairede, Cumhuriyet Savcısı'nın incelemesinin ardından cenazeler Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

    Ankara Cumhuriyet Savcısı Savaş Keskin'in, öğrencilerin öldüğü dairedeki incelemesi yaklaşık 2,5 saat sürdü.

    Hayatını kaybeden 7 öğrenciden 4'ünün cenazesi, Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsilerinin ardından ailelerine teslim edildi. Otopsilerin ve diğer işlemlerin tamamlanmasından sonra Özgür Turan Atila, Tarık Şükrü Yılmaz, Ceren Okkalı ve Oğuzhan Tozburun'un yakınları cenazeleri gözyaşları içinde aldılar.

    Büşra Bek, Elif Koyuncuoğlu ve Erol Can Özdokumacı'nın ailelerinin ise cenazeleri yarın sabah almaları bekleniyor. Öğrencilerden Özgür Turan Atila'nın bu gece uçakla İzmir'e götürüleceği ve yarın defnedileceği bildirildi.

    Oğuzhan Tozburun'un yakınları da cenazenin yarın sabah Ankara'dan Kemalpaşa İlçesine götürülerek, 3 Ocak Cumartesi günü defnedilmesini planladıklarını belirttiler.

    Tarık Şükrü Yılmaz'ın Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Boyalık Köyü'nde, Ceren Okkalı'nın ise Yenimahalle ilçesine bağlı Yuva Köyü'nde yarın defnedileceği öğrenildi.

    Ceren Okkalı'nın dayısı Kahraman Bayrak, Adli Tıp Kurumu önünde, "Yüreğimiz yanıyor. Diğer anne, baba, dayı ve amcaların yüreği yanmasın. Bu olayın sorumluları cezalandırılsın" diyerek tepki gösterdi.

    Fleksible boruda çatlak

    Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, Makine Mühendisleri Odası'nın savcılık talimatıyla bilirkişi olarak atandığını belirterek, yapılan incelemeler sonucunda kombiyi bacaya bağlayan fleksible boruda delik ve yırtılmaların tespit edildiğini söyledi.

    "Kanaatimize göre, boru atık gazı emerek içeri sızdırmış" diyen Kurutuz, "Üst dairedeki yırtık az olduğu için onlar fazla etkilenmemişler. İtfaiye ekiplerimizin bacalarda yaptığı inceleme sonucu herhangi bir tıkanıklık ya da aksaklık şu ana kadar tespit edilemedi. Zehirlenme olayı, borunun dışarı atamadığı çiğ doğal gaz veya atık karbonmonoksit gazından kaynaklanmış olabilir. Bu konularla ilgili tüm detaylar yapılacak incelemelerden sonra ortaya çıkacaktır" dedi.

    Kurutuz, gazetecilerin soruları üzerine, hava sirkülasyonunun da içeriye gaz sızıntısına neden olabileceğini söyledi.

    Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Şenol Karaca da kombilerin evlerde gaz sızıntısı olması durumunda gazı kesmesi gerektiğini belirterek, ancak kombiyi bacaya bağlayan fleksible borudaki yırtık ve delinmelerin buna engel olabileceğini söyledi.

    Fleksible boruların, mühendisler tarafından incelenmek üzere alındığını kaydeden Karaca, boruda delik ve yırtıkların olduğunu kaydetti. Ters rüzgarın da öğrencilerin zehirlenmesine etkili olabileceğine işaret eden Karaca, vatandaşları, yılda bir kez bacalarını temizletmesi konusunda uyardı.

    Karaca, "Bunlar çok basit çözümler. Apartman yöneticileri ve ilgili kurumlar baca temizliklerini yaptırıp, kombi bağlantılarına özen gösterirlerse bu tür acı olaylar yaşanmaz" diye konuştu.

    Başkent Doğalgaz'dan açıklama

    Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir ise bu sabah Birlik Mahallesi'nde 7 öğrencinin ölümününe yol açan olayın, "kombiyi bacaya bağlayan borunun yırtık ve yıpranmış olmasından kaynaklandığını, karbonmonoksit bacaya gelmeden ortama yayıldığı için ölümlerin meydana geldiğini" bildirdi.

    Demir, yaptığı yazılı açıklamada "Makine Mühendisleri Odası yetkilileri ile şirketimiz Baca Etüt Servisi ekiplerinin olay yerinde yaptıkları incelemeler sonucu, kombinin baca fileksinin (kombiyi bacaya bağlayan boru) yırtık ve yıpranmış olduğu görülmüş ve atık gaz (karbonmonoksit) bacaya gelmeden ortama yayıldığı için ölüm olaylarının meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu tespit, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube sekreteri ile şirketimiz Baca Etüt Servisi görevlisi tarafından da tutanak altına alınmıştır. Olayla ilgili incelemeler sürmektedir" dedi.

    Demir, bu tür üzücü olayların yaşanmaması için mutlaka 6 ayda bir bacaların itfaiyeye temizletilmesi, kombilerin yetkili firmalara düzenli olarak kontrol ettirilmesi, cama takılan ventilasyonun (havalandırma) kapatılmaması ve iptal edilmemesi, önüne perde çekilmemesi ve cihazlardaki baca sensörlerinin kesinlikle kapatılmaması gerektiğini vurguladı.

    Bu arada, öğrencilerin kaldığı apartmanın en üst katında kalan bir ailenin gece saatlerinde karbonmonoksit gazından zehirlendiklerini farkederek, İbni Sina Hastanesi'nde tedavi altına alındıkları öğrenildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow