hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hücre evden çıkan silah ve mühimmat

    Hücre evden çıkan silah ve mühimmat
    expand

    İstanbul Valisi Muammer Güler'in "İlk kez bir operasyonda bu kadar çok sayıda mühimmat ele geçirildi" dediği İstanbul Bostancı'daki terör operasyonunda ele geçirilen silah ve mühimmat bugün basın mensuplarına gösterildi.

    İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, operasyonun önemini, "Yapılan operasyonun büyüklüğü, ele geçen teröristlerin İstanbul'da hangi eylemleri yapabilecekleri, hangi eylemlere girişebilecekleri, ele geçirilen malzemelere bakıldığında bu operasyonun ne derece önemli olduğunu, İstanbul polisinin ne derece önemli bir operasyon yaptığını gösteriyor" sözleriyle açıkladı.

    Bugün konuyla ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Bostancı'daki hücre evinde, 2 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu otomatik tüfek, 7 adet çeşitli çapta tabanca, 21 adet şarjör, bol miktarda fişek ve boş kovan, 1 adet el bombası, 5 adet patlayan el bombalarına ait maşa, 21 kilogram ağırlığında patlayıcı madde, bomba yapımında kullanılmak üzere hazırlanan düzenekler, 53 adet elektrikli kapsül, 5 metre uzunluğunda infilaklı fitil, 5 adet el telsizi, çok sayıda sahte kimlik ve kimlik yapımında kullanılan malzemeler, bol miktarda dijital malzeme (bilgisayar, flasdisk, hard disk, CD, DVD vb.), bol miktarda örgütsel doküman ve yayın ile bir adet kamuflajlı kutu ele geçirildiğini açıkladı.

    Bostancı'daki hücre evin de aralarında bulunduğu çeşitli yerlere düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen silah ve mühimmat, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Şehit Komiser Tevfik Fikret Erciyes Brifing Salonu'nda sergilendi.

    Gözaltı ve tutuklamalar

    Celalettin Cerrah, kentte 3 ayrı terör örgütüne yönelik 58 adrese düzenlenen operasyonlarda 40 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

    Celalettin Cerrah, operasyonlarda yakalanan kişilerden 11'inin dün adli makamlara sevk edildiğini, bunlardan 6'sının tutuklandığını, 2'si için denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına karar verildiğini, 3 kişinin ise serbest bırakıldığını anlattı. Cerrah, gözaltında bulunun 29 kişinin de bugün adliyeye gönderildiğini bildirdi.

    Gözaltına alınan 40 kişiden 11'inin "Devrimci Karargah" örgütüne üye olduğu, diğer kişilerin ise 2 ayrı "Dini motifli örgüte" üye kişiler olduğu öğrenildi.

    Öte yandan, Bostancı'daki operasyon sırasında şehit olan Emniyet Amiri Semih Balaban'ın otomobiline yaklaşık 2 yıl önce Büyükçekmece'de bir gasp operasyonu sırasında el bombası atıldığı, ancak Balaban'ın saldırıdan yara almadan kurtulduğu öğrenildi.

    Aydınlatılan eylemler

    İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, operasyonlar sonrasında yapılan incelemede 7 Ağustos 2008 tarihinde Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı içerisine yerleştirilen havan düzeneği vasıtasıyla ateşlenen havan mermilerinin Üsküdar Belediyesi Ek Hizmet Binası bahçesine düşmesi sonucunda 4 kişinin yaralanması ve belediyeye ait araçlarda maddi hasarın meydana geldiği olayın aydınlatıldığını söyledi.

    Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı'na 23 Ağustos 2008 tarihinde termos içerisinde el bombası yapımı, zaman ayarlı parça ve basınç etkili bombanın patlamadan etkisiz hale getirilmesi olayının da aydınlatıldığı ifade eden Cerrah, "1 Aralık 2008 tarihinde Sütlüce'de bulunan AK Parti İstanbul İl Başkanlığı girişinde meydana gelen patlama sonucu bir polisin şehit olması, 12 kişinin yaralanması olayı ile 12 Ocak 2009'da Beşiktaş ilçesinde bulunan bir banka şubesi önüne konulan el yapımı, parça ve basınç etkili bombanın patlaması sonucu bankada ve park halinde bulunan 5 araçta maddi hasar meydana gelen olayları da aydınlatılmıştır" dedi.

    Cerrah, ele geçirilen malzemeler arasında bulunan patlamamış el bombasının Bostancı'daki adreste ele geçirildiğini dile getirerek, yine bu malzemeler arasında yer alan 5 el bombası maşasının da çatışma esnasında kullanılan el bombaları olduğunun tespit edildiğini anlattı.

    Bostancı'daki binada tadilat sürüyor

    Bu rada, Bostancı’da çatışmanın yaşandığı Emanet Sokak 5 numaralı binanın onarımı için çalışmalar sürüyor. Binanın onarımını üstlenen Kadıköy Belediyesi ekipleri çatışmanın olduğu dairede bugün temizlik çalışması yaparken mermilerle delik deşik olan pencerelerin de ölçülerini aldı.

    Erken saatlerde binan önüne getirilen kiremitler de tadilat için binanın içine taşındı. Çatışmanın olduğu dairenin yan kısmındaki dairenin de bugün temizliği yapılıyor. Üst katların kırılan camları da yenileri ile değiştirildi. Giriş ve çıkışları emniyet şeridi ile kapatılan sokağa bugün de sadece yayalar alındı.

    Gazeteciler ise sadece emniyet şeridinin ötesinden görüntü alabildi. Binadaki tadilat işlemi bitmeden binanın gazetecilere açılmayacağı öğrenildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow