hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve kabine revizyonu gerçekleşti

    Ve kabine revizyonu gerçekleşti
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabine değişikliği ile ilgili listeyi sunmak üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir araya geldi. Görüşme 50 dakika sürdü. Erdoğan daha sonra kameralar karşısına geçerek yeni kabineyi açıkladı. 9 yeni bakan kabineye girerken, 8 isim ise kabine dışı kaldı. İşte yeni kabine:

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, biri TBMM dışından olmak üzere toplam 9 yeni bakanın Bakanlar Kurulu'nda görev alacağını bildirdi.

    Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduğu yeni Bakanlar Kurulu listesini açıkladı. Bu kapsamda bazı bakanların görev yerleri değiştirilirken, Bakanlar Kurulu'nda biri TBMM dışından olmak üzere toplam 9 yeni bakan görev alacak.

    7 Bakan'ın Bakanlığı değişti

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu Milli Eğitim Bakanı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Maliye Bakanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Devlet Bakanı olarak görevini sürdürecek.

    8 bakan kabine dışı

    60. Hükümet'te yapılan değişiklik kapsamında, 8 bakan kabine dışında kaldı.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren
    Devlet Bakanları Murat Başesgioğlu
    Kürşad Tüzmen
    Said Yazıcıoğlu
    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik
    Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler kabine dışında kaldı.

    Kabinede kalanlar

    Cemil Çiçek
    Mehmet Ali Aydın
    Egemen Bağış
    Vecdi Gönül
    Beşir Atalay
    Recep Akdağ
    Binalı Yildırım
    Mehdi Eker
    Ertuğrul Günay
    Veysel Eroğlu
    Hayati Yazıcı

    Kabine revizyonu

    Yeni atamalar

    Ali Babacan: Ekonomiden Sorumlu Bakan
    Bülent Arınç: Başbakan Yardımcısı
    Sadullah Ergin: Adalet Bakanı
    Ahmet Davutoğlu: Dışişleri Bakanı
    Mehmet Şimşek: Maliye Bakanı
    Nimet Çubukçu: Milli Eğitim Bakanı
    Mustafa Demir: Bayındırlık ve İskan Bakanı
    Ömer Dinçer: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
    Nihat Ergün: Sanayi ve Ticaret Bakanı
    Taner Yıldız: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

    Selma Aliye Kavaf ile Cevdet Yılmaz devlet bakanı

    YENİ KABİNE LİSTESİ (TÜMÜ)

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Cemil Çiçek,
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan
    Devlet Bakanı: Egemen Bağış
    Devlet Bakanı: Hayati Yazıcı
    Devlet Bakanı: Mehmet Aydın
    Devlet Bakanı: Faruk Nafiz Özak
    Devlet Bakanı: Mehmet Zafer Çağlayan
    Devlet Bakanı: Faruk Çelik
    Devlet Bakanı: Cevdet Yılmaz
    Devlet Bakanı: Selma Aliye Kavaf
    Adalet Bakanı: Sadullah Ergin
    Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül
    İçişleri Bakanı: Beşir Atalay
    Dışişleri Bakanı: Ahmet Davutoğlu
    Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek
    Milli Eğitim Bakanı: Nimet Çubukçu
    Bayındırlık ve İskan Bakanı: Mustafa Demir
    Sağlık Bakanı: Recep Akdağ
    Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım
    Tarım ve Köyişleri Bakanı: Mehmet Mehdi Eker
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ömer Dinçer
    Sanayi ve Ticaret Bakanı: Nihat Ergün
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız
    Kültür ve Turizm Bakanı: Ertuğrul Günay
    Çevre ve Orman Bakanı: Veysel Eroğlu

    TBMM dışından atanan tek isim Davutoğlu

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu'nda TBMM dışından yer alan tek isim oldu.

    Bir süredir Başbakan Erdoğan'ın dış politika danışmanlığını sürdüren Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı görevini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı'na atanan Ali Babacan'dan devralacak. Babacan, Dışişleri Bakanlığı görevini 29 Ağustos 2007'den bu yana sürdürüyordu.

    İLK TEPKİLER

    BÜLENT ARINÇ: "Türkiye'ye hizmet etmeye devam edeceğiz"

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına getirilen AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, "Türkiye'ye hizmete kabinede devam edeceğiz" dedi.

    Arınç, yaklaşık 2 saat önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından arandığını ve yeni görevi hakkında bilgi sahibi olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan tarafından kabine listesinin açıklanması sırasında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından telefonla arandığını söyledi.

    Manisa'da bulunduğunu ve seçim bölgesinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Arınç, "Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı onur verici bir görev. Bu yönde bir beklenti içinde değildim. Takdiri sebebiyle Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın güvenlerine layık olmaya çalışacağım. Türkiye'ye hizmete kabinede devam edeceğiz. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

    ERTUĞRUL GÜNAY: "Heyacan devam edecek"

    CNN TÜRK'e konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şöyle konuştu: "Oldukça heyacanla görevimi yapıyordum. Bu devam edecek. İyi şeyler yapmaya devam edeceğiz. Kültür ve Turizm bakanlıklarının ayrılacağını hiç düşünmedim. Başbakan da böyle düşünüyor. Bu senaryoyu hiç aklıma getirmedim. Görevden alınacağımı hiç düşünmedim. Ben AKP'ye demokrasiyi savunmak amacıyla katıldım. Bu çerçevedeki görüşlerimi partiye katılmadan önce de dile getiriyordum. Bu değişiklikler Sayın Başbakan'ın takdiri. Görevden alınan arkadaşlarımız da başarılı bir arkadaşlarımızdı. Bu konuda yorum yapmak istemem."

    MUSTAFA DEMİR: "Gayret içinde olacağım"

    Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevine atanan Samsun Milletvekili Mustafa Demir, "Alanımızla ilgili politikalarımıza uygun, verimli bir çalışma dönemi geçirme gayreti içinde olacağım" dedi.

    Demir, böyle bir görev beklentisi bulunmadığını ifade ederek, "Her zaman görevimize odaklanmış bir insandık, Sayın Başbakanımızın takdiri, Cumhurbaşkanımızın onayı" dedi.

    TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttüğüne işaret edilerek, öncelikle eğilmek istediği sorun alanlarının sorulması üzerine Demir, bu aşamada görüş belirtmek istemediğini kaydetti.

    TANER YILDIZ:  "Enerjide dışa bağımlılık"

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na atanan Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, yeni görevinde önceliğinin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli kaynaklarla beraber sağlam, stabil, sürdürülebilir bir enerji sektörü oluşturmak olduğunu belirtti.

    Yıldız, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 yıldır enerji alanında danışmanlığını yürüttüğünü ifade ederek, yeni görevine layık olmaya çalışacağını söyledi.

    ZAFER ÇAĞLAYAN: "Başbakan'ın takdiri"

    Devlet Bakanlığı'na getirilen Zafer Çağlayan, kabine değişikliğini değerlendirirken, "sayın başbakanımız bu şekilde takdir görmüşler. Yeni bir çalışma dönemi. Dolayısıyla hayırlı uğurlu olsun" dedi.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) resepsiyonuna katılan Çağlayan, gazetecilerin kabine değişikliğiyle ilgili soruları üzerine, "inşallah ülkemiz için, ekonomi için, üretim ve yatırımlar için hayırlara vesile olacaktır. Yeni bir kuvvet, yeni bir çalışmayla devam edecek. Özellikle kabinede bu dönem görev almayan bakan arkadaşlarıma, bugüne kadar yapmış oldukları görevlerden dolayı, kabinenin bir bakanı olarak çok teşekkür ediyorum. Bakanlığa devam eden arkadaşlara da hayırlı olsun" dedi.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, kabine revizyonunun hayırlı olması dileğinde bulundu. Bakan Yıldırım, "kabine revizyonundan haberdar mıydınız?" sorusu üzerine "ben nereden bileyim?" yanıtını verdi.

    KARAALİOĞLU: "Radikal bir değişiklik"

    CNN TÜRK'e konuşan Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, "Radikal bir değişiklik yaptı. Neredeyse yeni bir hükümet kuruldu. Bu bir seçim kabinesi. Kabine değişikliğine ekonomik kriz damgasını vurdu. En önemli değişiklik Ali Babacan'ın dönmesi oldu. Davutoğlu'nun da yeni bakan olması da önemli bir değişiklik. En zor işlerden bir tanesi Nimet Çubukçu'ya düştü. Milli Eğitim Bakanı oldu" diye konuştu.

    SELMA ALİYE KAVAF "Mevki benim için önemli değil"

    Devlet Bakanlığına getirilen AK Parti Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf, "Ülkeme hizmet için makam mevki benim için önemli değil" dedi. Kavaf, yaptığı açıklamada, kararın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın takdiri olduğunu, bakan olduğunu, televizyondan öğrendiğini belirtti.

    Bakan Kavaf, "Partide verilecek her göreve hazırım. Biz ülkeye hizmet için varız. Ülkeme hizmet için makam mevki benim için önemli değil. Bundan sonra yükümüz ağırlaşsa da en iyisini yapacağız" diye konuştu.

    NİHAT ERGÜN: "Atama haberini televizyondan öğrendim"

    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevine atanan AK Parti Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, böyle bir beklentisi bulunmadığını, atama haberini televizyondan öğrendiğini söyledi.

    Ergün, yeni görevinde yapmak istediklerine ilişkin ise "Bizden önce bakanlık yapanların da birikimleri ve tecrübelerinden yararlanarak, sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla hep beraber yeni dönemin ruhuna uygun bir coşku meydana getirmek ve içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda sanayicimizin, ticaret erbabımızın sorunlarını çözüme kavuşturmak istiyoruz. Hep beraber bunları bir bütünlük içinde, heyecan içinde yapmaktır. Bunların başarılabileceğine inanıyorum. Herkesin de katkılarına açık olduğumuzu, herkesin katkılarıyla bunların başarılabileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

    Nihat Ergün, öncelikle eğilmek istediği alanların sorulması üzerine de bu konuda konuşmak için henüz erken olduğunu belirtti ve gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra bunları kamuoyuyla paylaşacağını ifade etti.

    Açıklama Erdoğan'dan geldi

    Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu'nda yapılan değişiklik ve yeni görev dağılımını açıkladı.

    Kabine değişikliğiyle ilgili olarak dün akşam da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüklerini hatırlatan Erdoğan, bugün sunduğu listenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını belirtti.

    "Şunu açık ve net olarak söylemek durumundayım kabinede olmayan arkadaşlarımın 'hata, yanlış' gibi yorumlarla değerlendirilmesini genel başkanları ve başbakanları olarak tanımlayamam ve kimsenin de böyle tanımlamasını istemem" diyen Erdoğan, eski bakanlarla beraber yola çıktıklarını ve hepsinin Türkiye için ülke içinde ve dışında ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini söyledi.

    Bundan sonra da kendilerine ne görev verilirse verilsin aynı heyecanla çalışacaklarından şüphe duymadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Fakat tabii iş hayatında da olduğu gibi zaman zaman bu tür şeylerde değişimin yeni bir heyecan getirmesi, psikolojik bir hava da olsa önem arz ediyor. Bu bakımdan böyle bir değişimin gerekliliğine inandığımız için de 22 Temmuz seçimlerinden sonra kısmi bir değişiklik yapmıştık. Bunu biraz daha arttırarak bir değişeme değişime gidiyoruz yeni gelen arkadaşlar var bir de kabine dışında yer değişikliği yaptıklarımız var" diye konuştu.

    Ekonomideki koordinasyon yapısının değiştirildiğini bildiren Erdoğan, ekonomi koordinasyonunda Ali Babacan'ın görevlendirildiğini söyledi.

    Hazine Müşteşarlığı'nın Ali Babacan'a bağlandığını belirten Erdoğan, "Artık bankalar ayrı ayrı bakanlara bağlı olmayacak, bankaların tamamı Ali Bey'e bağlı olacak. Bunun yanında, daha sonra bunların hepsini ayrıca açıklayacağız, SPK, BBDK gibi ilgili kuruluşlar Ali Bey ile irtibatlı olacaktır" diye konuştu.

    Erdoğan, bir gazetecinin "kabinedeki değişikliğin bir güven oyu gerektirip gerektirmeyeceği, bu konuda bir düşüncesi bulunup bulunmadığı" yönündeki sorusu üzerine, "Biraz garip soru olmadı mı?" karşılığını verdi.

    Aynı gazetecinin "Bu yönde yorumlar vardı, o yüzden" şeklindeki yanıtı üzerine Başbakan Erdoğan, "Bir defa böyle bir soruyu abesle iştigal olarak görüyorum. Şu anda 9 arkadaşım, 1 tanesi parlamentonun dışından olmak üzere, yeni olarak kabineye giriyor. Diğerleri kabine içerisindeki yer değişikliğini yapıyorlar. Bunlar tamamıyla şu anda AK Parti iktidarının tasarrufudur. AK Parti'nin de böyle bir güven oyuna ihtiyacı yoktur" dedi.

    Ekonominin koordinasyonu konusundaki değişikliklere neden ihtiyaç duyulduğu ve ne tür bir farklılığın olacağı yönündeki soru üzerine de Başbakan Erdoğan, "Ekonomi koordinasyonu zaten vardı. Fakat burada çok daha farklı bir koordinasyon gereğini duyduk" yanıtını verdi.

    Davutoğlu'nun atanması

    "Kabine'de ilk kez seçilmiş olmayan bir ismi dışarıdan alıyorsunuz. Buna neden gerek duydunuz? Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu değişim sırasında gerek modalite olarak gerek isim bazında önerilerini aldınız mı?" şeklindeki soruyu yanıtlarken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

    "Önerisinin olmaması mümkün değil, önerileri oldu, bunları değerlendirdik. Böyle bir değişim noktasında da yani Dışişleri çalışmaları içerisinde gerek Başbakanlık müşaviri olarak, ondan sonra da biliyorsunuz büyükelçilik unvanını alan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Bey, gerek Abdullah Gül Bey'in Başbakanlığı döneminde, gerekse benim Başbakanlığım döneminde gerçekten yoğun bir Dışişleri sirkülasyonunun içerisinde oldu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül Bey'in, gerekse benimle gerek Dışişleri bakanımızla hakikaten bu işin içerisinde çok çok büyük bir emek verdi. Dışişleri camiamızı gerek burada, gerekse yurt dışında gayet iyi tanıma fırsatını buldu ve birikimi bu işe çok çok gerçekten fırsat tanıyan bir kıymet, bir değer olduğu için, Dışişleri Bakanlığında istifade edeceğimize inandığım için kendilerini bu göreve getirmeyi faydalı gördüm."

    "Unakıtan'ın pratik zakasından faydalanmaya devam"

    Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanlığı'ndaki değişiklikte Kemal Unakıtan'ın sağlık sorunlarının etkisi olduğunu belirterek, "Görev süresi içerisinde hakikaten gerek pratik zekasıyla çözüm noktasındaki gayretleriyle kendisinden çok istifade ettiğim bir sayın arkadaşım oldu. Tabii bundan sonra da aynı şekilde bu pratik zekasından gerek Ali Bey gerekse ben istifade etmeye devam edeceğiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow