hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Abdüllatif Şener Türkiye Partisi'ni kurdu

    Abdüllatif Şener Türkiye Partisini kurdu
    expand

    Siyasete yeni bir parti katıldı: Türkiye Partisi. Partiyi kuran isim AKP'den ayrılan eski Devlet Bakanı Abdüllatif Şener. "Biz ayrıştıran, kutuplara çeken değil, Türkiye'nin partisiyiz" diyen Şener, partinin çizgisini "demokratik merkez partisi" olarak tanımladı.

    Partinin kurucular kurulu arasında bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk de yer aldı. Böylece TBMM'de temsil edilen siyasi parti sayısı, Türkiye Partisi'nin de katılımıyla 7'ye çıktı.

    Anket: Sizce Şener'in partisi başarılı olur mu?

    Eski bakanlardan Abdüllatif Şener, kurucu genel başkanlığını üstlendiği partinin adının "Türkiye Partisi" olduğunu açıkladı. Şener, partisini Bilkent Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.

    Şener, yeni bir siyaset tarzı inşa etmek için yola çıktıklarını söyledi ve "Kavgacı üsluba dayanıyor" dediği eski siyaset tarzını değiştirme mesajı verdi.

    Şener, "Bu 'Türkiye Partisi'dir, Türkiye'nin partisidir, geleceğin partisidir. Türkiye Partisi ile birlikte el ele ülkedeki siyaseti toptan değiştireceğiz. Yeni bir siyaset tarzı ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

    Şener, kurultayı andıran basın toplantısında yaptığı açıklamada, gençleri ve kadınları siyasete daha aktif katılmaya çağırdı.

    Türk ekonomisinin de politikasızlığa teslim edildiğini kaydeden Şener, işsizlik rakamlarını hatırlattı ve bu rakamların dünyanın en yüksek rakamları olduğunu söyledi.

    Türkiye'deki bütün sektörlerin küçülmekte olduğunu kaydeden Şener, hükümeti de hiçbir plan ya da strateji içerisinde olmamakla suçladı.

    Başbakanı, çiftçi ve esnaflar yerine, sadece dış ülkelerden gelen diplomatlarla görüşmekle suçlayan Türkiye Partisi lideri, Türkiye Partisi'nin, şimdiye kadar yapıldığı gibi, “ayrıştıran, kutuplara çeken" bir parti olmak yerine, bir “demokratik merkez" partisi olacağını kaydetti.

    "Titanik batarken..."

    Türkiye'nin ekonomik politikalarıyla dış güçlere tamamen teslim olduğunu savunan Şener, ekonomik krizi aşmak isteyen büyük sermayelerin Türkiye'yi kendi ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırmaya çalıştığını ileri sürdü.

    İşsizliğin ülkeyi kasıp kavurduğunu ifade eden Şener, "Feryatlar, bağırışlar yükseliyor ama kimse duymuyor. Ekonomiyi yönetenler ülkenin sorunlarına yabancılaştı. Tarım dışı işsizlik yüzde 30'lara çıktı. Bu, dünyanın en yüksek işsizlik oranıdır. Bu alanda zirvedir" diye konuştu.

    Ülkede ekonominin hızla küçüldüğünü, tarımdan ulaştırmaya, tekstilden kimyaya kadar bütün sektörlerin aşılması güç problemlerle boğuştuğunu belirten Şener, "Tüm bu sektörler kapanıyor ya da tasfiye süreci yaşıyor. Hal böyleyken, ekonomiyi yönetenlerin gece gündüz krizden çıkış için çare aramaları gerekiyorken, kriz sonrası için stratejiler üretmeleri lazımken, bunları bir gören var mı? Biri bana söylesin, 'var' desin. Bunlar heyecanlarını yitirmişler. Ekonomik paketler açıklanıyor. Bu paketler ne ekonomiyi ayağa kaldıracak, ne de gelecekte güçlü bir ekonomi yaratmak için tedbirler içeriyor. Sadece stoklara ve
    ithalata yönelik bir takım çalışmalar... Bu Titanik gemisi batarken üst katta mobilyaları değiştirmeye benziyor" dedi.

    Hükümetin ekonomiye birlikte yön vermesi gereken çiftçi, esnaf ve sendikalarla hiç görüşmediğini ileri süren Şener, "Ancak diplomasi alanında hareketli günler yaşanıyor. Hükümet dışarıdan gelenlere yoğun ilgi gösteriyor. Burada görüştükleri yetmiyor, gidip oralarda da görüşüyorlar" diye konuştu.

    Şener, "Hükümet, politikasını dış merkezlerin etkisiyle oluşturuyor. Kendi gündemini ortaya koyamayan oluşturamayan bir siyasi iktidarın bu ülkenin tek bir vatan evladından oy almaması gerekiyor" dedi.

    "Bizim siyasetimiz şeffaf olacak" dişen Şener, "İnsanlar kamu kaynaklarının nereye harcandığını hem bizim dönemimizle ilgili hem  de geçmişe yönelik olarak tek bir bilgisayar tuşuyla öğrenebilecekler. İmar tadillerinin kim ve ne için yapıldığını tek bir tuşla öğrenebilecekler, işte bu kadar şeffaf bir yönetim olacak" ifadesini kullandı.

    Bir temsilci Meclis'te

    Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, bir gazetecinin, "TBMM'de kısa sürede grup kurmayı düşünüyor musuz?" sorusuna, "Dikkatinizi çekiyorum. Kurucularımızdan biri halen milletvekilidir. Dolayısıyla Türkiye Partisi bugünden itibaren TBMM'de vardır. Hedef Meclis çoğunluğu ve
    iktidardır" yanıtını verdi.

    Şener, bir başka gazetecinin, "Konuşmanızda Titanik gemisi ile ilgili bir örnek verdiniz. Titanik batarken sizde kaptan köşkünde değil miydiniz?" sorusu üzerine, 16 yıl milletvekilliği yaptığını, bu sürenin 6 yılının bakanlıkta geçtiğini hatırlattı. Şener, "Bu süre içinde Maliye Bakanlığı da yaptım. Benim dönemimin nasıl geçtiğini en iyi esnaf bilir, memur bilir, işçi bilir, çiftçi bilir. Son dönemde 2002'den 2007'ye kadar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı da yaptım. Mevcut Hükümet halen o dönemin kredilerini kullanıyor. Benim bıraktığım günden itibaren 'Biz de şu işi yaptık' diyecek tek bir cümleleri yoktur" diye konuştu.

    Şener, "Eskiden içerisinde bulunduğu AK Parti ile Türkiye Partisini tek bir cümle ile kıyaslarsanız ne söylersiniz?" sorusunu, şöyle yanıtladı: "Tekrar ediyorum biz birleştirmeye geldik. Bu toprağın bütün insanları, hep birleştirme mesajı verdi. Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre, Ahi Evran hepsi aynı mesajı verdi. Bu soruya Mevlana'nın 'Bugün başka bir gündür. Bugün yeni şeyler söyleme zamanıdır. Dün dünde kaldı cancağızım' sözüyle cevap vermek istiyorum."

    Amblem

    İsmi ve amblemi son dakikaya kadar sır gibi saklanan partinin adının öğrenilmesinden sonra amblemi de belirdi; amblem, Türkiye haritası üzerinde doğu ve batı yönlerinden gelen iki elin sıkışması şeklinde tasarlanmış.

    Kurucular Kurulu

    Türkiye Partisi'nin Kurucular Kurulu'nda, Abdüllatif Şener'in dışında Abdülkadir Sarı, Ali Arif Özzeybek, Ali Rıza Buyan, Arif Kocaman, Asude Öztürk, Bülent Kuşoğlu, Çetin Volkan Akyol, Gülçin Küçükkayalar, Gülümser Heper, Gürcan Günay, Hakan Çeken, Hüseyin Aytekin, İbrahim Abdülbaki Tuna, İhsan Işık,  Mehmet Erşahin, Mehmet Timur, Murat Akdeniz, Nabi Cüneyt Dinçman, Nihan Kurt, Nurettin Bilici, Ömür Kütük, Sema Batırbek, Sinan Kolcu, Suat Karlıkaya, Suna Ataman, Şaban Baş, Tahsin Türkçapar, Vefa Tarhan, Volga Bayrakçı Tunay, Yalçın Dede Kargılıoğlu, Yasemin Öney Cankurtaran yer aldı.

    Türkiye Partisi tanıtım toplantısına çeşitli illerden çok sayıda partili katıldı. Şener, toplantının yapıldığı salona eşi Berrin Şener ile girdi. Şener'in salona girişi sırasında partililer 'Başbakan Şener", "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları attı.

    Partinin kurucular kurulu arasında bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk de yer aldı. Böylece TBMM'de temsil edilen siyasi parti sayısı 7'ye çıktı.

    2011'deki genel seçimleri hedef alan Şener partide ekonomi ağırlıklı bir kadro kuracağını açıklamıştı.  Abdüllatif Şener 2002-2007 yılları arasında AKP hükümetlerinde devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptıktan sonra aktif siyaseti bırakmış sadece AKP parti yönetiminde yer almıştı. Şener, bir süre önce AKP'den de istifa etmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow