hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da İran İslam ideolojisi tartışması

    Almanyada İran İslam ideolojisi tartışması
    expand

    Merkezi Almanya'nın Delmenhorst kentinde bulunan "İslam Yolu Derneği" tarafından Hamburg kentinde İranlılara ait İmam Ali Camisinde 21-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek "İslamiyette Barış" konulu seminerle ilgili tartışmalar büyüyor.

    Bazı yerel Alman gazeteleri, Anayasayı Koruma Dairesi tarafından faaliyetleri izlenen İmam Ali Camisinde düzenlenecek seminerde "İslamiyette Barış" adı altında Yahudi düşmanlığı yapılmasından ve İran'ın İslam ideolojisinin Avrupa çapında yayılmaya çalışılmasından endişe duyulduğunu yazdı.

    Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis üyesi Aydan Özoğuz'un kardeşi olan "İslam Yolu Derneği" temsilcisi Yavuz Özoğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Toplantılar düzenlenmeden çeşitli Alman gazetelerinde derneğin temsilcilerinden ben ve kardeşim Gürhan Özoğuz hakkında toplantının içeriğiyle ilgili olarak karalama kampanyası yürütülmekte. Tüm bunlar saçma. Biz bu toplantılarda Yahudi düşmanlığı yapmıyoruz. Tam tersine İsrail'de Yahudi ve Müslümanların birlikte adaletli bir biçimde yaşamalarını istiyoruz" dedi.

    Seminere İslam bilimcisi Sebahhattin Türkyılmaz'ın da davet edildiğini ifade eden Özoğuz, "Avusturya'dan, Berlin'den olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden din alimleri katılacak. Toplantı Almanca konuşan Müslümanlara yönelik. Bu toplantıları 2000 yılından beri düzenliyoruz. Amaç, Müslümanların İslamiyeti öğrenmesi ve buraya uyumu. Toplantı ve seminerlerde ne Türkçe, ne de Farsça kitaplar var. Hepsi Almanca" şeklinde açıklamada bulundu.

    "Muslim Markt" (Müslüman Pazarı) adlı internet sayfasıyla "İslam Yolu Derneği"nin 2008 yılına kadar Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlendiğini ve raporlarında yer aldığını ifade eden Özoğuz, "2000-2008 yılları arasında hazırlanan Anayasayı Koruma Dairesi raporlarında derneğimizin adı vardı. Ancak son iki yıldır bizim adımız geçmiyor. Çünkü ortada somut bir şey yok. Ancak hala takip altındayız" diye konuştu.

    Özoğuz ayrıca, ablası Aydan Özoğuz ile akrabalık ilişkisi dışında hiçbir bağı olmadığını kaydederek, "Ailevi bağlarımızın dışında hiçbir bağımız yok. Herkesin yolu kendine" şeklinde konuştu.

    Hamburg Eyaleti İçişleri Bakanı Christoph Ahlhaus, düzenlenecek seminerle ilgili olarak, "Hangi ideoloji ve renkten olursa olsun, tehlikeli İslamcılara izin vermeyeceğiz" şeklinde açıklamada bulundu.

    Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi Hamburg Eyalet Meclisi Grup Başkanı Frank Schira da "Kendi ülkelerinde demokrasi olmadığı için, ülkemizdeki demokratik hakları kötüye kullanan kişilere izin vermemeliyiz. Aşırı dinci ideolojiye hangi şekilde olursa olsun yer yok" diye konuştu.

    Hamburg'daki "Yeşil Alternatif Liste" (GAL) adlı partinin içişleri komisyonu sözcüsü Antje Möller ise "Toplantının demokrasiye aykırı olup olmadığını değerlendirmemiz, içeriğine bakmamız gerekir. Elimizde delil olmadan hiçbir şeyi yasaklayamayız. Seminerin anayasaya aykırı olup olmadığını anlamamız için delillere ihtiyacımız var" şeklinde görüş belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow