hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emeklinin 13. maaş umudu...

    Emeklinin 13. maaş umudu...
    expand

    Emekliler 13'üncü maaşı bekliyor ama bankalardan ilk yanıt olumsuz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise henüz pes etmedi ama çok da umut vermedi. Banka genel müdürleriyle pazarlık masasına oturmaya hazırlanan SGK Başkanı Emin Zararsız, "Tahminim uygulamanın gerçekleşmeyeceği yönünde" dedi.

    9 milyon emekli günlerdir televizyon ve gazete haberlerine dikkat kesilmiş, 13'uncu maaş umuduyla bekliyor. Devletle bankalar arasındaki "emekliye promosyon" pazarlığının sonuçlarını takip ediyor. Beklentileri, kamu çalışanlarına verilen maaş promosyonunun, kendilerine de verilmesi.

    SGK bunun için geçen hafta 26 bankanın ikinci düzey yöneticileriyle görüştü. Ama gelen ilk haberler pek de iç açıcı değil. SGK Başkanı Zararsız, bankaların yanıtının olumsuz olduğunu açıkladı, bankaların, "emeklilere promosyon ödemesi gibi bir yükün altına giremeyiz" dediğini söyledi.

    Ama yine de bu nihai karar değil. Çünkü SGK Başkanı B planını uygulamaya koydu. 9 milyon emeklinin 75 milyarlık maaşına 'promosyon' vermeleri için bu kez bankaların 1 numaralarını yani genel müdürlerini Ankara'da görüşmeye davet etti.

    Zararsız, emeklilerin beklentisini bir de onlara anlatacak, ikna etmeye çalışacak. Ama o görüşme gerçekleşmeden, kendi tahminini açıkladı.

    SGK Başkanı, "Benim kişisel tahminim 13. maaş şeklindeki bir uygulamanın promosyon mahiyetinde gerçekleşmeyeceği. Ama her halükarda bir miktar promosyon ödemesinin yapılması konusunda bankaları zorlayacağız" şeklinde konuştu.

    Emekli gibi hastalara da iyi haber vermedi SGK Başkanı. 1 Temmuz itibariyle devletin karekodsuz ilacı ödemediğini hatırlattı, sistem için "Tıkır tıkır işliyor" dedi.

    Zararsız, eczacıların istedikleri ertelemenin de söz konusu olmadığı mesajını verdi. Yani piyasadaki karekodsuz ilaçlar,  karekodlularıyla değişene kadar reçetesindeki ilacı almak için eczaneye giden hastalar kötü sürprizlerle karşılaşabilir. Eğer eczanenin elinde istenen ilaç varsa, ama karekodlu değilse devlet karşılamayacak. Hasta ya cebinden ödeyecek, ya da ilacın karekodlusunu bulana kadar eczane eczane dolaşacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow