hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıda rüşvet operasyonu: 40 gözaltı

    Yargıda rüşvet operasyonu: 40 gözaltı
    expand

    Yargıda rüşvet iddiası ile İstanbul ve Ankara'da 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Yargıtay'dan emekli bir daire başkanı ile çok sayıda avukat, mübaşir ve hizmetliler var.

    Rüşvet iddiaları bu kez yüksek yargıyı hedef aldı.

    İki emekli yüksek yargıç, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi eski başkanı Mustafa Oskay ve Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski başkanı Hasan Erdoğan, yargıyı etkileme ve rüşvet iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındıkları iddia edildi.

    Ancak Hasan Erdoğan ise yaptığı yazılı açıklamada, "Olay tamamen gerçek dışıdır. Hakkımda herhangi bir gözaltı işlemi yapılmamıştır. Kaldı ki, bahsi geçen olayla ilgili olarak görevim sebebiyle soruşturma yapma yetkisi Yargıtay Birinci Başkanlık makamına aittir" dedi.

    Beş ilde eşzamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınanlar 40'a ulaştı.

    Gözaltına alınan zanlılar arasında,13 avukat ile birlikte bazı işadamları, mübaşir ve hizmetliler de var. Soruşturma kapsamında görevde bulunan bazı Yargıtay üyeleriyle ilgi dosyalar da ayrılarak Yargıtay 1. Başkanlığı'na gönderildi.

    Ankara merkezli organize çalışan bu yapılanmanın başında Necdet Okçu isimli bir avukatın bulunduğu iddia ediliyor.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın çıkış noktası, İstanbul Bakırköy Adliyesi'ndeki bir tahliye davası.

    İstanbul Dünya Dış Ticaret Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki bu davanın Yargıtay aşamasında rüşvet iddialarının gündeme gelmesiyle soruşturma başlatıldı ve savcılık altı ay boyunca teknik takip yürüttü.

    İTO Başkanı'nın ifadesi alınacak

    Emniyet yetkilileri operasyon kapsamında, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da ifadesinin alınacağını bildirdi.

    Yalçıntaş'ın şu anda yurt dışında bulunduğunun tespit edildiğini, yurda dönüşünün ardından savcılığın talimatı doğrultusunda ifadesine başvurulacağı kaydedildi.

    İTO Yönetim Kurulu Başkanvekili Şekip Avdagiç de, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın Türkiye'ye dönüş biletini iptal ettirdiği haberlerinin gerçeğini yansıtmadığını, Yalçıntaş'ın ABD'de devam eden programını yarıda keserek, uçak biletini öne aldırdığı ve yarın Türkiye'ye döneceğini bildirdi.

    Avdagiç, "Bugün medyaya yansıyan konuyla ilgili sayın başkanımız İle telefonda görüştüm. Böylesi bir olaya adının karışmasından Dolayı büyük bir üzüntü ve şaşkınlık içinde olduğunu belirtti" dedi.

    Öte yandan, soruşturma kapsamında halen yurt dışında olan ve İstanbul'un ünlü eğlence mekanlarından birinin sahibi olduğu belirtilen bir kişinin de ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

    Davayı etkilemekle suçlanıyorlar

    Gözaltına alınan yargı mensupları bu davayı etkilemeye çalışmakla suçlanıyor.

    İddiaya göre, emekli yargı mensupları davayı etkileme vaadi ile rüşvet aldı.

    Operasyon kapsamında İstanbul, Sakarya, Kırıkkale ve Zonguldak'ta gözaltına alınan zanlılar da Ankara'ya getirilecek. Operasyonun, ilk ifadelerin ardından genişletilmesi bekleniyor.

    Yargıtay'dan açıklama

    Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, rüşvet alındığı iddiaları üzerine başlatılan operasyona ilişkin, "Soruşturmadan haberim vardı. Belli bir zaman önce bilgi vermişlerdi. Suçlamaların Yargıtay ile ilgili kısmına ilişkin Birinci Başkanlık Kurulunun başlatmış olduğu bir soruşturma var. Bu soruşturmada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasının neticesi bekleniyordu" dedi.

    Operasyona konu olan davanın detayları


    Söz konusu fuarcılık şirketi ile İstanbul Ticaret Odası'nın yönetimde söz sahibi olduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş. arasında fuar salonlarının tahliyesi konusu davalık olmuştu.

    İlk iki dava fuarcılık şirketinin lehine, tahliyenin reddi kararı ile sonuçlanmıştı. Davanın karar aşamasında 2008 yılında Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına ulaşan ihbar mektubunda yargıçlara rüşvet verildiği öne sürülmüştü.

    Bunun üzerine Adalet Müfettişi Halit Kıvrıl görevlendirilmiş, gerekli incelemenin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. (VİDEO İÇİN TIKLAYIN)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow