hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır muhalefeti gösterileri bitirecek

    Mısır muhalefeti gösterileri bitirecek
    expand

    Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevlerini Güvenlik Konseyi'ne devretmesinin ardından başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda sabah saatlerine kadar kutlama yapan muhalif gruplar, protesto gösterilerini bitireceklerini açıkladı.

    Muhalif gruplar, düzenledikleri basın toplantısında, gösterileri bitireceklerini, ancak demokratik reformların yerine getirilmesi için haftalık gösteri yapılması çağrısında bulunacaklarını kaydetti.

    Muhalifler, ayrıca olağanüstü halin kaldırılması, parlamentonun feshedilmesini ve anayasayı düzenleyecek bir komitenin oluşturulması gibi taleplerini dile getirdi.

    "İktidar arayışında değiliz"


    Öte yandan, Mısır'ın en büyük muhalif grubu ve ABD'nin şüpheyle baktığı Müslüman Kardeşler örgütü, iktidar arayışında olmadıklarını belirtti ve ordunun iktidarı sivillere bırakma çabalarını övdü.

    Örgütten yapılan açıklamada, "Müslüman Kardeşler, kişisel kazançlar aramıyor, dolayısıyla cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını, parlamentoda çoğunluğu istemediğini açıklıyor ve kendisini dürüst halkın hizmetkarı olarak görüyor" denildi.

    Açıklamada ayrıca "Yüksek Askeri Konseyi'nin halkın talebi doğrultusunda bir sivil hükümet oluşturmak için iktidarı devretme yolunda gitmelerinin desteklendiği" ifade edildi.

    Temizlik kampanyası başlatıldı


    Bu arada 18 gün süren olayların yaralarının da sarılmasına çalışılıyor. Gönüllü öğrenciler, başkent Kahire'nin genelinde temizlik kampanyası başlattı ve sokaklardaki çöpleri topladı.

    Kahire Valiliği'ne bağlı iş makineleri de ordu kontrolünde çalışarak, olaylar sırasında yakılan araçları topladı, yıkılan veya tahrip edilen bazı dükkan ve işyerlerini temizledi.

    Öte yandan Mısır ordusu, Tahrir Meydanı'ndan parlamentoya giden cadde ile Arap Birliği genel merkez binasının bulunduğu cadde dışında zırhlı araç barikatlarının tamamını kaldırdı ve caddeler araç trafiğine açılmaya başladı.

    Ordu: "Anlaşmalara bağlıyız"

    Ordu da, bölgesel ve uluslararası bütün anlaşmalara sadık olduğunu açıkladı. Mısır ordusundan yapılan açıklamada, seçilmiş bir sivil iktidara doğru barışçı geçiş sözü de verildi. Ordu, yeni yönetim oluşturulana kadar hükümetten görevde kalmasını da istedi.

    Bu kez polisler gösteri yaptı

    Öte yandan, Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de polisler, maaşlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle gösteri yaptı. Polisler, hükümetin bir hafta önce memur, işçi, emekli ve askerlere yaptığı yüzde 15'lik zammın yetersiz olduğunu ileri sürdü.

    Sloganlar atarak zam isteyen polislerin, daha sonra görevlerinin başına döndükleri kaydedildi.

    600 mahkum kaçtı

    Bu arada Mısırlı güvenlik kaynakları, cezaevinde önce ayaklanma çıktığı, çok sayıda kişinin öldüğü ya da yaralandığı ayaklanmanın ardından 600 kadar kişinin kaçtığını belirtti.

    Aynı kaynaklar, ölü ve yaralı sayısının henüz bilinmediğini ifade etti. Mısır'da Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını bırakmasıyla son bulan süreçte, mahkumların cezaevinden topluca kaçmasına ikinci kez rastlanıyor.

    Devlet görevlilerine seyahat yasağı


    Mısır'da şimdiki ve eski devlet yetkililerinin, başsavcıdan ya da silahlı kuvvetlerden izin almadan seyahat etmesine de yasak getirildiği bildirildi.

    Adının açıklanmasını istemeyen havaalanı yetkilileri, ellerinde eski yönetimden yetkililerin adlarının yer aldığı bir liste olduğunu söyledi. Yetkililer, enformasyon bakanının yola çıkmasını engellediklerini de belirtti.


    VE HÜSNÜ MÜBAREK İSTİFA ETTİ


    Mısır basınında istifa yankıları

    Mısır basını da, Hüsnü Mübarek'in istifasını "Halk Mübarek'i ve Sistemi Devirdi", "Halk Kazandı" manşetleriyle verdi.

    Yarı resmi El Ahram gazetesi, "Halk Mübarek'i ve Sistemi Devirdi" başlığıyla verdiği haberde, sevinç gösterisinde bulunan halkın fotoğrafını kullandı.

    Yarı resmi İhbar El Youm gazetesi, Mısır Savunma Bakanı Meraşal Hüseyin Tantavi'nin Tahrir Meydanı'ndaki askeri birlikleri denetlerken çekilmiş fotoğrafını yayımlayarak, "Mübarek Gitti, Ordu Halk ile Birlikte" sürmanşeti ile çıktı.

    Mısır'ın en sert muhalif gazetelerinden sayılan El Düstur gazetesi de "Sonunda Gitti" sürmanşeti atarak, manşete Mübarek'in resmini koydu.

    Muhalif El Mısri El Youm gazetesi de "Halk Sistemi Devirdi" başlığını sürmanşetten verdi; haber fotoğrafı olarak da Tahrir Meydanı'nda gece çekilmiş sevinç gösterisi fotoğrafını kullandı.

    El Şeruk gazetesi de "Halk Kazandı" başlığını sürmanşetine taşırken, alt başlıklarda "Halk Yeni Bir Sistem İstiyor" ifadesine yer verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow