hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katalonya bağımsızlığı reddetti

    Katalonya bağımsızlığı reddetti
    expand

    İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biri olan ve ayrılıkçı bir politika izleyen Katalonya'da, özerk yönetim meclisine getirilen bağımsızlıkla ilgili tartışma başlatılmasına yönelik öneri reddedildi.

    "Bağımsızlık için Katalan Dayanışması" (SI) adlı parti tarafından bugün Katalan Parlamentosuna getirilen "Katalonya Bağımsızlık Deklarasyonu" başlıklı öneri, iktidarda bulunan Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun (CİU) çekimser oy kullanmasıyla reddedildi.

    SI'nin getirdiği ve Katalonya'nın bağımsızlığıyla ilgili yerel parlamentoda tartışılma başlatılmasını içeren önergeye, SI dışında sadece Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) destek verdi. İspanya'da merkez hükümette iktidarda olan Sosyalist İşçi Partisi'nin Katalonya'daki kolu PSC, sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve Ciutadans "hayır" oyu kullandı.

    62 milletvekili bulunan CİU ile Yeşiller Partisi ise çekimser oy kullanarak, önerinin reddedilmesini sağladı. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı olan CİU lideri Artur Mas, geçen Pazar günü Barcelona'da yapılan ve hiçbir hukuki geçerliliği olmayan halk oylamasında Katalonya'nın "bağımsızlığından" yana oy kullanmasına rağmen, bugünkü oturuma katılmayarak dikkati çekti.

    Katalan Parlamentosunda çoğunluk, mevcut durumda ekonomik krizle mücadele edildiği bir anda "bağımsızlık tartışmasının yaratılmasının doğru olmadığını" savundu.

    Katalan Parlamentosunda bugün yapılan oylama, İspanyol medyasında az yer bulurken, İspanya'da iktidar partisi de herhangi bir değerlendirme yapmaya gerek duymadı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow