hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Esad'ı gözden çıkarmaya hazırlanıyor

    ABD Esadı gözden çıkarmaya hazırlanıyor
    expand

    Suriye'de olaylar dinmek bilmiyor. Tanklar ülkenin üçüncü büyük şehri Humus'taki Bab Amro yerleşim bölgesini bombaladı. Saldırıda en az 18 kişi hayatını kaybetti, ölenler arasında bir de çocuk var. ABD'den ise Esad'a mesaj var: "Esad ailesinin uzun süredir devam eden iktidarının sona ermesi çağrısı yapmaya doğru yaklaşıyoruz."

    Tankların 4 evi hedef aldığı ve bölgede silah sesleri duyulduğu belirtildi.

    Bazı kaynaklar, ölenler arasındaki sekiz aylık bir bebeğin olduğunu söylüyor.

    BM kaynakları, Suriye'nin bir süredir BM İnsan Hakları Konseyi üyeliği için yürüttüğü kampanyadan vazgeçtiğini ve Kuveyt'in kendisinin yerine aday olmasına izin verdiğini duyurdu.

    Gösterilere yönelik sert müdahale ve iki ayda 750'den fazla kişinin olaylarda hayatını kaybetmesi nedeni ile Suriye, uzun süredir adaylıktan çekilmesi için baskı altındaydı.

    Adını açıklamak istemeyen bazı BM diplomatları, Suriye'nin yarıştan çekildiğini ve adaylığını, 2013 yılında konsey üyeliği için yarışması planlanan Kuveyt'e verdiğini açıkladı.

    Suriyeden ise henüz açıklama yok. Suriye insan hakları izleme örgütü ise Banyas'ta tutuklu 300 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

    Örgüte göre, Banyas'ta aralarında demokrasi yanlısı protestocuların liderleri bulunan 200 kişi ise hala cezaevinde tutuklu bulunuyor.

    Suriyeli insan hakları grupları, 750'den fazla kişinin öldüğünü belirtiyor.

    "Esad meşruiyetini kaybetti"

    Amerikalı bir yetkili de, "ABD tarafından, Suriye'de Esad ailesinin uzun süredir devam eden iktidarının sona ermesi çağrısı yapmaya doğru yaklaşıyoruz" dedi.

    AP'nin haberine göre Başkan Barack Obama'ya yakın yetkililer, bunun ilk adımının, "Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın liderliğinin meşruiyetini kaybettiğinin ilan edilmesi olabileceğini" belirtti.

    Bu politikanın benimsenmesi, daha önce Esad'a, "gösterilerin kanlı biçimde bastırılmasına son verilmesi ve reform yapması" çağrısında bulunmakla yetinen ABD'nin bir adım ileriye gittiği ve "Esad artık gitsin" politikasını benimsediği anlamına gelecek.

    Yemen'de iki protestocu öldürüldü

    Yemen'de de şiddet sürüyor. Güvenlik güçleri, ülkenin güneyinde hükümet karşıtı göstericilerinden ikisini öldürdü.

    Nuh El Vafi adlı protestocu, Taiz kentinde güvenlik güçlerinin göstericilerin üzerine ateş açarak 1 kişiyi öldürdüğünü, 4'ünü ise yaraladığını, Damar kentinde ise bir protestocunun öldürüldüğünü kaydetti.

    Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in iktidardan ayrılması için başlatılan gösterilerde 140'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow