hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şam'da polis ateş açtı: 6 ölü

    Şamda polis ateş açtı: 6 ölü
    expand

    Suriye'de olaylar durulmuyor. Muhalefetin kalesi Hama'daki katliamın ardından operasyona dün akşam saatlerinde de devam edildi. Başkent Şam'ın Erbin bölgesinde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 6 kişi hayatını kaybetti.

    Ramazan'ın ilk gününde Suriye'de olaylar yine durulmadı.

    Teravih namazının ardından muhalifler başkent Şam'ın Erbin bölgesinde gösteri yapmak için sokağa çıktılar ancak güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaştılar.

    Görgü tanıklarına göre, bölgeye konuşlanan polis araçları ve kamyonetler göstericilere ateş açtı. Olaylar sonrası 6 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi de yaralandı.

    Hama'da da Suriye ordusu, operasyonu tüm tepkilere rağmen sürdürüyor.

    Kent sakinlerine göre tanklar Hama'yı bir kez daha top ateşine tuttu. 4 kişi hayatını kaybetti.

    Suriye ordusunun Hama'dan sonraki hedefi de, Irak sınırındaki Ablu Kemal kenti.

    Bölgeden tankların iki haftadır ordu kuşatması altındaki kente girdiği haberi geliyor.

    Tankların, Lübnan sınırındaki Zebadani'ye de girdiği helen haberler arasında.

    ABD'den çağrı: "Kıyımı durdur"


    Bu arada ABD, Suriye hükümetine kendi halkının "kıyımına son vermesi" çağrısında bulundu.

    İstişareler için Washington'da bulunan ABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford ile dün görüşen ABD Başkanı Barack Obama, kutsal ramazan ayının başında Suriyeli göstericilere yönelik son saldırıların "çok çirkin" olduğunu söyledi.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a "kıyımı hemen durdurması", BM Güvenlik Konseyi'ne de harekete geçmesi çağrısı yaptı.

    El Cezire televizyonu, Suriyeli güvenlik güçlerinin Hama'ya önceki gün başlattığı ve dün devam eden saldırılarında 130 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

    BM Suriye'yi görüşüyor

    BM Güvenlik Konseyi de, son günlerde kanlı operasyonların düzenlendiği Suriye'deki gelişmeleri ele aldı.

    Konseyin dün son anda gündeme alınan acil danışma toplantısında, Avrupalı ve Amerikalıların Suriye yönetimini kınayan bir karar çıkarmak istedikleri, ancak somut bir sonucun elde edilmediği belirtildi.

    Üst düzeydeki bir BM yetkilisi, Suriye'de özellikle geçen hafta sonunda 140 dolayında kişinin öldürülmesinin yanı sıra gösterilerin başladığı tarihten bu yana 3 bin kişinin kayıp olduğunu ve 12 bin kişinin cezaevlerine atıldığını ifade etti.

    Verilen bilgiye göre, İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz, ABD'nin de desteğini alarak Suriye yönetiminin göstericilere yönelik baskısını kınayan bir karar çıkarmak istedi. Bu ülkelerin girişiminin bugün de tartışılabileceği ifade ediliyor.

    Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Çin ve Rusya, Suriye ile ilgili herhangi bir karar tasarısına karşı çıkacaklarını bildirmişlerdi. Bu iki ülkeye Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika destek veriyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow