hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye Hama'yı yakın takibe aldı

    Türkiye Hamayı yakın takibe aldı
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'yi ziyaretinden sonra Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, gerilimin had safhada olduğu Hama kentine gitti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Önhon'un verdiği ön bilgiler itibarıyla, Hama şehrinden tankların ve ağır silahların çekildiğinin teyit edildiğini bildirdi.

    Bakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugün sabah Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Önhon'un Suriye ordusunun operasyon düzenlediği Hama'ya gittiğini ve oradan kendisi ile iki kez görüştüğünü söyledi.

    Önhon'dan Hama şehrindeki son durumla ilgili bilgileri aldığını ifade eden Davutoğlu, Önhon'un Hama Valisi ve diğer yetkililerle temasının ardından halkla da doğrudan temas etme imkanı bulmasının önemli olduğunu belirtti.

    Büyükelçi Önhon'un ekibiyle birlikte Hama şehrinin bütün ara sokaklarını ve çevreyi dolaştığını, öğle namazını Hama halkıyla birlikte oradaki camide kıldığını anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

    Suriye'deki olaylarSuriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde düzenlenen askeri operasyonlarda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. El Cezire, Suriye güvenlik güçlerinin Hama kentinden güvenli bir şekilde çekildiğini, Deyr Ez Zor'da ise askerlerin kentin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.
    "Onun verdiği ön bilgiler itibarıyla söylüyorum, Hama şehrinden tankların çekildiği, ağır silahların çekildiği teyit edildi. Ama tabii şehirde yeterli hareketliliğin, canlılığın olmadığı anlaşılıyor. Tabii yaşananların etkisi, sonuçları olarak da değerlendirebiliriz. Ama Büyükelçimizin Hama'ya gitmiş olması, oralarda bizzat gözlem yapmış olması önemlidir."

    "Görüşmenin ardından ilk adım"

    Önemli bir gelişme olarak sadece Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon değil, bazı basın mensuplarının da Hama'ya gidebildiklerini belirten Davutoğlu, Büyükelçi Önhon'un kapsamlı bir rapor yazacağını ve bu rapor kapsamında da değerlendirmeler yapacaklarını kaydetti.

    Gelişmeleri takip etmeye devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, dün Esad'la prensipte anlaştıkları üzere, gelecek bir iki gün içerisinde bazı basın mensuplarını Türkiye'den Hama'ya ve Deyr Ez Zor'a götüreceklerini bildirdi.

    Davutoğlu, "Önemli olan Suriye'nin bütün bu gelişmeler takip edilecek şekilde dünyaya açılmasıdır" diyen Davutoğlu, spekülasyonların ve tartışmaların bitmesinin en önemli aracının bölgeye medyanın ulaşımının sağlanması olduğuna işaret etti.

    Görüşmede çok spesifik ve somut konuları ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, ilk adımın bu şekilde atılmış olmasının da önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Ama dediğim gibi, yakından takip etmeye devam edeceğiz. Sayın Başbakanımız da biraz önce İl Başkanları Toplantısında açık bir şekilde vurguladılar. Türkiye'nin pozisyonu ilkesel bir pozisyondur. Dost ve komşu Suriye'nin geleceği, Suriye halkının talepleri bizim için önemlidir. Yakından bunları takip edeceğiz. İnşallah Suriye'nin istikrar ve huzur içinde demokratik dönüşümünü tamamlayarak halkın iradesinin tecelli ettiği bir yapıya kavuşması için elimizden ne geliyorsa yapacağız."

    Davutoğlu-Esad görüşmesi


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Ankara'nın mesajını Esad yönetimine iletti.

    Suriye'ye yaptığı ziyaretin ardından Dışişleri Davutoğlu, geceyarısı Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi ve Şam'daki görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

    Ardından da bir dizi telefon görüşmesi yaparak, ABD, Almanya, Brezilya ve Ürdün Dışişleri Bakanlarıyla görüştü.

    Davutoğlu, görüşmeyle ilgili Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton'a da bilgi verdi.

    ABD de Şam yönetimine sert bir çağrı yapma hazırlığında. Planda, Esad ailesi ve Esad rejimi ile bağlantısı bulunan hükümet yetkilileri ile işadamları hedef alınıyor.

    Daha önce Esad yönetimini kınayan bir başkanlık açıklamasını kabul eden BM Güvenlik Konseyi, Suriye gündemiyle yeniden toplanacak. Ancak daha sert bir açıklama olası görünmüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow