hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Murat Karayılan yakalandı" iddiası

    Murat Karayılan yakalandı iddiası
    expand

    İran, terör örgütü PKK'nın elebaşısı Murat Karayılan'ın yakalandığı haberini teyit etti. Ama Anadolu Ajansı haberi düzeltti. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı "PKK'nın elebaşısı Karayılan yakalandı" dedi, ardından ifade "PKK'nın iki numarası" olarak değiştirildi.

    Anadolu Ajansı ilk geçtiği haberde İranlı yetkilinin "PKK'nın elebaşı Murat Karayılan yakalandı" ifadesini, daha sonra Karayılan ismini çıkararak "PKK'nın iki numaralı ismi tutuklandı" olarak düzeltti.

    Anadolu Ajansı'nın, İran'ın resmi haber ajanslarından Fars'a dayandırdığı habere göre, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, terör örgütü PKK'nın "iki numaralı ismi"nin yakalandığı haberlerini teyit etti.

    Fars ajansının haberinde şu ifadeler var:

    "Burucerdi, Meclis'te bugün gazetecilerin PKK'nın iki numaralı isminin yakalandığı haberlerine ilişkin bir soruya verdiği cevapta, "Bu haber doğrudur, İran istihbarat birimleri, bu terör örgütünün iki numaralı ismini yakalamıştır" ifadesini kullandı. Burucerdi, "İstihbarat güçlerimiz, PKK'nın iki numaralı ismini tutuklayarak çok önemli bir iş başarmışlardır" dedi.

    İran'ın bir başka resmi haber ajansı Mehr de "PKK'nın ikinci adamının yakaladığı haberi doğrulandı" başlığı altında şu ifadelere yer verdi:

    "İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi, terör örgütü PKK'nın ikinci adamının İran tarafından yakalandığını doğruladı. Mehr haber ajans parlamento muhabirinin bildirdiğine göre, İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi'nin basın toplantısında gazetecilere vediği demeçte PJAK terörist örgütünün ülkenin batısındaki eylemleri hakkında açıklama yaparak, bu terörist eylemlerin PKK terörist örgütünün ikinci adamının yakalanması dolayısıyla yapıldığını söyledi.

    Alaeddin Burucerdi, İran İstihbarat güçlerinin önemli bir operasyonu sonucu PKK;nın ikinci adamının yakalandığını belirtti. Burucerdi, Devim Muhafızları'ndan da bu gibi başarılı ve etkin operasyonlar bekleneceğini vurguladı."

    İran Devrim Muhafızları, 16 Temmuz'dan beri terör örgütü PJAK'a yönelik operasyonlar düzenliyordu.

    Türkiye teyit etmedi


    İran'dan gelen "Murat Karayılan yakalandı" haberi, Başbakanlık tarafından teyit edilmedi. Burucerdi'nin açıklamasına ilişkin olarak hükümete resmi herhangi bir bilgi ulaşmadığı öğrenildi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
    'nun İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştüğü ve Salihi'nin PKK elebaşısı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığına ilişkin ellerinde bir biligi bulunmadığını söylediği öğrenildi.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, bugün İran Dışişleri Bakanı Salihi'yi arayarak, Karayılan'ın yakalandığı haberlerini sordu. Salihi'nin Davutoğlu'na, ellerinde Karayılan'ın yakalandığına ilişkin bilgi olmadığını söylediği bildirildi.

    Aynı şekilde Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi de İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile konuştu. Burucerdi'nin bu görüşmede büyükelçiye, "Karayılan'ın yakalandığını söylemediğini" aktardığı öğrenildi.

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin
    ise, Karayılan'ın yakalandığı haberleriyle ilgili olarak, "Teyit edilmiş herhangi bir bilgi yok. Somut delil yok. Bu haberlere itibar etmeyin" dedi.

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin
    de, "Bu bilgi bizim açımızdan teyit edilmemiş bir bilgidir" dedi.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker
    de, "Kurumlarımızca teyit edilen bir bilgi şu anda değil. Sadece İran'ın kendisinin yaptığı bir açıklamadır. Gelişmeleri bekliyoruz, şu anda görüşmeler yapılıyor" dedi.

    Terör örgütü PKK'nın iki numaralı isminin yakalandığı tartışmaları, dün medya organlarında "Murat Karayılan yakalandı" iddiasıyla gündeme gelmişti. Aynı iddia Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı.

    Haberi PKK da yalanladı

    Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı haberleri, örgüte yakın yayın organlarında yalanlandı.

    İnternet haber siteleri haberi yalanlayarak, Türkiye'nin İran ile birlikte Kandil'e yönelik ortak operasyon yaptığını duyurdu. Murat Karayılan'ın yakalandığı haberlerinin de örgüt içerisinde kargaşa yaratmaya yönelik olduğu iddia edildi.

    Örgütün yayın kanalı Roj TV, örgütün 15 Ağustos 1984 tarihli Eruh saldırısının yıldönümü öncesi İran hükümetinin örgüt üyeleri arasında kargaşa yaratmak için Murat Karayılan'ın yakalandığı haberini duyurduğu belirtildi. Roj TV, İran hükümetinin İran'da yaşayan Kürtler ve örgüt yandaşlarının gerçekleri öğrenmemesi için de uydu cihazları ve çanakları toplattığını aktararak, uydu cihazı ve anten kurarak Roj, Nevroz ve MMC TV izleyen Kürtlere para cezası verdiğini ileri sürdü.

    Roj TV Karayılan ile konuşacak

    Dün veya önceki Murat Karayılan ile yapılan ve 15 Ağustos, silahlı eylemin yıldönümü ile ilgili olduğu öğrenilen görüntülü mesajının bir kısmını yayınlayan Roj TV, hem sözlü hem de yazılı olarak önce Murat Karayılan ile canlı telefon görüşmesi yapılacağını, "Az sonra" olarak duyurdu. Ancak aynı televizyon canlı bağlantı yapılacağı "Az Sonra" yazısını kaldırarak, roportajın akşam saatlerinde yayınlanacağını duyurdu.

    PKK'ya yakın kaynaklar İran'ın çatışmalarda PJAK'ın üst düzey bir elebaşını yaralı olarak ele geçirdiğini ve bu kişiyi Murat Karayılan olarak açıkladığını ileri sürdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow