hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya seçimlerine "hile" tepkisi

    Rusya seçimlerine hile tepkisi
    expand

    Rusya'da Başbakan Putin'in lideri olduğu Birleşik Rusya Partisi'nin büyük oy kaybına rağmen birinci çıktığı parlamento seçimlerine tepki büyük. Başkent Moskova'da binlerce kişi, seçimde usülsüzlük yapıldığı iddiasıyla, "Putin'siz Rusya" sloganıyla sokaklara çıktı.

    Seçimde büyük darbe aldı ama sandıktan yine birinci çıktı. Rusya'da pazar günü yapılan parlamento seçimlerin galibi Başbakan Vladimir Putin'e tepki büyük.

    Başkent Moskova'da sokaklara dökülen binlerce kişi, "Putin'siz Rusya", "Putin aşağı"  ve "Devrim" sloganları attı. Seçimlerde yolsuzluk yapıldığını iddia eden göstericiler, "adil seçim" çağrısında bulundu.

    Protestoculardan biri, "Oyların yaklaşık yüzde 10 ila 15'i gerçek değil, değiştirilmiş, yeniden yazılmış. Birleşik Rusya'nın gerçek oy oranı yüzde 35'i bulmaz, hatta daha az bile olabilir" dedi.

    Bir diğeri, "Bu, Putin için büyük bir yenilgi. partisi hile ve hırsızlıkla kazandı. kimse onun gerçekte 238 koltuk kazandığına ve oyların yüzde 49,5'unu aldığına inanmıyor. binlerce kanıtımız var oylarda nasıl sahnecilik yapıldığına dair. tüm bunlara karşı şimdi dava açmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu.

    Gösteriler sırasında bir ara tansiyon yükseldi. Polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. 300'den fazla kişi gözaltına alındı.

    Muhaliflerin usulsüzlük iddialarına, Avrupalı gözlemcilerden de destek geldi. Gözlemciler, seçim prosedürlerinin ihlallerine dikkat çekti. Bunun için ciddi göstergelerin olduğunu iddia etti.

    Birleşik Rusya Partisi yetkilileri ve Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise iddiaları yalanladı, seçimlerin adil bir şekilde yapıldığını savundu.

    2007 yılında yapılan seçimlerde  yüzde 64 gibi ezici bir oran yakalayan Putin'in, Birleşik Rusya Partisi, oyların yaklaşık yüzde 50'sini topladı.

    İkinci sırada yüzde 19,2 ile 92 milletvekili çıkaran Komünist Parti yer aldı. Onu yüzde 13,2'lik oy oranı ve 64 milletvekiliyle Adil Rusya Partisi izledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow