hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'da eylem günü...

    Rusyada eylem günü...
    expand

    Rusya'da seçimlere hile karıştığı iddiasındaki muhalefet, ülke çapında gösteriler düzenledi. Sadece başkent Moskova'da en az 15 bin kişi eyleme katıldı. Muhalifler seçimlerin tekrarlanmasını istedi, "Putin artık gitme zamanı" sloganları attı. Sokaklarda gerilim de vardı.

    Rusya, Sovyetlerin yıkılışına neden olan ayaklanma sonrası ilk kez bu kadar büyük çaplı muhalif eylemlere sahne oldu.

    Sadece başkent Moskova'da değil, Rusya çapında 70'den fazla kentte gösteri düzenledi.

    Rusya'daki eylem gününde hedefte Putin iktidarı vardı.

    İlk eylem görüntüleri ülkenin Pasifik sınırındaki Vladivostok kentinden geldi. 2 bin gösterici, Putin yönetimini protesto etti. Bazı kentlerden de gözaltı haberleri geldi.

    Eylemlerin en büyüğü ise başkent Moskova'daydı. En az 15 bin gösterici başkentin sokaklarındaydı. Kremlin çevresinde toplanan göstericiler, Putin ve Medvedev'i işaret ederek artık gitme zamanı sloganları attı, seçimlerin yenilenmesini istedi.

    Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kentte protestocularla göstericiler arasında çatışma çıktı, gözaltılar oldu.

    Eylemler sürerken muhaliflerin tekrarlanmasını istedikleri Parlamento seçimleriyle ilgili resmi açıklama da geldi. Sonuçlara göre, Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi oyların yüzde 49'unu aldı.

    450 sandalyeli Parlamento'da 238 milletvekili çıkararak tek başına iktidar olma hakkını elde etti. Birleşik Rusya Partisi'ni yüzde 19 oyla Komunist Parti izledi. Adil Rusya Partisi ise oyların yüzde 13'ünü elde etti. Liberallerde oyların 11'ini aldı.

    Rusya'da seçimin yenilenmesi yapılan gösterilerde bugüne kadar 1000'den fazla muhalif tutuklandı. Putin'e göre ise olayların arkasında ABD var.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow