hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere'den yeni Avrupa sözleşmesine veto

    İngiltereden yeni Avrupa sözleşmesine veto
    expand

    Yeni Avrupa sözleşmesine birlik içinde muhalif kalan tek ülke İngiltere. İngiliz hükümeti, Almanya ve Fransa'nın başını çektiği yeni sistemin dışında kalmayı tercih etti ve İngiltere Başbakanı Cameron bunun gerekçelerini parlamentoda anlattı: "Veto kararı ulusal çıkarlarımız için alındı" dedi.

    Mali krizdeki 27 üyeli Avrupa Birliği'nin kritik önemdeki zirvesinde, yeni AB sözleşmesi için bir tek o "hayır" dedi.

    Ülkesi İngiltere'de de eleştirilerin hedefine oturdu.

    Koalisyon ortağı Liberaller'in lideri bile "yanlış karardı" açıklaması yaptı.

    İngiltere Başbakanı David Cameron, AB zirvesindeki vetonun hesabını İngiliz parlamentosunda verdi. Cameron, veto kararının ingiltere'nin ulusal çıkarları doğrultusunda olduğunu söyledi:  "Bu ülkeler daha önce eşi benzeri görülmemiş yetkileri kendi ulus devletlerinden alıp Brüksel'e devredecekler. Bazılarının bütçeleri kontrol edilip avrupa Komisyonu tarafından yeniden yazılacak. Bunların hiçbiri İngiltere'de olmayacak."

    Cameron vetosuna karşın, İngiltere'nin AB üyeliğinin devam etmesinin önemli olduğu mesajı verdi:  "İngiltere AB ülkeleri ile olan ilişkilerine devam edecektir. İngiltere hala AB üyesidir ve öyle kalacaktır. Bu üyelik İngiltere'nin ulusal çıkarlarının korunması açısında hayati önem taşıyor."

    İngiltere Başbakan Yardımcısı ve Cameron'un koalisyon ortağı Nick Clegg, veto sonrasında İngiltere'nin "dışlanıp, önemini, kaybedebileceğini" söylemişti.

    Ancak kamuoyu yoklamaları İngiliz halkının büyük çoğunluğunun veto kararından memnun olduğunu gösteriyor.

    Bu durumun Cameron'u erken seçimle, tek başına hükümet kurma noktasında cesaretlendirebileceği yorumları yapılıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow