hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Amerikalıların Suriye İçin kafası karışık'

    Amerikalıların Suriye İçin kafası karışık
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, "Amerikalıların Suriye bakımından önlerini çok net görebildiklerini söylemek mümkün değil, hem Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın iktidardan uzaklaştırılması noktasına nasıl ulaşacağı hem de Esad'dan sonra Suriye'ye ne olacağı konusunda zihinleri karışık" dedi.

    CHP heyeti, Washington temaslarının üçüncü gününde, Amerikan-Türk Konseyi'ni ziyaret etti. Kongre'de Senatör John McCain ve Temsilciler Meclisi üyesi Steve Cohen ile bir araya gelen heyet, Dünya Bankasındaki Türk çalışanlarla buluştu. Heyet, yabancı basın mensuplarıyla da görüştü.

    Washington'daki temaslarını Türk gazetecilere değerlendiren Loğoğlu, düşünce kuruluşlarındaki görüşmelerinde, Suriye'de tampon bölge oluşturulması yönünde beklentiler olduğunu gördüklerini söyledi.

    Loğoğlu, bunun için BM Güvenlik Konseyi kararı bulunmadığını hatırlatarak, "Bunu Türkiye'nin yapması ise Suriye topraklarının işgali anlamına gelir, uluslararası hukuk bakımından savaş ortamı demektir. Bize 'BM kararı yok ama Arap Birliği bunu istiyor' diyorlar. Arap Birliği bunu istiyorsa, o zaman kendisi yapsın" dedi.

    Loğoğlu, ABD yönetimiyle yapılan görüşmelerde Suriye konusunun nasıl gündeme geldiğini ise şöyle anlattı:

    "Yönetim katında daha gerçekçi yaklaşım gördük. Onlar da bunun içinden çıkılmaz, karmaşık ve zor bir sorun olduğunu kabul ediyorlar. Yani aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali ama şu noktada herkes birleşik; Beşşar Esad artık gitmelidir. Ama bunun Esad ile müzakereler, tartışmalar yoluyla
    olabileceğine de inanmıyorlar.

    Oysa biz CHP olarak, sonuna kadar diyalog ve siyasi süreç yolunun izlenmesi, muhalefetle rejim arasında, Esad'ın da gitmesiyle sonuçlanacak bir sürecin sonuna kadar zorlanması gerektiğini düşünüyoruz. '5 bin kişi öldüren biriyle konuşulamaz' diyorlar ama bugünkü siyasetten devam edildiği takdirde, kendini giderek daha fazla silahlandıracak bir muhalefet, çatışmaların giderek daha fazla artması ve 5 bin ölü sayısının, belki de 50 binlere çıkabileceği ihtimalini de görüyorlar. O bakımdan Amerikalıların da Suriye bakımından önlerini çok net görebildiklerini söylemek mümkün değil. Hem Esad'ın iktidardan uzaklaştırılması noktasına nasıl ulaşacağı hem de Esad'dan sonra Suriye'ye ne olacağı konusunda zihinleri karışık."

    ABD'nin Suriye konusunda Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunun da görüldüğünü belirten Loğoğlu, görüşmelerinde şunları belirttiklerini söyledi: "Dedik ki: Türkiye'nin bir komşu ülke olduğu için daha otonom, bağımsız ve özgün politika izlemesi lazım. Bu politikanın hedefleri itibariyle Washington ve Brüksel ile örtüşmekle birlikte, yöntemlerinin biraz daha farklı ve bağımsız olması gerekli. Türkiye'nin hem muhalefet hem de rejim üzerinde etkisi var. Siz Washington'dan bunu yapamazsınız ama biz Antakya ve Gaziantep'ten yaparız, diyoruz. Bizim konumumuzun Suriye bakımından farklılığı, pozitif rol oynayabilir, başka hiçbir ülke bu rolü oynayamaz. Bunu anlattık."

    Loğoğlu, ABD'deki "CHP'nin Suriye'deki rejimden yana" olduğu yönündeki yanlış izlenimi bu ziyaretle sildiklerini belirterek, "Bana göre bu algı biraz hükümetin, Türk medyasının pompaladığı bir şey" dedi.

    -"Türkiye, barışı, istikrarı zorlamalı"-

    Loğoğlu, Kongredeki temaslarında ise birkaç Kongre üyesinin Türkiye-İsrail ilişkilerini sorduğunu belirterek, CHP olarak İsrail'in tazminat ve özrü halinde iki ülke ilişkilerinin düzelmesini istediklerini söyledi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "İsrail'i önümüzde diz çöktüren bizim politikalarımızdır" sözlerinin sorulması üzerine Loğoğlu, "Bölgede bir ülkenin diz çökertilmesi bir hedef olamaz. Türkiye gibi ülkenin bölgedeki hedefi İsrail ile Filistin, İsrail ile Araplar arasında barış ve istikrarın kurulmasına katkı yapmak olmalıdır. Diz çöktürmek eğer barışa hizmet ediyorsa onu bilemem, benim anlayışıma göre ihtilafa taraf olan bir ülkeye diz çöktürmek, barışı herhalde çabuklaştırmaz. Türkiye, barışı, istikrarı zorlamalı" dedi.

    Loğoğlu, Kongreden geçen Türkiye karşıtı tasarının sorulması üzerine, "Bugün Türkiye ile tüm iyi ilişkiye rağmen böyle bir karar çıktı. Bu karar, her halükarda yanlış ama bunun şu sıralarda çıkmasının AK Parti hükümeti tarafından yanıtının olması lazım" dedi.

    Loğoğlu, bir soru üzerine, "Avrupa'da AK Parti'nin sorgulanması sürecini çok daha yoğun biçimde görüyoruz, ABD aynı doğrultuda gidiyor ama biraz arkadan geliyor" diye konuştu.

    CHP heyeti, bugün de sürecek bazı temaslarının ardından New York'a geçecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow