hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kapıları açın sayın Öcalan ile diyalog kurun"

    Kapıları açın sayın Öcalan ile diyalog kurun
    expand

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, çözüm ve diyalog için Abdullah Öcalan'ı adres gösterdi. Kışanak, "Sayın Abdullah Öcalan'ı bu halkın önünde salamlıyoruz. Kapıları açın sayın Öcalan ile diyalog kurun" dedi.

    Kızıltepe'de BDP'nin bugün düzenlediği 'Buradayım, irademe sahip çıkıyorum' mitingine, KESK'e bağlı sendika yönetici ve üyeleri, İHD, Mardin Barosu avukatları, Mardin ilçe ve belde belediye başkanları ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

    Sabah saatlerinden itibaren mitingin yapıldığı Özgürlük Meydanı'na gelenler Kürtçe, 'Yaşasın başkan Apo', 'Başkansız yaşam olmaz', 'Şehitler ölmez', 'Buradayım' sloganları atıp, Abdullah Öcalan resimleri, PKK ve konfederalizm flamaları ile 'Hepimiz KCK'lıyız', "Önderliğimizin özgürlüğü özgürlüğümüzdür' yazılı pankart açtı.

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, DTK Genel Başkanı ve bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP MYK üyesi Yıldız Aktaş, konvoy eşliğinde ve sloganlarla ilçe merkezine girdi.

    Başbakan sizi böyle görmesin

    Miting alanındakileri Kürtçe selamlayan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Türkçe sürdürdüğü konuşmasında, "Başbakan sizi böyle görmesin. Siz söz dinlemiyorsunuz. Başbakan dedi ki, 'bunlarla aranıza mesafe koyun.' Ama siz omuz omuza duruyorsunuz. Halkın iradesini sayın Öcalan'la tutsak ettiklerini sandılar. Omuz omuzasınız. Ona da merhaba. Dünyada yan yana kuvvetli durmaktan, doğru olmaktan daha güçlü bir şey icad edilmemiştir. Zannettiler ki bu halk korkarak, evlatlarına sahip çıkmazlar. Bu halk korkuları yüz yıl önce geride bıraktı" diye konuştu.

    "Zılgıt bu halkın direnişidir"

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da yaptığı konuşmada, Suruç'ta zılgıt çektiği için 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını iddia ettiği Anzelha Çelik adlı kadını hatırlatarak, miting alanında bulunanlardan yüksek sesle bir zılgıt çekmesini istedi. Bunun üzerine alanı dolduranlar hep birlikte zılgıt çekti.

    Daha sonra konuşmasına devam eden Kışanak, "Devlet, hükümet şunu iyi bilsin; zılgıt çekmek suç ise hepimiz bu suçu işliyoruz. Devlet şunu bilsin, zılgıt bu halkın çığlığıdır, direnişidir. Zulme başkaldırınca zılgıt çeker. Arkadaşlarımız zafer işareti yapıyor diye cezalandırılıyor. Eğer zafer işareti yapmak suç ise hepimiz yapıyoruz" diyerek alanda bulunanların zafer işareti yapmalarını istedi. Alandakiler de zafer işareti yaptı.

    Öcalan ile diyalog kurun

    KCK/TM'den tutuklu bulunan partililerine de değinen Kışanak, bu durumu protesto etti. Dil, kültür ve iradeye sahip çıktıklarını belirten Kışanak, "Bu halkın güçlenmesinde emeği geçen sayın Abdullah Öcalan'ı da bu halkın önünde selamlıyoruz. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için İmralı sistemini kaldırın, kapılarını açın, sayın Öcalan ile diyalog kurun diyoruz. Bu öneriyi dile getirmek suç ise bir kez daha işliyoruz. İmralı sistemi kaldırılmadan Kürt sorununun demokratik çözümü olmayacaktır" diye konuştu.
    Kışanak, AK Parti döneminde 129 Kürt çocuğunun öldürüldüğünü iddia ederek, "Bunları katleden teröristtir. Devlet terörü tam da budur işte. Bu nedenle arkadaşlarımıza terörist demedik, demeyeceğiz. Kürt sorunu terör sorunu değil bir halkın özgürlük sorunudur"  dedi.

    Ahmet türk: baş eğmeyeceğiz

    Sloganlar arasında konuşmasına başlayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürtçe başladığı konuşmasında büyük bedel veren Kürt halkının özgürlük mücadelesini her gün yükselttiğini ifade erek, "Kürtleri cezaevine tıkarak susturmaya çalıştığını zanneden Başbakan'a sesleniyorum; Kürt halkı işte burada, alanda. Yüksek sesle 'buradayım' diyor. Ölüm, baskı ve zindanla, zulmün önünde baş eğmedik, eğmeyeceğiz. Bunu iyi bilsinler" dedi.
    Kürtlerin taleplerinin daha iyi anlaşılması için konuşmasına Türkçe devam edeceğini belirten Türk, "Devlet, Başbakan açılımdan bahsederek, Kürtler'in kafasını karıştırmaya çalıştı. Kürt halkını bu kadar baskı, zulümden sonra kırıntıya razı olamayacağını anladı. Kürt siyasetçilerini, aydınlarını, yazarlarını, belediye başkanlarını, sayın Öcalan'ın avukatlarını tutuklayıp cezaevine koydu. İçişleri Bakanı çıkıp diyor ki, 'zindana attıkça 200 kişiyle bir araya gelemiyorlar.' Başbakan şimdi Amed, Batman ve Mardin alanını görsün. Emin olun ki, hepimiz sesimizi yükseltirsek, direnirsek bu sorun çözülecektir. Alanlara çıkarsak direnişimizi yükseltirsek, sayın Öcalan'la müzakere yapacaklardır. Kürt sorununu çözeceklerdir. Bu halk direndi, direnecek. Özgürlük yakındır çünkü bu halk doğru bir mücadele yürütüyor ve haklıdır" diye konuştu.

    Son günlerde tartışılan Dersim olayları konusuna da değinen Türk, "Başbakan diyor ki 'Dersim'de yaşanan katliamdan dolayı özür dilenmesi gerekiyorsa dilerim.' Meclis'te araştırma komisyonu için önerge veriyoruz. Başbakan, sizin hiçbir şey yapmayacağınızı iyi biliyoruz. Kürt halkını aptal yerine koymayın. Herşeyi biliyoruz" dedi.
    Diyarbakır'da polis tarafından öldürüldüğü iddia edilen Aydın Erdem'in babasının da alanda olduğunu belirterek, kendisini selamlayan Türk, "Gençlerimizin yürüttüğü mücadeleye layık olmaya çalışacağız" dedi.

    Yaklaşık iki saat süren mitinge katılanlar daha sonra olaysız dağıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow