hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tasarı geçer mi? İşte son durum...

    Tasarı geçer mi İşte son durum...
    expand

    Fransa'da soykırım olarak tanınan tarihi olayların inkarını suç haline getirmeyi öngören yasanın oylanmasına artık saatler kaldı. Meclis Başkanı'nın "Tarihin yasalarla kısıtlanmasını şahsen desteklemiyorum" açıklamasına rağmen, partilerin tavrı yasanın Meclis'ten geçeceğinin işareti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye her koldan bastırıyor, ancak Fransa adım adım soykırımların reddinin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmeye doğru gidiyor.

    Türk Meclis heyetinin görüştüğü siyasilerden biri, Fransa Meclis Başkanı Bernard Accoyer, görüşme öncesinde şahsi görüşünü açıkladı.

    Meclis Başkanı, "Tarihin yasalarla kısıtlanmasını kişisel olarak desteklemiyorum" dedi, Türkiye'nin endişeleri konusunda mesajlar verdi.

    Accoyer, "Bu Ermeni sorunu üzerine odaklanan bir girişim değil. Tüm ırkçı ve yabancı düşmanı yorumlar üzerine genel bir metin. Dost ve müttefik ülke Türkiye'yi damgalamak gibi niyet yok" dedi.

    Fransa'daki ana muhalefet Sosyalist Parti de oturuma katılacak. Parti liderlerinin tasarıya "evet" oyu vermesi bekleniyor, ama hayır diyecek milletvekilleri de var.

    Partinin Cumhurbaşkanı adayı François Hollande, kendisinin de benzer bir tasarıyı Meclis'e getirdiğini hatırlatarak, "Sosyalist Parti Genel Sekreteri'yken bir tasarıyı onaylatmıştım. O tasarıya geri dönülebilirdi. Neden yeni bir tasarı ortaya çıktı bilmiyorum" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Partinin Meclis Grubu Başkanı Jean Marc Ayrault ise "Fransa'nın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasını öngören yasaya onay vermiştik. Bu tasarı da o ilk metni tamamlayıcı nitelikte" dedi.

    Yasa tasarısının Türkiye'ye yönelik bir saldırı olmadığı görüşünü savunan Ayrault, buna rağmen, ortada siyasi bir fırsatçılık olduğunu düşünüyor.

    Sosyalist Parti liderlerinin bu açıklamalarına karşın yasaya onay vermeyecek olan milletvekilleri de var. Vekiller, yasanın neden olduğu anlaşılamayan bir aciliyetle gündeme getirilmesinden rahatsız.

    Komünist Parti de, önemli sorunlar ve boşluklara rağmen yasaya onay vereceğini açıkladı.

    Ankara'nın ekonomik yaptırım restine ise Fransız Dışişleri cevap verdi, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero "Türkiye, uluslararası taahhütlerine saygı göstermek zorunda" dedi.

    Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olduğunu ve AB ile Gümrük Birliği alanında ilişkileri bulunduğunu hatırlatan Valero, bunun birlik üyesi ülkelerdeki şirketlere ayırımcılık uygulanmamasını öngördüğünü söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow